Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Τέμπη-Ραγδαίες οι δικαστικές εξελίξεις: Στον εφέτη ανακριτή ο συνήγορος οικογενειών θυμάτων Λ. Αποστολίδης – Αίτημα αποφυλάκισης κατέθεσαν οι δικηγόροι του επιθεωρητή του ΟΣΕ – ΒΙΝΤΕΟ

Αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Εφετών για να αποφανθεί επί του αιτήματος. 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τέμπη-Ραγδαίες οι δικαστικές εξελίξεις: Στον εφέτη ανακριτή ο συνήγορος οικογενειών θυμάτων Λ. Αποστολίδης – Αίτημα αποφυλάκισης κατέθεσαν οι δικηγόροι του επιθεωρητή του ΟΣΕ – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Ραγδαίες αναμένονται οι δικαστικές εξελίξεις τις επόμενες μέρες γύρω από την υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Την πόρτα του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας αναμένεται να περάσει το μεσημέρι της Τετάρτης ο συνήγορος οικογενειών θυμάτων της τραγωδίας Λουκάς Αποστολίδης, προκειμένου να ζητήσει από τον εφέτη ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση την επίσπευση των διαδικασιών και την απόδοση δικαιοσύνης.

Τέμπη

dsa.gr

H επίσκεψη Αποστολίδη ήταν προγραμματισμένη για πριν το Πάσχα και αναβλήθηκε μετά από αίτημα της εισαγγελίας. Σήμερα, σύμφωνα με το larissapress.gr, ο Λουκάς Αποστολίδης αναμένεται  στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης γύρω στις 12 το μεσημέρι. 

Πρόκειται για μια παρουσία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο Λουκάς Αποστολίδης, ως συνήγορος οικογενειών θυμάτων, με δήλωσή του το προηγούμενο διάστημα στράφηκε κατά της διοίκησης της HELLENIC TRAIN, καταγγέλλοντας πως «στην προσπάθειά της να σκεπάσει τις ευθύνες της, καταφεύγει σε πράξεις και ενέργειες που αποσκοπούν στη συναλλαγή και στην εξαγορά των συγγενών των θυμάτων και των τραυματιών».

Δικαστικές εξελίξεις για τα Τέμπη: Αίτημα αποφυλάκισης κατέθεσαν οι δικηγόροι του επιθεωρητή του ΟΣΕ

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το OPEN αίτημα αποφυλάκισης κατέθεσαν οι δικηγόροι του 63χρονου επιθεωρητή του ΟΣΕ. Αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Εφετών για να αποφανθεί επί του αιτήματος.

Τέμπη: Στα χέρια του Γ. Γεραπετρίτη το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων – Θα κοινοποιηθεί στον Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας

Στο μεταξύ όπως έγραψε το dikastiko.gr, το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που δημιούργησε η κυβέρνηση για τη διερεύνηση των αιτιών που συνετέλεσαν στην τραγωδία στα Τέμπη παρέλαβε την Τρίτη 18 Απριλίου ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα υποδομών και μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Όπως είχε προαναγγελθεί, το πόρισμα θα κοινοποιηθεί αρμοδίως στον Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας που διεξάγει την ανάκριση με αίτημα για άμεση δημοσιοποίησή του από το υπουργείο.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εκδόθηκε, η Επιτροπή διαβεβαιώνει ότι εργάστηκε εντατικά με αυξημένο αίσθημα ευθύνης από τις 06-03-2023 μέχρι σήμερα και άσκησε τα καθήκοντά της ανεξάρτητα και αμερόληπτα, αξιολογώντας με καθαρά επιστημονικά κριτήρια το σύνολο των στοιχείων που συνέλεξε από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

«Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία συστήθηκε και συγκροτήθηκε με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με αριθμό 71651/06-03-2023 (Β΄1310), παρέδωσε σήμερα, Τρίτη 18-04-2023 στον Υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για θέματα Υποδομών και Μεταφορών κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη το Πόρισμά της, στο οποίο διερευνώνται και αναδεικνύονται τα συστημικά προβλήματα και οι δυσλειτουργίες αναφορικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα που έλαβε χώρα στις 28-02-2023 στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών.

Η Επιτροπή διαβεβαιώνει ότι εργάστηκε εντατικά με αυξημένο αίσθημα ευθύνης από τις 06-03-2023 μέχρι σήμερα και άσκησε τα καθήκοντά της ανεξάρτητα και αμερόληπτα, αξιολογώντας με καθαρά επιστημονικά κριτήρια το σύνολο των στοιχείων που συνέλεξε από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Το Πόρισμα δεν ασχολείται με καταλογισμό ή και με επιμερισμό ευθυνών, αρμοδιότητα που σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον νόμο ανήκει μόνο στις αρμόδιες δικαστικές αρχές οι οποίες ήδη εργάζονται με γοργό ρυθμό προς την κατεύθυνση αυτή.

Κύριο μέλημα των Μελών της Επιτροπής ήταν, μετά την ανάλυση των συνθηκών του τραγικού δυστυχήματος να αναδειχθούν και να εντοπιστούν τα προβλήματα στην όλη διάρθρωση των εμπλεκομένων στη λειτουργία των σιδηροδρομικών μεταφορών, Φορέων, Οργανισμών και Αρχών και στην άσκηση των αρμοδιοτήτων φυσικών ή νομικών προσώπων και ιδίως να προταθούν λύσεις, που θα συμβάλουν – στο πλαίσιο και των λοιπών διερευνήσεων, μελετών, προτάσεων και πρωτοβουλιών των αρμοδίων προς τούτο Φορέων και Αρχών στη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων που θα αποτρέψουν ίδια ή παρόμοια δυστυχήματα στο μέλλον.

Ειδικότερα, στο Πόρισμα προτείνεται μια δέσμη άμεσων, βραχυπρόθεσμων και μεσομακροπρόθεσμων μέτρων για την ασφαλή, εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα.

Ευχή της Επιτροπής είναι το Πόρισμα να αξιοποιηθεί αποκλειστικά για τον παραπάνω σκοπό και σε κάθε περίπτωση να μην αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής ή κομματικής εκμετάλλευσης ή αντιπαράθεσης, πρακτική που δεν συνάδει με το ερευνώμενο, τραγικό για όλους τους Έλληνες συμβάν.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

ΙΩΑΝΝΗΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ

Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

ΤΑ ΜΕΛΗ:

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΡΟΦΥΛΛΙΔΗΣ

Καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΥΡΓΙΔΗΣ

Καθηγητής Σιδηροδρομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ