Σάββατο 01 Απριλίου 2023

Στον “πάγο” μπαίνουν όλες οι δικαστικές διαδικασίες: Δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία

Σε κάλεσμα να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση και πορεία της ΓΣΕΕ/ ΑΔΕΔΥ καλούν οι δικηγόροι για την προβολή των αιτημάτων του κλάδου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στον “πάγο” μπαίνουν όλες οι δικαστικές διαδικασίες: Δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία EUROKINISSI

Νεκρώνει η χώρα από τη γενική απεργία της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου – στην οποία συμμετέχει και το dikastiko.gr – ενώ καμία δικαστική διαδικασία δεν θα λάβει χώρα, όπως έχει ανακοινωθεί.

Οι δικηγόροι θα λάβουν μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση με πληθώρα αιτημάτων, προεξάρχοντος αυτού της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και έχουν δηλώσει ως σημείο συνάντησης για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις τα γραφεία του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60) και ώρα 11.00.

Οι δικηγόροι αντιδρούν κυρίως στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2023 σε ποσοστό της αύξησης του Δ.Τ.Κ. κατ’ εφαρμογήν του Ν. 4387/2016, όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4670/2020, θεωρώντας πως αυτή η ενέργεια της κυβέρνησης αποτελεί τη «σταγόνα εκείνη που ξεχειλίζει το ποτήρι της συνεχιζόμενης οικονομικής απαξίωσης του κλάδου».

Όπως τονίζει ο ΔΣΑ η απόφαση για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ήρθε «μετά από την 10ετή Μνημονιακή επιδρομή στα εισοδήματα των επιστημόνων ελευθέρων επαγγελματιών, τη διετή αναστολή της λειτουργίας των Δικαστηρίων λόγω της πανδημίας covid-19, όπου η Κυβέρνηση αγνόησε παντελώς τον κλάδο των δικηγόρων, ως προς τα μέτρα οικονομικής στήριξης σε σχέση με άλλους επαγγελματικούς χώρους, δίδοντας μόνο ψιχία σε αυτούς, αλλά και την καθοριστική ενεργειακή κρίση που μαστίζει το βιοτικό επίπεδο τόσο των συναδέλφων όσο και όλων των Ελλήνων πολιτών».

Απεργία 9 Νοεμβρίου

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Κατεβάζουν «μολύβια» και οι δικαστικοί υπάλληλοι

Στην απεργία συμμετέχει και η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ). «Εδώ και 12 χρόνια όχι μόνο δεν είδαμε καμία αύξηση στον μισθό μας, αλλά αντίθετα είχαμε περικοπές που έφτασαν μέχρι και 40%. Μειώθηκαν δραματικά οι αποδοχές μας, καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός, πάγωσε η διετία 2016 – 17 για τη μισθολογική εξέλιξη, μειώθηκε το αφορολόγητο. Κι ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και τα μνημόνια, καμία αύξηση δεν προβλέπει για τους μισθούς μας» τονίζει η ΟΔΥΕ.

Αντίθετα, οι δικαστικοί υπάλληλοι αναφέρουν πως βρίσκονται αντιμέτωποι:

*Με συνεχείς αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής, στην ενέργεια, τα καύσιμα, τη θέρμανση

* Με υποστελεχωμένες δικαστικές υπηρεσίες, με πάνω από 3000 κενά σ’ όλη τη χώρα

* Με απλήρωτη εργασία που παρέχεται υποχρεωτικά (βλ. ανάκριση, αυτόφωρα κ.ά.)

* Με χώρους εργασίας ακατάλληλους που δεν πληρούν στοιχειώδης προϋποθέσεις συνθηκών εργασίας.

«Πίσω από κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε βρίσκουμε την ίδια και απαράλλαχτη αιτία: την πολιτική που στηρίζει τα κέρδη των λίγων σε βάρος των δικαιωμάτων και των αναγκών των πολλών. Μόνο η δική μας αγωνιστική δράση, η ανάπτυξη της αλληλεγγύης, η οργάνωση μπορούν να δώσουν θετική έκβαση για τις διεκδικήσεις μας!» λένε οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Απεργία 9 Νοεμβρίου: Φρένο σε ΜΜΜ και στις υπηρεσίες του Δημοσίου

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ κλειστές θα είναι και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες. Αναλυτικότερα στην απεργία της ΓΣΕΕ θα συμμετέχουν ταξί, πλοία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ σημειώνει: «Η Συνομοσπονδία, εκτιμώντας τη δύσκολη κατάσταση, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο κόσμος της μισθωτής εργασίας και η κοινωνία γενικότερα, με τη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους και την εκτίναξη των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, δηλώνει ότι οι οριζόντιες παροχές με προεκλογικό άρωμα δεν λύνουν το πρόβλημα. Δυστυχώς, οι έχοντες και κατέχοντες, με πολιτική ανοχή, μετακύλησαν όλες τις επιβαρύνσεις στον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή είναι απαραίτητη η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας».

Ειδικότερα, την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου αποφάσισε το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία μεταδόθηκε live μέσω της σελίδας του Συνδικάτου για πρώτη φορά.

Επιπλέον, οι αυτοκινητιστές ζητούν και άμεση οικονομική ενίσχυση ύψους 300 ευρώ ανά όχημα το μήνα καθώς επίσης και μείωση του ΕΦΚ και του συντελεστή ΦΠΑ στα καύσιμα.

Την ίδια ώρα η Αθήνα αναμένεται να παραλύσει, καθώς μετρό, λεωφορεία και τρόλεϊ θα σηκώσουν χειρόφρενο για 24 ώρες.

Οι εργαζόμενοι σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ απαντούν στην απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε παράνομη τη στάση εργασίας που είχαν προκηρύξει μετά την προσφυγή στα δικαστήρια των διοικήσεων των φορέων.

Στην ακτοπλοΐα, η Διοίκηση της ΠΝΟ αποφάσισε τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στην 24ωρη Πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ, με την συμμετοχή των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη την 00:01 της Τετάρτης και λήξη την 24:00 ώρα της ίδιας ημέρας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ