Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022

Τελεσίγραφο δικηγόρων: Εάν δεν αλλάξουν οι όροι, δεν θα συμμετέχουμε στις διαδικασίες απονομής συντάξεων

Σαφή προειδοποίηση εξέπεμψε η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων. Ζητάει να ληφθούν υπόψη οι ενστάσεις της για το ζήτημα της αυξημένης ευθύνης των δικηγόρων και κυρίως για τα ποσά αποζημίωσης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τελεσίγραφο δικηγόρων: Εάν δεν αλλάξουν οι όροι, δεν θα συμμετέχουμε στις διαδικασίες απονομής συντάξεων freepik

Χωρίς τη συνδρομή δικηγόρων κινδυνεύει να μείνει ο e-ΕΦΚΑ στο πλαίσιο του εγχειρήματος επιτάχυνσης των διαδικασιών απονομής συντάξεων, στην περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση από το υπουργείο Εργασίας απέναντι στους όρους συμμετοχής τους.

Δικηγόροι-Δεν θα συμμετέχουν σε απονομή συντάξεων χωρίς αλλαγή όρων

Αυτό προβλέπει απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με την οποία επισημαίνεται πως θα εξεταστούν «πρόσφορα μέτρα αντίδρασης» μεταξύ των οποίων και η ακύρωση συνδρομής στις διαδικασίες.

Επαναλαμβάνεται πως η Ολομέλεια από την πρώτη στιγμή είχε αποφασίσει τη συμμετοχή δικηγόρων στην διαδικασία έκδοσης συντάξεων, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της απονομής τους και στην επίλυση ενός ιδιαίτερα σημαντικού κοινωνικού προβλήματος. Δικηγόροι-Δεν θα συμμετέχουν σε απονομή συντάξεων χωρίς αλλαγή όρων

Ωστόσο, καίρια σημεία για τον τρόπο συμμετοχής, έναντι των οποίων εξαρχής είχε καταθέσει τις αντιρρήσεις της δεν ελήφθησαν υπόψη στον τελικό σχεδιασμό, ενώ η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη ήρθε να καθορίσει «απαξιωτικές αποζημιώσεις» για τους δικηγόρους.

Δικηγόροι-Δεν θα συμμετέχουν σε απονομή συντάξεων χωρίς αλλαγή όρων

Τι αναφέρει η απόφαση της Ολομέλειας

«Ως γνωστόν, η  Ολομέλεια έχει αποφασίσει τη συμμετοχή δικηγόρων στην διαδικασία  έκδοσης συντάξεων, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της απονομής τους και στην επίλυση ενός ιδιαίτερα σημαντικού κοινωνικού προβλήματος.

Δυστυχώς όμως, η Κυβέρνηση επέμεινε στις αρχικές της θέσεις, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Ολομέλειας, για αυξημένη ευθύνη των δικηγόρων, πέραν της προβλεπόμενης από τον Κώδικα Δικηγόρων, σε περίπτωση εσφαλμένου υπολογισμού της σύνταξης από βαριά αμέλεια, γεγονός που έχει επισημανθεί ήδη στους συναδέλφους και το οποίο μπορεί να σταθεί αποτρεπτικό για τη ευρεία συμμετοχή δικηγόρων στη διαδικασία αυτή.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με το  την από 2.7.2021 δελτίο τύπου, έσπευσε να καθορίσει πλήρως απαξιωτικές αποζημιώσεις, αναντίστοιχες του έργου και της ευθύνης που οι επιστήμονες δικηγόροι καλούνται να αναλάβουν εκ του νόμου. Δικηγόροι-Δεν θα συμμετέχουν σε απονομή συντάξεων χωρίς αλλαγή όρων

Η Ολομέλεια καλεί το Υπουργείο, στην υπό έκδοση υπουργική απόφαση, να καθορίσει  ενιαία αποζημίωση για το σύνολο της διαδικασίας έκδοσης της σύνταξης, το ύψος της οποίας θα πρέπει να είναι ανάλογο του εκτελούμενου έργου και της προβλεπόμενης αυξημένης ευθύνης του δικηγόρου.

Σε διαφορετική περίπτωση,  εξουσιοδοτεί τη Συντονιστική Επιτροπή να λάβει, κατά την κρίση της, πρόσφορα μέτρα αντίδρασης (μη συνδρομή στην εκπαιδευτική διαδικασία με χορήγηση εκπαιδευτών/πλατφόρμας, την μη προώθηση του έργου στα μέλη της και όποια άλλη μορφή αντίδρασης επιλεγεί)».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ