Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023

Δικηγόροι προς υπουργείο Εργασίας: “Λύστε τώρα τα προβλήματά μας”- Μπορούν να επιλυθούν ακόμη και από υπηρεσιακή κυβέρνηση

Η συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣΑ με την υπουργό Εργασίας. Τα κατεπείγοντα αιτήματα του δικηγορικού σώματος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικηγόροι προς υπουργείο Εργασίας: “Λύστε τώρα τα προβλήματά μας”- Μπορούν να επιλυθούν ακόμη και από υπηρεσιακή κυβέρνηση dsa.gr

Σε ορισμένα κατεπείγοντα αιτήματα του δικηγορικού σώματος, που μπορούν και πρέπει να επιλυθούν ακόμη και στο πλαίσιο της υπηρεσιακής κυβέρνησης αναφέρθηκε αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) υπό τον Πρόεδρο αυτής Δημήτρη Βερβεσό και τον Αντιπρόεδρο του ΔΣΑ Ανδρέα Κουτσόλαμπρο, οι οποίοι πραγματοποίησαν συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου.

Κατά τη συζήτηση τέθηκαν ορισμένα κατεπείγοντα αιτήματα του Δικηγορικού Σώματος, που μπορούν και πρέπει να επιλυθούν ακόμη και από την Υπηρεσιακή Κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών το ζήτημα του ειδικού λογαριασμού ανεργίας, η εξομοίωση των εισφορών επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, ρυθμίσεις για τους ασκούμενους αλλά και για τις γονεϊκές άδειες.

Δικαστικοί υπάλληλοι

freepik

Συνάντηση ΔΣΑ με Υπουργό Εργασίας: Τα θέματα που τέθηκαν

  1. Το ζήτημα του ειδικού λογαριασμού ανεργίας επιστημόνων ο οποίος παραμένει επί σειρά ετών χωρίς καμία ανταπόδοση προς τους ασφαλισμένους. Επαναλήφθηκε η πάγια θέση μας για κατάργηση της εισφοράς αυτής και επιστροφής των χρημάτων που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα από τους ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίας, ενόψει της παντελούς έλλειψης ανταποδοτικότητος.

Σε κάθε περίπτωση ζητήθηκε από την Υπουργό να επανεξεταστεί το ζήτημα της Υπουργικής Απόφασης του 2017, ώστε να απαλειφθούν όλες εκείνες η περιοριστικές προϋποθέσεις που τίθενται στην άνω Υπουργική Απόφαση και οι οποίες καθιστούν παντελώς αδύνατη την καταβολή παροχών από τον συγκεκριμένο λογαριασμό ανεργίας/αλληλεγγύης στους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.

  1. Η συμμόρφωση του Υπουργείου και τουe-ΕΦΚΑ προς την απόφαση 13/2022 του Συμβουλίου της Επικρατείας και η εξομοίωση των εισφορών (πακέτων κάλυψης) επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας των συναδέλφων που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση του άρθρου 39 παρ.9 του ν.4387/2016 (μπλοκάκια) με αυτές των εμμίσθων δικηγόρων, με την έκδοση σχετικής ΑΠΔ.
  2. Η επιβεβαίωση ότι οι ασκούμενοι δικηγόροι θα πληρώνουν μόνο εισφορά κλάδου υγείας, ανεξαρτήτως του τρόπου πληρωμής (με απόδειξη, τίτλο κτήσης κλπ.) και η εύρεση τεχνικής λύσης σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ για να γίνει αυτό εφικτό.
  3. Η επέκταση της εννεάμηνης άδειας ανατροφής τέκνου στις έμμισθες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ