Σάββατο 01 Απριλίου 2023

Συμφωνία Διοικητικής Δικαστικής Συνεργασίας της Ελλάδας με το Κράτος του Κατάρ – ΦΩΤΟ

«Το έγκλημα δεν σταματά στα σύνορα μιας χώρας τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συμφωνία Διοικητικής Δικαστικής Συνεργασίας της Ελλάδας με το Κράτος του Κατάρ – ΦΩΤΟ ypoyrgeio

Μια πολύ σημαντική συμφωνία σύναψε η χώρα μας με το Κατάρ για την αντιμετώπιση και την πάταξη του εγκλήματος το οποίο έχει όλο και συχνότερα πια διεθνή χαρακτηριστικά και η συνεργασία των κρατών κρίνεται αναγκαία.

Συγκεκριμένα, Συμφωνία Διοικητικής Δικαστικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης του Κράτους του Κατάρ υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη μεταξύ του Έλληνα Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και του ομολόγου του Masoud bin Mohammed Al Ameri. Συμφωνία Διοικητικής Δικαστικής Συνεργασίας

Λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς υποχρεώσεις και τις εθνικές νομοθεσίες, συμφωνήθηκε η ανταλλαγή εμπειριών με τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα των διοικητικών συστημάτων των δύο χωρών, καθώς και η στενή συνεργασία για την ανάπτυξη ευκαιριών κατάρτισης δικαστών, εισαγγελέων, δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων και διοικητικού προσωπικού των δύο χωρών μέσω της συμμετοχής σε ειδικά προγράμματα κατάρτισης.

Πριν την υπογραφή της Συμφωνίας, οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τον τρόπο λειτουργίας των εθνικών δικαστικών συστημάτων, για τη σημασία των ρυθμών απονομής Δικαιοσύνης στην προέλκυση επενδύσεων και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών, όπως η Διαμεσολάβηση και η Διεθνής Εμπορική Διαιτησία.

Ο κ. Τσιάρας από την πλευρά του επεσήμανε τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η ελληνική Δικαιοσύνη τα τελευταία δύο χρόνια. «Θεσπίσαμε ένα νέο λειτουργικό πλαίσιο για τη Διαμεσολάβηση για αστικές και εμπορικές υποθέσεις και συστήσαμε τα Ειδικά Τμήματα για την ταχεία εκδίκαση διαφορών με έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα. Προχωρήσαμε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις των Κωδίκων και προωθούμε τομές στη δικαστική εκπαίδευση σχεδιάζοντας το δικαστικό σύστημα του μέλλοντος. Ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας είναι η πλήρης ψηφιοποίηση του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης για τη βελτίωση της πρόσβασης στις δικαστικές υπηρεσίες τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων». Συμφωνία Διοικητικής Δικαστικής Συνεργασίας

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Δικαιοσύνης με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εσωτερικών του Κράτους του Κατάρ Σεΐχη Khalid bin Khalifa bin Abdulaziz Al Thani. Τον κ. Τσιάρα συνόδευε η Ελληνίδα Πρέσβης στο Κατάρ κα Ελένη Μιχαλοπούλου.

Στο περιθώριο της επίσκεψης του στη Ντόχα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας συμμετείχε στο GSE Forum για την παγκόσμια ασφάλεια που διοργάνωσε το «The Soufan Center», με θέμα “ο ρόλος της δικαστικής συνεργασίας στη διατήρηση της παγκόσμιας ασφαλείας”.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Steve Clemons σχετικά με το διασυνοριακό έγκλημα ο Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε πως «το έγκλημα δεν σταματά στα σύνορα μιας χώρας. Συμφωνία Διοικητικής Δικαστικής Συνεργασίας

Από τη φύση του το σύγχρονο έγκλημα, όπως η απάτη, το ξέπλυμα χρήματος, το trafficking, αλλά και τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος και τα αδικήματα στον κυβερνοχώρο απαιτούν διασυνοριακές έρευνες των διωκτικών αρχών και εμβάθυνση  της δικαστικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών. Στην Ευρώπη έχουμε αναπτύξει σύγχρονα εργαλεία και λειτουργικούς θεσμούς στον τομέα της διεθνούς δικαστικής συνεργασίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος και την εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας στους Ευρωπαίους πολίτες, όπως η Eurojust και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ