Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2023

Στο Προεδρικό Μέγαρο για να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Θα του ανατεθεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο Προεδρικό Μέγαρο για να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ eurokinissi

Η ώρα του σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης εκκινεί καθώς ορίστηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΕΔΩ

υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Σαρμάς

eurokinissi

Ήδη, ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου να του αναθέσει σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.

Yπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Σαρμάς: «Συνταγματική μου υποχρέωση να αποδεχθώ»

«Διαπιστώθηκε η μη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Φτάσαμε στην τελευταία πρόβλεψη του Συντάγματος που είναι ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης και επέλεξα να σας αναθέσω την εντολή αυτή» είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Συνταγματική μου υποχρέωση να αποδεχθώ» απάντησε ο Ιωάννης Σαρμάς

Προηγήθηκε η άκαρπη σύσκεψη για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας που συγκάλεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων που επανεξελέγησαν, δηλαδή της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.

Μετά το πέρας της συνάντησης που είχε διάρκεια σχεδόν μισής ώρας οι πολιτικοί αρχηγοί αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να κάνουν δηλώσεις

Ορκωμοσία και διάλυση της Βουλής

Για να στηθούν κάλπες στις 25 Ιουνίου, η ορκωμοσία της νέας Βουλής θα γίνει την Κυριακή 28 Μαΐου, σύμφωνα με τις πληροφορίες στις 18:00. Το πρωί της Δευτέρας θα γίνει η εκλογή του προεδρείου ενώ έως το βράδυ της ίδιας ημέρας θα δημοσιευθεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και της νέας προσφυγής στις κάλπες.

Ειδικότερα, την Δευτέρα 29 Μαΐου αναμένεται να γίνει διάλυση του σώματος με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος διάλυσης της ΙΘ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου, προκήρυξης εκλογών και την ημέρα και ώρα σύγκλισης της Κ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (όπου το πρώτο κόμμα λαμβάνει «μπόνους» 40 εδρών) και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση την λίστα των υποψηφίων που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ