Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Συνάντηση Βαρουφάκη με Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: “Η Κυβέρνηση προβαίνει σε αλλαγές στη Δικαιοσύνη χωρίς να ζητήσει τη γνώμη των δικαστών” – ΦΩΤΟ

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΜέΡΑ25 στη Βουλή παρουσία και του εκπροσώπου Τύπου της Ένωσης Χαράλαμπου Σεβαστίδη, της Βουλεύτριας Α’ Αθήνας Αγγελικής Αδαμοπούλου και εκπροσώπων του Τομέα Δικαιοσύνης του ΜέΡΑ25.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συνάντηση Βαρουφάκη με Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: “Η Κυβέρνηση προβαίνει σε αλλαγές στη Δικαιοσύνη χωρίς να ζητήσει τη γνώμη των δικαστών” – ΦΩΤΟ

Συνάντηση του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη με τον Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορο Σεβαστίδη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΜέΡΑ25 στη Βουλή παρουσία και του εκπροσώπου Τύπου της Ένωσης Χαράλαμπου Σεβαστίδη, της Βουλεύτριας Α’ Αθήνας Αγγελικής Αδαμοπούλου και εκπροσώπων του Τομέα Δικαιοσύνης του ΜέΡΑ25.

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έθεσαν το ζήτημα της μη συμμετοχής τους κατόπιν επιλογής του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που αφορούν άμεσα δικαστικά ζητήματα, όπως ο Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων -ζήτημα για το οποίο έχουν προσφύγει σχετικά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών με την τελευταία να στηλιτεύει το Υπουργείο Δικαιοσύνης-, αλλά και την ευρύτερη παράκαμψη από την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών των ειδικών, μέσω της απόσπασης δικαστών-συμβούλων του κ. Τσιάρα, οι οποίοι προσπαθούν να παίξουν αυτό τον ρόλο.

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης έθεσαν ακόμα το ζήτημα του ανοίγματος των δικαστηρίων πριν καν εμβολιαστούν οι εμπλεκόμενοι, αλλά και το ζήτημα της πραγματικής κατοχύρωσης της δικαστικής ανεξαρτησίας με την θέσπιση ασυμβίβαστου για οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα για ένα χρονικό διάστημα από την αφυπηρέτηση των δικαστών.

Ενώ ακόμα, συζητήθηκε το θέμα της ιδιωτικής διαμεσολάβησης και της κατάργησης της προφορικής και δημόσιας διαδικασίας στα δικαστήρια, με τους εκπροσώπους της Ένωσης να θέτουν και το ζήτημα της μεθόδευσης για μείωση των δικαστικών διακοπών που συνιστούσαν “ζωτικό χρόνο” για να ολοκληρώσουν οι δικαστές τις αποφάσεις και τους φακέλους τους.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 από την πλευρά του τόνισε πως το ζήτημα του ασυμβίβαστου των δικαστών και τις περιστρεφόμενες θύρες το ΜέΡΑ25 το έχει θέσει και συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρχει ένας τέτοιος περιορισμός όταν υπάρχει ακόμα και σε ιδιωτικές εταιρείες.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επιπλέον, τους έθεσε το ζήτημα του νέου πτωχευτικού νόμου και των πλειστηριασμών, λέγοντας πως η Κυβέρνηση ψάχνει να βρει τον τρόπο με τον οποίο το δικαστικό σύστημα θα υπηρετήσει αυτούς τους νόμους κι αν δεν το κάνει, πώς θα τους υποχρεώσει ή θα τους παρακάμψει, βλέποντας τους δικαστές ως πιθανή “απειλή” για την λεηλασία που θέλει να κάνει η τρόικα, μαζί με τα αρπακτικά ταμεία και την παρασιτική ολιγαρχία.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ακόμα συμφώνησε με την πρόταση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για δημόσια και όχι για ιδιωτική διαμεσολάβηση, που είχε θεσπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, κρίθηκε αντισυνταγματική και επαναθεσπίστηκε τώρα κρινόμενη ως συνταγματική!

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεσμεύτηκε ότι το ΜέΡΑ25 θα αναδείξει και θα συνδράμει τα αιτήματα της Ένωσης, ενώ σε σχετική δήλωση που πραγματοποίησε ανέφερε ότι όπως η Κυβέρνηση προχωράει σε εκπαιδευτικές “μεταρρυθμίσεις” χωρίς τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και φοιτητές, όπως διαχειρίζεται την πανδημία χωρίς καν να ακούει και να συνομιλεί με τους υγειονομικούς, έτσι και στην δικαιοσύνη προβαίνει σε αλλαγές χωρίς να ζητήσει τη γνώμη των δικαστών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ