Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2024

Νόμος του κράτους η – για φέτος- περικοπή των “δικαστικών διακοπών” – Πότε και πως αρχίζει το νέο δικαστικό έτος

 Σε ενημέρωση των κομμάτων προσέφυγε το προεδρείο της Ενωσης Δικαστών Εισαγγελέων, που αντιδρά έντονα , τη στιγμή που και άλλες πλευρές της Ενωσης διατυπώνουν , πιο επιφυλακτικά μεν αλλά το κάνουν, κριτική για την επιλογή του Υπουργείου Δικαιοσύνης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νόμος του κράτους η – για φέτος- περικοπή των “δικαστικών διακοπών” – Πότε και πως αρχίζει το νέο δικαστικό έτος freepik

Στην εφημερίδα της κυβερνήσεως ειναι πλέον δημοσιευμένη η απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την περικοπή των “δικαστικών διακοπών” , που έφερε σφοδρή αντίδραση απο το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων και ποιο ήπιες απο άλλα μέρη της Ενωσης.

Με τους δικηγόρους να είναι αναφανδόν υπέρ (το είχαν προτείνει άλλωστε), τους δικαστικούς υπαλλήλους να κρατούν μια ουδέτερη στάση (δεν έχουν εκδόσει επισημη ανακοινωση) μένουν οι δικα

στές να αντιτείνουν πως το χρονικό διάστημα που ονομάζεται “δικαστικές διακοπές”, είναι μόνο κατ’ ευφημισμόν τέτοιο. Τι έγραφε το dikastiko.gr

Η διάταξη

Η πρόβλεψη ημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στο άρθρο 26 του νόμου 4792/2021 περι “Ενσωμάτωσης της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/633 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων και λοιπές διατάξεις”:

Περιορισμός δικαστικών διακοπών για το δικαστικό έτος 2020-2021

Οι δικαστικές διακοπές για το τρέχον δικαστικό έτος που λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, αρχίζουν την 1η Ιουλίου 2021 και λήγουν την 31η Αυγούστου 2021”.

Και πέρυσι

Πέρυσι υπήρξε και πάλι αντίδραση όταν η κυβέρνηση δια του υπουργείου Δικαιοσύνης, αποφάσισε να περιορίσει το χρόνο των δικαστικών διακοπών κατά 15 μέρες τον Ιούλιο και 15 το Σεπτέμβριο. Να παρατείνει δηλαδή το δικαστικό έτος ώστε να καλυφθεί ένα μέρος των πολλών δικών που ειχαν αναβληθεί στο πρώτο τρίμηνο της υγειονομικής κρίσης. Τι έδειξε η ζωή ; Πως το πρώτο 15ήμερο, τελικά δεν υπήρξε επαρκής χρόνος για να προσδιοριστούν υποθέσεις. Το δεύτερο κάτι έγινε. Σώθηκε η Δικαιοσύνη από αυτό; Προφανώς όχι , αλλά ήταν μια κίνηση προσπάθειας επούλωσης.

Μέσα λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο έρχεται η κυβέρνηση να παρατείνει ουσιαστικά το δικαστικό έτος , για φέτος, κατά 15 ημέρες, αφού θα αρχίσει την 1η Σεπτεμβρίου. Όχι 1 μήνα όπως πέρυσι (παρότι φέτος θα μπορούσαν οι υπηρεσίες να προλάβουν τις προθεσμίες και να προσδιορίσουν δίκες και τον Ιούλιο) αλλά 15 μέρες του Σεπτεμβρίου.

Αυτό είναι το «αντιστάθμισμα» 8 μηνών κλειστών δικαστηρίων. Με μια κατάσταση που φαντάζει τραγική σε αριθμούς, όταν αποσύρθηκαν, μόνο στο Εφετείο Αθηνών, πάνω από 5.500 πρωτοείσακτες ποινικές υποθέσεις από τον Νοέμβριο του 2020 έως και τις 2 Απριλίου οι οποίες θα επαναπροσδιοριστούν όταν ο ιός το «επιτρέψει». Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και όσες είχαν ξεκινήσει πριν επιβληθεί η αναστολή στη λειτουργία των δικαστηρίων και έχουν διακόψει εν αναμονή της επαναλειτουργίας τους.

Συναντήσεις

Σε αυτό το πλαίσιο πάντως η αντίδραση του προεδρείου της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων πήγε στα κόμματα της αντιπολίτευσης και έθεσε συνολικά ζητήματα, μεταξύ αυτών και το θέμα των δικαστικών διακοπών. Συγκεκριμένα το προεδρείο συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα και το0ν Δημ. Κουτσούμπα: “….Παραθέσαμε όλα τα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να μειώσει άλλη μία χρονιά την περίοδο των δικαστικών διακοπών γίνεται καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους και εντάσσεται σε μία στρατηγική μόνιμης εντατικοποίησης της εργασίας μας, ενώ δε συμβάλλει στο ελάχιστο στην ταχύτητα εκδίκασης των υποθέσεων που ματαιώθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Υπήρξε απόλυτη κατανόηση των θέσεών μας και αναγνώριση του δίκαιου των αιτημάτων μας, τα οποία θα υποστηριχθούν και θα αναληφθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες”, ανέφερε η Ενωση που θα συνεχίσει τις επαφές και μετα άλλα κόμματα.

Κριτική

Μέλη της μειοψηφίας του ΔΣ της Ενωσης (Δημ. Φούκας, Ελευθερία Κώνστα, Ευστ. Βεργώνης και Μαρία Μπουτάκη) ασκούν κριτική στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για “μονομερή ενέργεια” , αφετέρου στη διοίκηση Σεβαστίδη: “….Πριν ένα έτος, εν όψει των συνεπειών της πανδημίας και της επί μήνες αναγκαστικής διακοπής της λειτουργίας των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών, έχοντας ως μόνη απαίτηση και μέλημα την απρόσκοπτη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου, ταχθήκαμε υπέρ ενός λελογισμένου περιορισμού των «δικαστικών διακοπών», με την πεποίθηση ότι η σωστή εφαρμογή αυτού του απολύτως έκτακτου μέτρου, όπως προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση του Ν. 4684/2020, θα συντελούσε στην αποκατάσταση της ομαλότητας στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, τονίσαμε ότι οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί, καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων και σε συνθήκες κρίσης, υπερέβησαν εαυτούς και δημοσίευσαν χιλιάδες αποφάσεις, βουλεύματα, προτάσεις και διατάξεις.

Στη σημερινή συγκυρία βρισκόμαστε μπροστά στην εξής κατάσταση: αφ’ ενός το Υπουργείο Δικαιοσύνης προέβη μονομερώς στην περιστολή των διακοπών του τρέχοντος δικαστικού έτους κατά δεκαπέντε ημέρες, χωρίς να εξηγεί με ποιόν τρόπο αυτή η περιστολή των διακοπών θα βοηθήσει στην επιστροφή στην κανονικότητα ή εάν εντός αυτού του χρονικού διαστήματος θα ληφθούν και άλλα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, αφ’ ετέρου η ΕνΔΕ, υπό την διοίκηση του κου Σεβαστίδη, δεν κατορθώνει να διατυπώσει εγκαίρως θέσεις και επιχειρήματα ούτε καν να αποτυπώσει την πραγματικότητα σε σχέση με το παραχθέν από τους συναδέλφους έργο, αλλά περιορίζεται στην εκ των υστέρων έκδοση μίας ανακοίνωσης, στην οποία χρησιμοποιεί στοιχεία προηγούμενου έτους.

Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά το προεδρείο της ΕνΔΕ και ο κ. Σεβαστίδης προσωπικά, απέδειξαν την ανικανότητα και την ανεπάρκειά τους ως προς την εκπροσώπηση του δικαστικού σώματος. Ασχολούμενοι αποκλειστικά με την υπεράσπισης των ιδεοληψιών τους, προσπαθούν με τεχνάσματα και εντάσεις να αυτοτροφοδοτήσουν την υποτιθέμενη αναγκαιότητα της ύπαρξής τους, η οποία επ’ ουδενί δεν είναι ανάλογη της αποτελεσματικότητάς τους, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις”.

Αδόκιμος

Έτερο μέλος του ΔΣ της Ένωσης , ο εφέτης Χαράλαμπος Μαυρίδης, χαρακτηρίζει “αδόκιμο και ατυχή” τον χαρακτηρισμό της θερινής λειτουργίας των δικαστηρίων ως “δικαστικές διακοπές” αφού “σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα”.

“….Η κατάθεση της τροπολογίας για τον περιορισμό των, κακώς αποκαλούμενων, «δικαστικών διακοπών», ήταν αναμενόμενη, ως ενέργεια, από την πλευρά της πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και δεν εξέπληξε κανέναν. Με αδιαμφισβήτητο, όμως, δεδομένο ότι η δικαστική Λειτουργία, σε όλες τις μορφές απονομής δικαιοσύνης δεν αργεί, κατά την περίοδο των «δικαστικών διακοπών», αλλά τα Δικαστήρια της χώρας είναι ανοικτά:

α) Με λειτουργία, κατά τμήματα, με την χρονική διάρκεια καθενός από αυτά να φθάνει, σε πολλές περιπτώσεις, στις τριάντα οκτώ (38) ημέρες,

β) εκδίκαση αιτημάτων προσωρινών διαταγών και ασφαλιστικών μέτρων,

γ) παρουσία, κανονικά, Δικαστών Υπηρεσίας σε όλους τους δικαστικούς σχηματισμούς,

δ) συνέχιση δημοσίευσης – έκδοσης αποφάσεων,

ε) συνεχή λειτουργία των Εισαγγελιών και των Ποινικών Δικαστηρίων, επί των διαδικασιών των αυτοφώρων (πλημμελημάτων και κακουργημάτων), αλλά και ποινικών δικών, σε καθορισμένες από τις Ολομέλειες των Δικαστηρίων δικασίμους, αλλά και

στ) των Δικαστικών Συμβουλίων, για επείγουσες υποθέσεις, η ενέργεια αυτή της πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης (εισαγωγή της τροπολογίας προς ψήφιση), μπορεί να ερμηνευθεί μόνο υπό την οπτική της δημιουργίας εντυπώσεων στο δοκιμαζόμενο από την πανδημία κοινωνικό σύνολο.

Υπό τα ανωτέρω δεδομένα, ο χαρακτηρισμός στον νόμο της θερινής αυτής λειτουργίας των Δικαστηρίων, ως «δικαστικών διακοπών», είναι αδόκιμος και ατυχής και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ