Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Η απάντηση του Αρείου Πάγου για το Κράτος Δικαίου και οι πολιτικές απαντήσεις (εντός και εκτός χώρας) στον Άρειο Πάγο

Η Διοικητική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου πυροδότησε αντιδράσεις μετά τη συνεδρίαση στην οποία χαρακτήρισε “ανεπίτρεπτη και ευθεία παρέμβαση το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα”.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η απάντηση του Αρείου Πάγου για το Κράτος Δικαίου και οι πολιτικές απαντήσεις (εντός και εκτός χώρας) στον Άρειο Πάγο EUROKINISSI

Αντιδράσεις εντός και εκτός των συνόρων προκαλεί η απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία εξαπέλυσε σφοδρά πυρά για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ) για το κράτος Δικαίου.

Όπως αναφέρεται η Σόφι ιν’τ Βελντ, Ολλανδή ευρωβουλεύτρια και εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, σχολίασε ότι «είναι η πρώτη φορά που ανώτατο δικαστήριο κράτους μέλους της ΕΕ απαντά σε πολιτικό ψήφισμα».

«Σε μια σημαντική εξέλιξη των γεγονότων, το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που σχετίζεται με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα», αναφέρει σε ανάρτησή της, παραθέτοντας την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου.

Και επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Εξ όσων γνωρίζω, είναι η πρώτη φορά που ανώτατο δικαστήριο κράτους μέλους της ΕΕ απαντά σε πολιτικό ψήφισμα, σε μια ασυνήθιστη προσπάθεια δημοσίων σχέσεων». 

Η Ολομέλεια συγκλήθηκε την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, υπό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα για να πάρει θέση (διαβουλευθεί) σε όσα καταλογίζονται στις δικαστικές Αρχές, όπως έγραψε το dikastiko.gr.

Μετά την απόφασή της, όπου η Διοικητική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου χαρακτηρίζει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου «ανεπίτρεπτη και ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστικών αρχών», πυροδοτήθηκαν αντιδράσεις.

Σημειώνεται ότι στην απόφασή της η Διοικητική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου χαρακτηρίζει το ψήφισμα ανεπίτρεπτη και ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστικών αρχών.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάσισε, με πλειοψηφία 49 και 13 κατά, ότι τα αναφερόμενα στο Ψήφισμα σε αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης, ενώ 13 δικαστές υποστήριξαν πως το ζήτημα είναι πολιτικό και δεν χωράει απάντησης από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Διοικητικής Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου τοποθετήθηκε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, αντικρούοντας ένα προς ένα τα σημεία του που αφορούν σε σειρά υποθέσεων, όπως οι έρευνες για τα Τέμπη, οι έρευνες για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, υποθέσεις διαφθοράς, χρηματοδότησης μέσων ενημέρωσης (η γνωστή «λίστα Πέτσα»), η έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά και το ναυάγιο της Πύλου.

Ειδική αναφορά γίνεται στο Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου στη δικαστική μεταχείριση του Παναγιώτη Δημητρά, που διώκεται από τις δικαστικές αρχές για σειρά δράσεων που χαρακτηρίζονται ως “έκνομες” , θέματα για τα οποία επίσης απασχολήθηκε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Σε όλες τις υποθέσεις που αναφέρονται στο ψήφισμα η Ολομέλεια αποφάνθηκε, ότι «τα αναφερόμενα είναι αόριστα, χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς αμεροληψία και χωρίς κάποια ανάθεση των ερευνών σε εθνική ή κοινοτική αρχή με αποτέλεσμα να αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης».

Η αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: “Μακάρι η Δικαιοσύνη να λειτουργούσε τόσο άμεσα και στις υποθέσεις συμπολιτών μας που χρονίζουν”

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, σχολίασε, “Σε χρόνο ρεκόρ συγκλήθηκε, συνεδρίασε και απεφάνθη η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το ψήφισμα – κόλαφο του Ευρωκοινοβουλίου αναφορικά με το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα”.

“Οι ανώτατοι δικαστές εξέφρασαν την εκτίμηση (ανησυχία;) τους ‘να μην εγκατασταθεί στους πολίτες και στα κοινοτικά όργανα η εντύπωση ότι το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα υποχωρεί εξαιτίας της διαφθοράς’”, σημειώνει και καταλήγει: “Μακάρι η Δικαιοσύνη να λειτουργούσε τόσο άμεσα και στις υποθέσεις συμπολιτών μας που χρονίζουν. Θα ήμασταν Ελβετία”.

Ν. Ανδρουλάκης: “Αν υπήρχαν τα ίδια αντανακλαστικά, τότε όλες αυτές οι υποθέσεις δεν θα ήταν εκκρεμείς”

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ άφησε αιχμές και για τη ηγεσία της Δικαιοσύνης αναφέροντας ότι “η ολομέλεια του Αρείου Πάγου συγκλήθηκε τάχιστα για να απαντήσει σε ένα ψήφισμα που ασκεί πολιτική κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αν υπήρχαν τα ίδια αντανακλαστικά, τότε όλες αυτές οι υποθέσεις δεν θα ήταν εκκρεμείς και το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου δεν θα χρειαζόταν”.

Νέα Αριστερά: «Πρωτοφανές ο Άρειος Πάγος να εμπλέκεται στην πολιτική αντιπαράθεση καθώς προστρέχει προς υπεράσπιση της κυβέρνησης»

Η Νέα Αριστερά, χαρακτήρισε “πρωτοφανή στα Ευρωπαϊκά χρονικά” την απόφαση του Αρείου Πάγου για την καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΚ, σε ανακοίνωσή της.

“Η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάσισε με πλειοψηφία 49 υπέρ έναντι 13 κατά και 20 αποχών ότι το περιεχόμενο του ψηφίσματος που ενέκρινε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο- πλην δεξιάς και ακροδεξιάς- είναι “αστήρικτο, αόριστο, ατεκμηρίωτο, μεροληπτικό και αποτελεί ευθεία παρέμβαση στην ελληνική δικαιοσύνη”. Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε την ταχύτητα με την οποία διεξήχθη η συνεδρίαση και, κυρίως, εκδόθηκε η απόφαση”, σημειώνει.

“Εν έτει 2024 η διάκριση των εξουσιών που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα τίθεται εν αμφιβόλω. Οι Αρεοπαγίτες δικαστές και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σπεύδουν να υπερασπιστούν την κυβέρνηση και να υποκαταστήσουν την εκτελεστική εξουσία η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να δώσει απαντήσεις στις αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου που συνιστά ένα θεσμικό- πολιτικό όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτι που γίνεται, όπως ενημερώνει επισήμως ο ‘Αρειος Πάγος για να μην “εγκατασταθεί στους πολίτες και στα κοινοτικά όργανα η εντύπωση ότι το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα υποχωρεί εξαιτίας της διαφθοράς, που διακατέχει το σύνολο των κρατικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου και του δικαστικού σώματος””, συνεχίζει.

Και καταλήγει, “Πρόκειται για μια κίνηση πρωτοφανή στα ευρωπαϊκά χρονικά. Ο ‘Αρειος Πάγος να εμπλέκεται στην πολιτική αντιπαράθεση καθώς προστρέχει προς υπερασπιση της κυβερνησης. Το μόνο που επιτυγχάνει όμως είναι να επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που καταγράφονται στο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου και τις βεβαιότητες της ελληνικής κοινωνίας”.

Για «μείζον θεσμικό ατόπημα» μίλησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Η επίθεση του Αρείου Πάγου στο Ευρωκοινοβούλιο είναι πρωτοφανής στα χρονικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελεί μείζον θεσμικό ατόπημα. Αντί για την εμπλοκή του στην πολιτική αντιπαράθεση, οφείλει να κινηθεί επιτέλους για την απόδοση Δικαιοσύνης σε όσα τεκμηριωμένα καταγράφονται στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου», επισημαίνει σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς.

Και προσθέτει: «Σε μια καταφανή προσπάθεια αντιστροφής του εις βάρους της κλίματος, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου προχώρησε σε μία πρωτοφανή κίνηση με την οποία απαντά ευθέως στο Ευρωκοινοβούλιο για το ψήφισμα-κόλαφος για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα. Η Διοικητική Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου με πλειοψηφία 49 – 13 υποστηρίζει πως η θέση του Ευρωκοινοβουλίου βασίζεται σε “αόριστες και ατεκμηρίωτες τις αιτιάσεις” και σε «αμφισβητούμενα δεδομένα και συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί χωρίς τεκμηρίωση με την παράθεση ψευδών και μη επιβεβαιωμένων πληροφοριών».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ