Τρίτη 07 Φεβρουαρίου 2023

Στο έλεος επιθέσεων τα Δικαστήρια – Η κραυγή απόγνωσης για την απουσία φύλαξης – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Μετά τη διάρρηξη στο Πρωτοδικείο Πειραιά στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, ήρθε και η επίθεση το βράδυ της Παρασκευής με βαριοπούλες στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο έλεος επιθέσεων τα Δικαστήρια – Η κραυγή απόγνωσης για την απουσία φύλαξης – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ eurokinissi

Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων φύλαξης επισημαίνουν οι αρμόδιες Αρχές καθώς αποδεικνύεται πως βρίσκονται στο έλεος επιθέσεων τα Δικαστήρια. Πριν λίγα 24ωρα στόχος έγινε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, που όπως έγραψε το dikastiko.gr δέχθηκε επίθεση από αγνώστους με βαριοπούλες όπου έσπασαν την είσοδο και τον περιβάλλοντα χώρο του.

Στο έλεος επιθέσεων τα Δικαστήρια

EUROKINISSI

Είχε προηγηθεί στις 14 Δεκεμβρίου η διάρρηξη γραφείων δικαστών στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, όπου εκλάπησαν υπολογιστές και δικογραφίες. Με αφορμή και το νέο κρούσμα, ο πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά, Δήμος Χρυσός, απέστειλε ανοικτή επιστολή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

«Χθες (σ.σ. προχθές) 13/1/2023, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας δέχτηκε επίθεση από άγνωστα άτομα, τα οποία χρησιμοποιώντας σφυριά έσπασαν τους υαλοπίνακες της κεντρικής εισόδου του κτιρίου. Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους του δικαστηρίου και τον αποτροπιασμό μας για κάθε πράξη βίας» αναφέρει.

Επίθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο

eurokinissi

Και επισημαίνει πως «το γεγονός αυτό έρχεται σε συνέχεια της διάρρηξης που έλαβε χώρα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά μόλις έναν μήνα πριν, στις 14/12/2022, κατά την οποία εκλάπησαν υπολογιστές δικαστών με αρχεία υποθέσεων, ενώ ο άγνωστος, ακόμα, δράστης εισήλθε ανενόχλητος στο Αρχείο του Δικαστηρίου και στο χώρο του κεντρικού υπολογιστή, από τον οποίο εξαρτάται η συνολική λειτουργία του Δικαστηρίου».

Όπως είχε αναφέρει ο κ. Χρυσός και δημοσίευσε το dikastiko.gr παραβιάστηκαν τότε γραφεία, μεταξύ των οποίων αυτό του αρχείου, του computer room αλλά και Προέδρων του Πρωτοδικείου. Κατά τη διάρρηξη έκαναν φτερά υπολογιστές δικαστών, που ενδέχεται να περιέχουν αρχεία που σχετίζονται με δικογραφίες.

Στο έλεος επιθέσεων τα Δικαστήρια: Το πρόβλημα παραμένει άλυτο

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσό το πρόβλημα της φύλαξης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά παραμένει άλυτο. «Ενώ εκδικάζονται χιλιάδες υποθέσεις μεγάλης σημασίας και τεράστιου οικονομικού αντικειμένου (φορολογικές, τελωνειακές, λαθρεμπορίες κλπ.), δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι είναι έρμαια στις διαθέσεις οποιουδήποτε θελήσει να βιαιοπραγήσει εναντίον μας. Τα περιστατικά μικροκλοπών στους χώρους του Δικαστηρίου και οι λεκτικές επιθέσεις εναντίον μας είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας. Το ίδιο και η ανεξέλεγκτη είσοδος στους χώρους του Δικαστηρίου ατόμων που δεν έχουν σχέση με τις εργασίες του» αναφέρει στην επιστολή του προς τον υπουργό.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε καθεστώς φόβου και αβεβαιότητας» τονίζει ο πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά. «Η Δικαιοσύνη είναι συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας. Η Πολιτεία να αποδείξει αν πιστεύει την παραπάνω φράση» καταλήγει.

διοικητικό πρωτοδικείο πειραιά

protodikeio peiraia

Σημειώνεται ότι κατ’ επανάληψη εισαγγελικές και δικαστικές ενώσεις έχουν αναφερθεί στο θέμα της ασφάλειας των δικαστηρίων. Ενδεικτική είναι η αναφορά της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος όπου σημείωνε ότι η εύρυθμη και ασφαλής λειτουργία των δικαστηρίων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή εκδίκαση των υποθέσεων και τη νηφάλια και ορθή δικαστική κρίση και καλούσε την πολιτεία, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή επιθέσεων σε βάρος των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, που ευτελίζουν τη λειτουργία του κράτους στο σύνολό του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ