Σάββατο 18 Μαϊου 2024

Τελευταία ευκαιρία για τους νέους δικηγόρους να εισπράξουν μέρισμα από τον Ειδικό Διανεμητικό Λογαριασμό

Λήγει τα μεσάνυχτα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων. Απαιτούνται νέες αιτήσεις για την τρέχουσα περίοδο διανομής. Ποιοι εξαιρούνται σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΣΑ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τελευταία ευκαιρία για τους νέους δικηγόρους να εισπράξουν μέρισμα από τον Ειδικό Διανεμητικό Λογαριασμό Freepik

Προθεσμία μέχρι τις 29 Ιουνίου και ώρα 12 τα μεσάνυχτα έχουν οι νέοι δικηγόροι για να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για το μέρισμα που προβλέπει ο Ειδικός Διανεμητικός Λογαριασμός. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση portal.olomeleia.gr και όπως σημειώνεται για κάθε περίοδο διανομής, απαιτείται από τους δικαιούχους υποβολή νέας δήλωσης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται με το Ν. 2915/01 άρθρο 33 παρ. 2 θεσπίστηκε ο Ειδικός Διανεμητικός Λογαριασμός για τους Nέους Δικηγόρους με πόρο το 1% από το παρακρατούμενο ποσοστό του 12% της προεισπραττόμενης αμοιβής των δικαστηρίων, σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 1 του Ν. 3226/2004.

Παράλληλα, στη συνέχεια με το Ν.4194/13, άρθρο 62, παρ. 2 (ΦΕΚ Α΄208) ο παραπάνω πόρος, ορίστηκε σε ποσοστό 25% στο ποσό παρακράτησης υπέρ ΔΣΑ των γραμματίων προκαταβολής εισφορών. Με το Ν.3943/2011, άρθρο 20, παρ.7γ, υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 15%.

Το μέρισμα του Ειδικού Διανεμητικού Λογαριασμού Νέων Δικηγόρων χορηγείται στους νέους δικηγόρους του Συλλόγου με συνολικό χρόνο ασκήσεως δικηγορίας έως 7 έτη (εγγραφή από1/7/2016 έως 30/6/2023, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 48720 ΚΥΑ των Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομίας και Οικονομικών (ΦΕΚ Β 1193/3-8-2004) στην οποία ειδικότερα ορίζονται οι προϋποθέσεις των δικαιούχων και ο τρόπος διανομής.

Ημερίδα

FREEPIK

Νέοι δικηγόροι: Ειδικός Διανεμητικός Λογαριασμός – Οι εξαιρέσεις από το μέρισμα

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση εξαιρούνται της διανομής:

Α) Οι απασχολούμενοι υπό καθεστώς έμμισθης εντολής (πάγια αντιμισθία)

Β) Όσοι λαμβάνουν σύνταξη από άλλο κλάδο

Γ) Όσοι έχουν μεταγραφεί από άλλο Δικηγορικό Σύλλογο και έχουν συνολικά χρόνο ασκήσεως δικηγορίαςάνω των επτά (7) ετών

Δ) Όσοι έχουν ετήσιο φορολογητέο εισόδημα με βάση το τελευταίο εκκαθαριστικό της εφορίας:

α) ατομικό (άγαμοι) άνω των 10.271 €,

β) οικογενειακό (έγγαμοι) άνω των 14.673 €

Ε) Όσοι τελούν σε αναστολή

Ζ) Όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό (άδεια απουσίας σπουδών)

Η) Βουλευτές – Ευρωβουλευτές

Διευκρινίζεται πως όσοι δικαιούχοι του Ειδικού Λογαριασμού (ΕΔΛΝΔ) δεν έχουν υποβάλλει ετήσιες δηλώσεις προηγουμένων ετών του 2023 στο ΔΣΑ (ανανέωση ταυτότητας), θα γίνεται ταυτόχρονα συμψηφισμός ΕΔΛΝΔ με το οφειλόμενο ποσό της ετήσιας δήλωσης και το υπόλοιπο θα πιστώνεται στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ