Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Στον… πόλεμο με περίστροφα του 1911 οι εξωτερικοί φρουροί των φυλακών – Νέες καταγγελίες για εξαίρεσή τους από προμήθεια σύγχρονου οπλισμού

Προκηρύχθηκε, όπως αναφέρει η ΠΟΥΕΦ, νέος διαγωνισμός από το αρμόδιο υπουργείο, αλλά οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι βρίσκονται και πάλι στο περιθώριο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στον… πόλεμο με περίστροφα του 1911 οι εξωτερικοί φρουροί των φυλακών – Νέες καταγγελίες για εξαίρεσή τους από προμήθεια σύγχρονου οπλισμού poyef

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν για άλλη μία φορά οι εξωτερικοί φρουροί, που καλούνται να διαχειριστούν πάνω από 11.000 κρατούμενους σε 27 καταστήματα κράτησης της χώρας, με απαρχαιωμένο ατομικό οπλισμό.

Το πρόβλημα είχε θίξει στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και όλους τους αρμόδιους ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης (ΠΟΥΕΦ).

Ωστόσο, με νέα ανακοίνωσή της εκφράζει τη θλίψη της καθώς και σε νέο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε για την προμήθεια οπλισμού σε ειδικούς φρουρούς και συνοριακούς φύλακες, δεν περιλαμβάνεται η υπηρεσία των υπαλλήλων στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Με οπλισμό που μπορεί να μην ζήλευαν ούτε οι πρωταγωνιστές των παλιών γουέστερν, επιχειρούν καθημερινά οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι να διαχειριστών πάνω από 11.000 κρατούμενους σε 27 καταστήματα κράτησης της χώρας! Την ανάγκη άμεσης αντικατάστασης του υπηρεσιακού οπλισμού της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης των Καταστημάτων Κράτησης υπογραμμίζει η ΠΟΥΕΦ σε επιστολή της προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Σωφρονιστικοί υπάλληλοι: Με όπλα του 1911 και του 1950 δίνουν τη "μάχη"

Θέλοντας να καταδείξει την κρισιμότητα του προβλήματος η Ομοσπονδία αναφέρει χαρακτηριστικά πως «αν δεν ήταν τόσο τραγικό η ύπαρξη 800 και πλέον περιστρόφων, στα χέρια της ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ένοπλης Υπηρεσίας των Καταστημάτων Κράτησης, μίας Υπηρεσίας υπεύθυνης για τις μεταγωγές εκατοντάδων κρατουμένων καθημερινώς σε Νοσηλευτικά ιδρύματα και Δικαστήρια, της Υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένη για την περιμετρική επόπτευση των Καταστημάτων και τη φύλαξη των εξωτερικών θυρωρείων κάποιων εκ των φυλακών, θα ήταν αστείο ακόμα και να το συζητάμε».

Προμήθειες οπλισμού γίνονται για άλλες υπηρεσίες

Ωστόσο, όπως αναφέρει η ΠΟΥΕΦ, παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις πολιτικών προϊσταμένων, πως η αντικατάσταση των περιστρόφων με σύγχρονα πιστόλια θα ήταν κάτι «εύκολο», δεν έχει γίνει εδώ και χρόνια.

«Φαίνεται πως η αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου και η χορήγηση σύγχρονου ατομικού οπλισμού, όχι μόνο δεν ήταν «εύκολη», αλλά η δυσκολία αφορά ΜΟΝΟ την Υπηρεσία μας, αφού το Υπουργείο για άλλες «συστεγαζόμενες» Υπηρεσίες εντός αυτού, προκηρύσσει με ευκολία διαγωνισμούς χιλιάδων πιστολιών διανέμοντάς τα ΠΑΝΤΟΥ, ΠΛΗΝ της Εξωτερικής Φρουράς» σχολιάζει η Ομοσπονδία. Σωφρονιστικοί υπάλληλοι: Με όπλα του 1911 και του 1950 δίνουν τη "μάχη"

«Το γεγονός ότι πρόσφατα το Υπουργείο μας (;) προχώρησε σε διαγωνισμό, καινούριων πιστολιών σε συνέχεια άλλων για τους προσληφθέντες Ειδικούς Φρουρούς το 2019 και Συνοριακούς Φύλακες το 2020 και 2021, μας θλίβει ακόμα περισσότερο, θεωρώντας πως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποτελεί κοινό υπουργείο για όλους» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΥΕΦ.

«Το σύνολο των πιστολιών που χρειάζεται η Εξωτερική Φρουρά είναι περίπου χίλια (1.000) πιστόλια για την συνολικά κάλυψη των συναδέλφων των προκηρύξεων 6Κ/2018 και 9Κ/2021 καθώς και των ήδη υπηρετούντων, αριθμός ελάχιστος μπροστά στο συνολικό όφελος» σημειώνει.

Ωστόσο, διακρίνει πως για άλλη μία φορά εξαιρέθηκαν από το διαγωνισμό οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. «Η αντικατάσταση του συνόλου των περιστρόφων της Ελληνικής Αστυνομίας και η χορήγηση νέων σύγχρονων πιστολιών για τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης, είναι θέμα ζωής, προσωπικής προστασίας, διαφύλαξης της κοινωνικής ασφάλειας και δυνατότητας ορθής εκτέλεσης των υπηρεσιακών μας καθηκόντων» τονίζει. Σωφρονιστικοί υπάλληλοι: Με όπλα του 1911 και του 1950 δίνουν τη "μάχη"

Ανεπαρκής οπλισμός, έχουν αποσυρθεί από την Ε.Ε.

«Η αρχική χρέωση υπηρεσιακού ατομικού οπλισμού το έτος 2000 αφορούσε περίστροφα διαμετρήματος 0,32 cal του 1911 και 1917 καθώς και περίστροφα διαμετρήματος 0,38 cal. του 1935 και του 1950, από τα υλικό που απέσυρε η Ελληνική Αστυνομία» αναφέρεται, όπως είχε γράψει και το dikastiko.gr.

«Είναι προφανές ότι εν έτει 2022 επουδενί δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης για το επιχειρησιακό επίπεδο των Εξωτερικών Φρουρών σε θέματα οπλισμού, καθώς είναι προφανές ότι ο οπλισμός αυτός είναι ανεπαρκής για τις στοιχειώδεις ανάγκες φύλαξης καταστημάτων κράτησης και μεταγωγής κρατουμένων, με την εγκληματικότητα να εφευρίσκει και να χρησιμοποιεί κάθε σύγχρονο τρόπο για την πρόκληση έκνομων ενεργειών εις βάρος υπαλλήλων και πολιτών» προστίθεται.

Η ΠΟΥΕΦ κάνει μάλιστα λόγο για «όπλα που έχουν αποσυρθεί από κάθε άλλη Υπηρεσία ίσως και σε παγκόσμιο επίπεδο, σίγουρα όμως στην Ευρώπη, συνεχίζονται να βρίσκονται στα χέρια των συναδέλφων μας, με ότι αυτό συνεπάγεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου οι 1.000 από τους 1.600 υπηρετούντες συνάδελφοι έχουν αγοράσει ιδιωτικό σύγχρονο ατομικό οπλισμό, ώστε να είναι σε θέση να προστατέψουν με αξιώσεις τον εαυτό τους και το κοινωνικό σύνολο».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΥΕΦ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ