Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023

Νέα εκλογική “λοταρία” για δικηγόρους: Μέχρι τις 9 Ιουνίου οι αιτήσεις διορισμού τους ως δικαστικοί αντιπρόσωποι στην αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου

Θα πρέπει να περιέλθουν από τους Δικηγορικούς Συλλόγους οι κατάλογοι μέχρι τα μεσάνυχτα της 10ης Ιουνίου, οπότε λήγει η προθεσμία. Τι προβλέπει η εγκύκλιος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέα εκλογική “λοταρία” για δικηγόρους: Μέχρι τις 9 Ιουνίου οι αιτήσεις διορισμού τους ως δικαστικοί αντιπρόσωποι στην αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου Eurokinissi

Προθεσμία μέχρι τις 9 Ιουνίου έχουν οι δικηγόροι για να υποβάλουν αιτήσεις διορισμού τους ως δικαστικοί αντιπρόσωποι ή να ζητήσουν εξαίρεση, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Αρείου Πάγου, ενώ περιλαμβάνονται και οι προθεσμίες για άλλες κατηγορίες (π.χ. δικαστικούς λειτουργούς, δικαστικούς υπαλλήλους).

Στη βάση της εγκυκλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, εκδόθηκε και σχετική ανακοίνωση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με την οποία καλούνται όσοι δικηγόροι, αλλά και ασκούμενοι, επιθυμούν να διορισθούν (αίτηση προτίμησης) ως δικαστικοί αντιπρόσωποι στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 ή να εξαιρεθούν (αίτηση εξαίρεσης), να καταθέσουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους μέχρι την Παρασκευή 9/6/2023 και ώρα 15.00, σε 24ωρη βάση, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.olomeleia.gr/

Παράλληλα, διευκρινίζεται πως για την διευκόλυνση δικηγόρων, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, δίνεται εναλλακτικά η δυνατότητα να υποβληθεί η αίτηση προτίμησης – εξαίρεσης στα γραφεία του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60, 1ος όροφος, γραφείο δίπλα στους Επιμελητές) τις εργάσιμες ημέρες από τις 8.00 έως 15.00, με τη συνδρομή υπαλλήλων του Συλλόγου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Αρείου Πάγου, οι αιτήσεις δια των Δικηγορικών Συλλόγων θα πρέπει να περιέλθουν στο Ανώτατο Δικαστήριο μέχρι το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 και ώρα 12.00 μ.μ.

Εκλογές 25ης Ιουνίου

eurokinissi

Δικαστικοί αντιπρόσωποι: Τα κωλύματα διορισμού

Όπως διευκρινίζεται, δεν περιλαμβάνονται οι υποψήφιοι αντιπρόσωποι της Δικαστικής Αρχής που, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της εκάστοτε υπηρεσίας ή συλλόγου, κατά την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, υπάγονται σε οποιαδήποτε από τις παρακάτω περιπτώσεις:

α) έχουν υπερβεί το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας τους (άρθρο 68 παρ. 5 του π.δ. 26/2012),

β) έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν κατά το άρθρο 5 του π.δ. 26/2012, δηλαδή:

βα) βρίσκονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση και για όσο χρόνο διαρκεί αυτή,

ββ) καταδικάστηκαν αμετάκλητα:

  1. i. σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα ή ii. σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης ή iii. σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα,

γ) όσοι προτίθενται να θέσουν υποψηφιότητα για να εκλεγούν βουλευτές (άρθρο 17 § 2 Ν. 3852/2010).

τρόπο εξέτασης ανήλικων μαρτύρων

Freepik

Το “ραντεβού” δικηγόρων με τον Άρειο Πάγο

Όπως πάντως έγραψε το dikastiko.gr, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου θα γίνει νέα κλήρωση για τους δικαστικούς αντιπροσώπους από το αρμόδιο τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καθώς η διαδικασία πρέπει να εξελιχθεί από την αρχή δεδομένου ότι πρόκειται για νέα εκλογική διαδικασία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και εκτιμήσεις, δεν νοείται να οριστούν εκ νέου όσοι (δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι, δικαστικοί λειτουργοί κλπ) διορίστηκαν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία της 21ης Μαΐου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων έχει αποφασίσει να επισκεφθεί το αρμόδιο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου προκειμένου να καταθέσει τις συγκεκριμένες θέσεις.

Όπως αναφέρεται, υποβλήθηκαν συνολικά 38.868 αιτήσεις προτίμησης από όλους τους κλάδους για 21.529 εκλογικά τμήματα στο σύνολο της Επικράτειας. Από τις αιτήσεις αυτές, 28.445 έγιναν από Δικηγόρους και 2.573 από ασκούμενους Δικηγόρους. Έλαβαν χώρα συνολικά 24.757 διορισμοί, εκ των οποίων 21.529 για τακτικούς δικαστικούς αντιπροσώπους και 3.229 για αναπληρωματικούς (ποσοστό αναπληρωματικών 15%).

Βάσει των νομοθετικών διατάξεων προηγήθηκαν οι διορισμοί 1.983 δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, ενώ για τις υπόλοιπες θέσεις (22.774) κληρώθηκαν όλες οι κατηγορίες των δικαιούχων σύμφωνα με τις ποσοστώσεις που έχει ορίσει το Α1 Τμήμα ΑΠ, οι οποίες εφαρμόζονται επί σειρά ετών και έλαβαν χώρα οι κάτωθι διορισμοί:

* Δικηγόροι 17.294 (ποσοστό 74,93%).

* Ασκούμενοι δικηγόροι 690 (ποσοστό 3,03%)

* Δικαστικοί υπάλληλοι 4.106 (ποσοστό 18,03%)

* Συμβολαιογράφοι, δικαστικοί αντιπρόσωποι ΝΣΚ – Υποθηκοφύλακες 505 (ποσοστό 2,22%) και

* Υπάλληλοι Ελεγκτικού Συνεδρίου 179 (ποσοστό 0,79%)

Αναλυτικά η εγκύκλιος του Αρείου Πάγου

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ