Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Πειθαρχική δίωξη σε δικηγόρο για αθέμιτη προσέλκυση πελατείας με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων σημείωνε ότι "καταδικάζει έντονα και απερίφραστα κάθε συμπεριφορά δικηγόρου, που επιχειρεί, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα, να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο".

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πειθαρχική δίωξη σε δικηγόρο για αθέμιτη προσέλκυση πελατείας με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη freepik

Πειθαρχική δίωξη σε δικηγόρο ασκήθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας για παραβίαση άρθρων του Κώδικα Δεοντολογίας, μεταξύ των οποίων και η αθέμιτη προσέλκυση πελατείας, με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη.

Η στάση μερίδας δικηγόρων γύρω από το θέμα της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του κλάδου, ενώ χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, από τις πρώτες κιόλας ημέρες. Η οποία ολομέλεια σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων σημείωνε ότι “καταδικάζει έντονα και απερίφραστα κάθε συμπεριφορά δικηγόρου, που επιχειρεί, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα, να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο. Κάθε συμπεριφορά συναδέλφου, που αντίκειται στον Κώδικα Δικηγόρων και τη Δεοντολογία και από δει του κύρους και της αξιοπρέπειας του δικηγορικού λειτουργήματος είναι πειθαρχικά ελεγκτέα και τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα κάθε Συλλόγου υποχρεούνται να επιλαμβάνονται, χωρίς καμία καθυστέρηση” καταλήγει η Ολομέλεια.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, Τρύφων Τσάτσαρος με αφορμή δηλώσεις Λαρισαίου δικηγόρου στα Μέσα Ενημέρωσης σχετικά με την τραγωδία, προ ημερών ζήτησε από τον πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΔΣΛ. Γ. Χατζηευθυμίου, τη διεξαγωγή κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

Πειθαρχική δίωξη σε δικηγόρο

Freepik

Ο κ. Χατζηευθυμίου ανέθεσε την προκαταρτική, με το πέρας της οποίας εισηγήθηκε τη δίωξη και ο κ. Τσάτσαρος στη συνέχεια άσκησε τη δίωξη σε βάρος του συναδέλφου του για τα παράβαση των άρθρων 5, 9 και 10 του Κώδικα Δικηγόρων και του Κώδικα Δεοντολογίας Δικηγορικού Λειτουργήματος.

Συμπληρωματική πειθαρχική

Στο άρθρο 5 αναφέρεται πως ο Δικηγόρος έχει την υποχρέωση ν’ ασκεί το Λειτούργημά του με οδηγό τη συνείδησή του και τον νόμο, να συμπεριφέρεται με αξιοπρέπεια και σύμφωνα με τις παραδόσεις του Δικηγορικού Σώματος, τόσο κατά την άσκηση του Λειτουργήματός του, όσο και στην ιδιωτική του ζωής.

Στο άρθρο 9 σημειώνεται μεταξύ άλλων πως “απαγορεύεται η διαφήμιση του Δικηγόρου στις εφημερίδες ή σε άλλα μέσα μαζικής ενημερώσεως, ή με επιστολές, και κάθε είδους έντυπα”.

Ενώ στο άρθρο 10 “απαγορεύεται στο Δικηγόρος μεταξύ άλλων «να προσπαθεί να αποκτήσει πελάτες, με ενέργειες που δεν συμβιβάζονται με την αξιοπρέπεια του Λειτουργήματος”, όπως επίσης να δημοσιεύει στις εφημερίδες ή στα περιοδικά κλπ. αγγελίες ή να γνωστοποιεί σε διάφορα πρόσωπα με επιστολές, ότι αναλαμβάνει Δικαστικές ή άλλες υποθέσεις”.

Πειθαρχική δίωξη σε δικηγόρο

freepik

Η δίωξη ωστόσο εκτιμάται πως δεν θα μείνει στο αρχικό στάδιο αφού, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και, σε συνέχεια της ήδη ασκηθείσας πειθαρχικής δίωξης από τον πρόεδρο του ΔΣΑ ζητήθηκε συμπληρωματική, προκαταρκτική πειθαρχική εξέταση. Προκειμένου να διαπιστωθεί αν σε μεταγενέστερο χρόνο από τον ίδιο δικηγόρο τελέσθηκαν και άλλα συναφή αδικήματα που αφορούν στην παράβαση του Κώδικα Δεοντολογίας.

ΠΗΓΗ: Ελευθερία

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ