Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024

Τελετή αποχαιρετισμού για τη Μαίρη Χρονοπούλου: Πλήθος κόσμου την αποχαιρέτησε “στα λευκά” – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Το πλήθος έφτασε στο σπίτι της κρατώντας ένα λευκό τριαντάφυλλο, για να τιμήσει τη μνήμη της. 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τελετή αποχαιρετισμού για τη Μαίρη Χρονοπούλου: Πλήθος κόσμου την αποχαιρέτησε “στα λευκά” – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το τελευταίο αντίο είπαν στη Μαίρη Χρονοπούλου, γνωστοί και φίλοι το μεσημέρι της Παρασκευής, στο σπίτι της στην Παιανία, όπως ζήτησε η ίδια.

Η μεγάλη κυρία του ελληνικού κινηματογράφου είχε ζητήσει αντί να γίνει κηδεία, να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση των φίλων της στο σπίτι της στην Παιανία και στη συνέχεια να οδηγηθεί στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας.

Το πλήθος έφτασε στο σπίτι της κρατώντας ένα λευκό τριαντάφυλλο, για να τιμήσει τη μνήμη της. 

Η Μαίρη Χρονοπούλου ήθελε όλοι όσοι θα επισκεφθούν το σπίτι της στην Παιανία προκειμένου να την αποχαιρετήσουν, να είναι ντυμένοι στα λευκά. Λευκό ήταν επίσης και το φέρετρο της ηθοποιού.

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών προκειμένου να πει το ύστατο χαίρε στην μεγάλη κυρία του ελληνικού κινηματογράφου. Μεταξύ αυτών ο Σπύρος Μπιμπίλας, ο Μάκης Δελαπόρτας, ο Πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Νίκος Σταγόπουλος, ο Γιάννης Στάνκογλου και ο Βασίλης Ζούλιας, Θωμάς Χούντας, Νάντια Μουρούζη.

Κατά την άφιξή του ο Μάκης Δελαπόρτας μίλησε στις τηλεοπτικές κάμερες. Συγκεκριμένα ο καλός φίλος της Μαίρης Χρονοπούλου είπε: “Είναι το τελευταίο αντίο για την φίλη μου, για τελευταία φορά θα έρθω σπίτι της να την αποχαιρετήσω και όσο και αν λέμε πως σήμερα κάνουμε ένα πάρτι εγώ δεν μπορώ παρά να είμαι θλιμμένος. Είναι πολύ δύσκολη μέρα.

Μαίρη Χρονοπούλου

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Θα γίνουν όλα όπως τα είχε ζητήσει, ντυμένοι στα άσπρα οι φίλοι της όπως βλέπετε. Αντισυμβατική προσωπικότητα, έτσι και αλλιώς, αντισυμβατικό και το τελευταίο αντίο. Η μαγκιά της ήταν χαρακτηριστικό της που θυμάμαι και αγαπώ. Κάτι που δεν νομίζω πως το ξανασυνάντησα σε καμία άλλη μεγάλη πρωταγωνίστρια στο χώρο”.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας που ήταν επίσης πολύ καλός φίλος της Μαίρης Χρονοπούλου τόνισε: “Αν ήταν εδώ θα της έλεγα πόσο πολύ την αγαπώ και πόσο πολύ την ευχαριστώ που με τίμησε με αυτή την φιλία αυτών των ετών”.

Μαίρη Χρονοπούλου

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μαίρη Χρονοπούλου: Ποια ήταν

Η Μαίρη Χρονοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου 1933. Τις δεκαετίες του 1960 και 1970 διακρίθηκε ως μία από τις πιο δημοφιλείς και σημαντικές Ελληνίδες ηθοποιούς, η οποία έγινε μεγάλη σταρ τη χρυσή εποχή του κινηματογράφου.

Η ηθοποιός μεγάλωσε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο οποίο εμφανίστηκε στις ομάδες του χορού, σε αρχαία δράματα. Το 1957 άρχισε να συνεργάζεται με το ελεύθερο θέατρο, κάνοντας εμφανίσεις στο Ακροπόλ στα έργα των Αλέκου Σακελλάριου-Χρήστου Γιαννακόπουλου «Η Κυρία» και «Ρομάντζο μιας Καμαριέρας».

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε σαν κομπάρσος στο Χαρούμενο Ξεκίνημα του Ντίνου Δημόπουλου, παραγωγής Φίνος Φιλμ το 1954, όταν ήταν ακόμη φοιτήτρια. Το 1958 πήρε ένα μικρό ρόλο στο Τελευταίο Ψέμα του Μιχάλη Κακογιάννη, πάλι στη Φίνος Φιλμ.

Από το 1963 και μετά πρωταγωνίστησε σε πλειάδα δραματικών ταινιών της Φίνος Φιλμ, και όχι μόνο, σε ρόλους ντάμας και μοιραίας γυναίκας, δίπλα σε όλους τους άντρες πρωταγωνιστές της εποχής, όπως οι Νίκος Κούρκουλος, Φαίδων Γεωργίτσης, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Γιώργος Φούντας και Αλέκος Αλεξανδράκης.

Έχουν ξεχωρίσει οι ερμηνείες της στην ταινία Τα κόκκινα φανάρια (1963) του Βασίλη Γεωργιάδη, υποψήφια για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας στην 36η απονομή των βραβείων το 1964 σε παραγωγή της Δαμασκηνός – Μιχαηλίδης, Χωρίς Ταυτότητα, (1963, Φίνος Φιλμ), Το χώμα Βάφτηκε Κόκκινο, δραματική ταινία του 1966 σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη και σενάριο Νίκου Φώσκολου, υποψήφια για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας στην 38η απονομή των βραβείων το 1966, Πολύ Αργά για Δάκρυα του Γιάννη Δαλιανίδη (1968, Φίνος Φιλμ), Όταν η Πόλις Πεθαίνει σε σενάριο Νίκου Φώσκολου και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη (1969, Φίνος Φιλμ), Οι Αδίστακτοι του Ντίνου Κατσουρίδη (1965, Σάβας Φιλμ), Κοινωνία Ώρα Μηδέν του Ντίνου Δημόπουλου (1966, Φίνος Φιλμ), Η Λεωφόρος του Μίσους (1968, Φίνος Φιλμ) και Ορατότης Μηδέν του Νίκου Φώσκολου (1970, Φίνος Φιλμ).

Την περίοδο 1967-68 υπήρξε η καλύτερη πρωταγωνίστρια του κινηματογράφου και κέρδισε το βραβείο της ενώσεως κριτικών.

Στη θεατρική της καριέρα, συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους θιάσους της Αθήνας και έπαιξε με την ίδια ερμηνευτική ικανότητα σε όλα τα είδη θεάτρου. Το 1972 συγκρότησε τον δικό της θίασο με τον οποίο ανέβασε τα έργα: «Τι ώρα θα γυρίσεις, Πηνελόπη» του Σόμερσετ Μομ και «Ένα καυτό κορίτσι» του Ιάκωβου Καμπανέλη.

Έχει στο ενεργητικό της σημαντικές ερμηνείες και στον νέο ελληνικό κινηματογράφο, όπως στις εξαίρετες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου Οι Κυνηγοί και Ταξίδι στα Κύθηρα, ενώ κέρδισε βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ταινία Τα Παιδιά της Χελιδόνας του Κώστα Βρεττάκου, το 1987.

Στις 16 Ιουνίου 2021 η Μαίρη Χρονοπούλου τιμήθηκε με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στην Τελετή Απονομής των Βραβείων ΙΡΙΣ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Το βραβείο παρέδωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, μαζί με τον πρόεδρο της Ακαδημίας, Γιώργο Τσεμπερόπουλο, στην ηθοποιό που με την «ρώμη της παρουσίας της σφράγισε μια σειρά κινηματογραφικών ειδών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ