Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Στο ακροατήριο η αγωγή πανεπιστημιακού καθηγητή που έπεσε θύμα τραπεζικού σκανδάλου – Η αποζημίωση που ζητά

Πώς έπεσε θύμα διαβόητου τραπεζικού υπαλλήλου που έστησε παρατράπεζα, εντός κεντρικού υποκαταστήματος γνωστής τράπεζας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο ακροατήριο η αγωγή πανεπιστημιακού καθηγητή που έπεσε θύμα τραπεζικού σκανδάλου – Η αποζημίωση που ζητά FREEPIK

Αγωγή θύματος τραπεζικού σκανδάλου: Με την νέα διαδικασία (100 ημερών) θα συζητηθεί στις 19η Μαΐου 2022 ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου η αγωγή αποζημίωσης κατά του διαβόητου τραπεζικού υπαλλήλου, που έστησε παρατράπεζα, εντός κεντρικού υποκαταστήματος γνωστής τράπεζας και κατά του τραπεζικού ιδρύματος, που υπέβαλε ένας πανεπιστημιακός καθηγητής στο εξωτερικό μαζί με την σύζυγό του.

Αγωγή θύματος τραπεζικού σκανδάλου

Freepik

Η αποζημίωση που ζητεί ο πανεπιστημιακός 

Με την αγωγή ζητούν να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι να τους καταβάλουν, αλληλεγγύως και εις ολόκληρον, το ποσό των 319.100 λιρών Αγγλίας με το νόμιμο τόκο από της επιδόσεως της αγωγής μέχρι εξοφλήσεως. Επιπλέον, ζητούν να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι αλληλεγγύως και εις ολόκληρον ευθυνόμενοι, να τους καταβάλουν 50.000 ευρώ σε έκαστο για χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής τους βλάβης.

Ζητούν ακόμη να κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή η εκδοθησομένη απόφαση, κατά τις καταψηφιστικές της διατάξεις και να διαταχθεί, ως μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης της απόφασης, η προσωποκράτηση του πρώην τραπεζικού διευθυνή για διάρκεια ενός έτους.

Αγωγή θύματος τραπεζικού σκανδάλου

Freepik

Αγωγή θύματος τραπεζικού σκανδάλου: Το χρονικό της υπόθεσης

Πιο συγκεκριμένα, ο ενάγων τυγχάνει συνταξιούχος ορκωτός λογιστής με λαμπρή επαγγελματική πορεία και κοινωνική καταξίωση. Διδάσκει λογιστικά και συμβουλευτική στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο South Bank του Λονδίνου. Η σύζυγός του δραστηριοποιείται σε εταιρεία με τζίρο άνω του ενός εκατ. στερλινών.

Κατά τις περιόδους των διακοπών τους έρχονται στο νησί της Ρόδου για παραθερισμό, έχουν ανεγείρει οικία στην δημοτική ενότητα Αφάντου και επένδυσαν σε 8 μεζονέτες τις οποίες εκμισθώνουν σε παραθεριστές.

Ο καθηγητής υποστήριξε ότι ο πρώην τραπεζικός διευθυντής επεδίωξε και ανέπτυξε φιλικές σχέσεις μαζί του και τον έπεισε για την επένδυση των χρημάτων τους σε ειδικούς προθεσμιακούς λογαριασμούς, από τους οποίους, όπως φέρεται να τους έλεγε, θα είχαν πολλαπλά οφέλη, μεταξύ των οποίων τοκοφορία των καταθέσεών τους.

Προσκόμισαν έτσι επιταγές προβαίνοντας στην κατάθεση χρημάτων που ανέρχονται συνολικά σε ποσό τουλάχιστον 265.820 στερλινών Αγγλίας. Υποστηρίζουν ότι ο τραπεζικός διευθυντής τους χορηγούσε έγγραφα με εικονικές κινήσεις σε λογαριασμούς τους και καταθέσεις. Του αποδίδεται ότι μετέφερε σε άλλους λογαριασμούς άγνωστους στους ίδιους ποσά συνολικού ύψους 318.400 στερλινών Αγγλίας.

Όταν επιβλήθηκαν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί συνεργάτης τους μετέβη στο υποκατάστημα της τράπεζας και συνάντησε τον τραπεζικό διευθυντή για να του ανακοινώσει την απόφασή τους να «σπάσουν» τις προθεσμιακές τους καταθέσεις. Εκείνος φέρεται να αντέδρασε με έντονη ανησυχία, προσπαθώντας να αποφύγει εκ νέου να ενημερώσει τον συνεργάτη τους για τις κινήσεις του λογαριασμού τους και για το ύψος των προθεσμιακών τους καταθέσεων.

Αγωγή θύματος τραπεζικού σκανδάλου

FREEPIK

Προσπάθησαν στην πορεία να επικοινωνήσουν μαζί του αλλά είχε εξαφανιστεί και κατόπιν δημοσιοποιήθηκε το σκάνδαλο στην τράπεζα για να διαπιστώσουν ότι συγκαταλέγονταν μεταξύ των θυμάτων του. Ζήτησαν, όπως υποστηρίζουν, ενημέρωση από την τράπεζα η οποία, φέρεται να μην επέδειξε διάθεση συνεργασίας, αλληλεγγύης ή έστω διαφώτισης αναφορικά με το πρόβλημά τους.

Τονίζουν μάλιστα ότι η τράπεζα προσπάθησε να κλείσει την υπόθεσή τους προτείνοντας εξωδικαστικό συμβιβασμό για ποσό ύψους 3.998,07 €, το οποίο, όπως προκύπτει από την κίνηση λογαριασμών που τους χορήγησε υπεξαιρέθηκε την 20.2.2014, δηλαδή αντιστοιχεί σε χρονικό σημείο μεταγενέστερο της διαδοχής της προηγούμενης τράπεζας, όπου εργαζόταν ο τραπεζικός διευθυντής.

Πηγή: dimokratiki.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ