Παρασκευή 02 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Στην… πόρτα του Ευρωδικαστηρίου η Ελλάδα: Στα 2,5 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες – Οι προειδοποιήσεις της Κομισιόν

Απειλείται με παραπομπή για καθυστερήσεις πληρωμών δημοσίων φορέων. Διαπιστώθηκαν παραβάσεις κοινοτικής Οδηγίας που προβλέπει καταβολή εντός 60 ημερών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στην… πόρτα του Ευρωδικαστηρίου η Ελλάδα: Στα 2,5 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες – Οι προειδοποιήσεις της Κομισιόν Freepik

Αντιμέτωπη με μία νέα ευρωκαταδίκη κινδυνεύει να βρεθεί η χώρα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη λόγω πλημμελούς εφαρμογής των κανόνων που προβλέπονται σε κοινοτική Οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών σε ό,τι αφορά τα χρέη του δημοσίου.

Ειδικότερα, η Κομισιόν προειδοποιεί την Ελλάδα με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, παραπέμποντας στη σχετική πρόβλεψη για εξόφληση το αργότερο εντός 60 ημερών.

«Οι καθυστερήσεις πληρωμών επηρεάζουν αρνητικά τις επιχειρήσεις, καθώς μειώνουν τη ρευστότητά τους, εμποδίζουν την ανάπτυξή τους και περιορίζουν τόσο την ανθεκτικότητά τους, ιδίως στο τρέχον οικονομικό πλαίσιο, όσο και την ικανότητά τους να γίνουν πιο πράσινες και ψηφιακές» επισημαίνεται μεταξύ άλλων σύμφωνα με το capital.gr.

Όπως σημειώνεται έχουν καταγραφεί παραβάσεις της Οδηγίας που ορίζει συγκεκριμένους χρόνους αποπληρωμής των επιχειρήσεων για αγαθά και υπηρεσίες προς το Δημόσιο. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, μάλιστα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν, με μερίδα του λέοντος να προέρχεται από τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Χρέη Δημοσίου

Freepik

Η κοινοτική Οδηγία

Η οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών υποχρεώνει τις δημόσιες αρχές να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους εντός 30 ημερών (ή 60 ημερών αν πρόκειται για δημόσια νοσοκομεία), δίνοντας το καλό παράδειγμα στην καταπολέμηση της νοοτροπίας των καθυστερημένων πληρωμών στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Μεταξύ 2010 και 2020 η Ελλάδα θέσπισε κανόνα που προβλέπει την άμεση πληρωμή μακροχρόνιων οφειλών των δημόσιων νοσοκομείων προς τους ιδιώτες προμηθευτές τους υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω προμηθευτές παραιτούνται από τα δικαιώματά τους σε τόκους, αποζημιώσεις και ένδικα μέσα. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η εν λόγω κανονιστική ρύθμιση συνιστά παραβίαση των ενωσιακών κανόνων όπως ερμηνεύονται από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως στην απόφαση που εξέδωσε στην υπόθεση C-555/14.

Η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στα επιχειρήματα της Επιτροπής. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τη χώρα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ξεπερνούν τα 2,5 δις οι οφειλές

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τα χρέη του Δημοσίου προς τρίτους και προμηθευτές το πρώτο τρίμηνο του έτους παραμένουν σε υψηλά επίπεδα Συγκεκριμένα, ανέρχονται σε 2,540 δισ. ευρώ (μαζι με τα χρέη σε εφορίες). Ειδικότερα, τα χρέη του Δημοσίου διαμορφώνονται ως εξής:

  • 58 εκατ. ευρώ χρωστούν τα υπουργεία, από 39 εκατ. ευρώ που χρωστούσαν στα τέλη Ιανουαρίου
  • 128 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από 153 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου.
  • 473 εκατ. ευρώ οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 205 εκατ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ.
  • 1,056 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές των νοσοκομείων. Σημειώνεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου υ τα χρέη των νοσοκομείων ανέρχονταν στα 739 εκατ. ευρώ.
  • 175 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα, από 153 εκατ. ευρώ που χρωστούσαν στα τέλη Ιανουαρίου.
  • 651 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, εκ των οποίων μόλις 40 εκατ. είναι άνω των 90 ημερών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ