Τετάρτη 03 Μαρτίου 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση «τα ανοίγει όλα κι όποιος αντέξει» – Μέτρα ενίσχυσης τώρα

H αξιωματική αντιπολίτευση διαβλέπει κίνδυνο διακοπής από τον Φεβρουάριο των αναστολών συμβάσεων εργασίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση «τα ανοίγει όλα κι όποιος αντέξει» – Μέτρα ενίσχυσης τώρα

Το σχέδιο «να ανοίξουν όλα κι όποιος αντέξει» που εφαρμόζει η κυβέρνηση στην οικονομία, καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση διαβλέποντας τον κίνδυνο να σταματήσουν από τον Φεβρουάριο και οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας.

Το ποσοστό της προβλεπόμενης ύφεσης στο 10,4% για το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε συνδυασμό με την εκτίναξη της ύφεσης την προηγούμενη χρονιά προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που εξακολουθεί να καλεί την κυβέρνηση να πάρει έστω και τώρα μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζόμενων.

«Η κυβέρνηση ποντάρει μόνο στο άνοιγμα της αγοράς και της οικονομικής δραστηριότητας ως πρόσχημα για να σταματήσει τα ήδη ανεπαρκή μέτρα στήριξης» σχολιάζουν παράγοντες της Κουμουνδούρου σημειώνοντας πως επιχειρήσεις και εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόσθετα χρέη άνω των 9 δισ ευρώ λόγω της πανδημίας, πλέον των 30 δισ παγιωμένων οφειλών προς τις τράπεζες.

Παράλληλα, στην αξιωματική αντιπολίτευση επικαλούνται στοιχεία της ΓΣΣΕ σύμφωνα με τα οποία το 56% των εργαζομένων αναφέρει ότι μειώθηκαν τα εισοδήματά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Από αυτούς το 22% δηλώνει απώλεια εισοδήματος άνω του 31%, ενώ το 14% δηλώνει απώλεια εισοδήματος μεταξύ του 21% και του 30%. Ακόμη, το 48% των εργαζομένων που αναφέρουν μείωση εισοδημάτων, δεν κρύβουν την απαισιοδοξίας τους για την εξέλιξη της αμοιβής τους το επόμενο εξάμηνο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η κυβέρνηση έστω και στο και πέντε πρέπει να υιοθετήσει κάποιες από τις προτάσεις που έχουν καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ως προϋπόθεση επιβίωσης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Θυμίζουν λοιπόν τις προτάσεις Τσίπρα για:

Μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση

Θεσμοθέτηση της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας και την περίοδο μετά την άρση του lockdown

Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, με πρόβλεψη και για τη διαγραφή μέρους και της βασικής οφειλής, όπως είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις 120 δόσεις για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία

Απόσυρση του πτωχευτικού νόμου που ψήφισε η ΝΔ, καθώς μέσω πρωτοφανούς ύφεσης διασφαλίζει μόνο πλειστηριασμούς και αθρόες πτωχεύσεις επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ