Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ όσοι δηλώνουν έως και 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα – ΒΙΝΤΕΟ

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ ανέφερε ότι υπάρχει πλάνο για χορήγηση με αυτόματο τρόπο ΑΦΜ στους ανήλικους από 12 ετών και άνω.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ όσοι δηλώνουν έως και 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα – ΒΙΝΤΕΟ EUROKINISSI

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ μπαίνουν οι φορολογούμενοι που το 2021 δήλωσαν εισόδημα έως και 10.000 ευρώ, ενώ ΑΦΜ αναμένεται να αποκτούν αυτόματα όσα παιδιά κλείνουν το 12ο έτος της ηλικίας τους.

Η ΑΑΔΕ ξεκινάει εκτεταμένους ελέγχους με ψηφιακή διασταύρωση στοιχείων στα εισοδήματα όσων φορολογουμένων δήλωσαν το 2021 έως 10.000 ευρώ.

Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ αφορούν τουλάχιστον 3,8 εκατομμύρια φορολογούμενους, ώστε να ελεγχθεί αν κάποιοι φοροδιαφεύγουν και το χαμηλό εισόδημα που δηλώνουν είναι «μαϊμού».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι αριθμοί ουσιαστικά δείχνουν την εικόνα που υπάρχει στις φορολογικές δηλώσεις. Προέρχονται από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2022, αποτυπώνοντας τα εισοδήματα του 2021.

Περίπου 3,75 εκατομμύρια είναι αυτοί που εμφανίζουν εισοδήματα μέχρι και 10.000 ευρώ. Απ’ αυτούς το 36,6% δήλωσε εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ. Με αυτό το όριο οικογενειακού εισοδήματος εμφανίζονται ακόμα και οι οικογένειες με παιδιά.

Ένα 24,8% των φορολογουμένων εμφανίζουν εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ. Αυτοί που έχουν υψηλότερα εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ είναι η μειοψηφία με ποσοστό μόλις 18,3%.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ότι προωθείται μία μεγάλης έκτασης ηλεκτρονική διασταύρωση.

Επίσης έκανε αναφορές στα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που θα αξιοποιηθούν, αλλά και το σύνολο των πληροφοριών που καταφθάνουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από διάφορες πηγές.

Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και το ΑΦΜ από τα 12

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα οποία θα γίνεται ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο. Το μηχάνημα δε θα μπορεί να παίρνει χρήματα χωρίς να έχει κοπεί απόδειξη. Το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στο 2024.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ αναφέρθηκε και στο πλάνο για χορήγηση με αυτόματο τρόπο ΑΦΜ στους ανήλικους από 12 ετών και άνω. Για το θέμα υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και στόχος είναι να υιοθετηθεί μια αυτοματοποιημένη διαδικασία προκειμένου να μπορέσουν και οι ανήλικοι να αποκτήσουν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου με τη συμπλήρωση του 12ου έτους της ηλικίας τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ