Σάββατο 15 Μαϊου 2021

Θεόδωρος Μαντάς: Η Δικαιοσύνη σε lockdown

Η χώρα οδηγήθηκε στο δεύτερο lockdown και η Δικαιοσύνη και οι συλλειτουργοί της, για ακόμα μία φορά, βρίσκονται εκτεθειμένοι απέναντι σε αυτή τη δυσχερή κατάσταση, χωρίς να έχουν γίνει προβλέψεις για τον κλάδο, χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θεόδωρος Μαντάς: Η Δικαιοσύνη σε lockdown

Το δεύτερο κύμα της πρωτόγνωρης, για ολόκληρο τον πλανήτη, πανδημίας δε βρίσκεται πλέον προ των πυλών αλλά είναι ήδη εδώ. Και ενώ ο σχεδιασμός της Ελληνικής Πολιτείας θα έπρεπε να προλαβαίνει τα γεγονότα, δυστυχώς τα γεγονότα προλαβαίνουν την Ελληνική Πολιτεία. Βασικός πυλώνας κάθε έννομου Κράτους είναι η Δικαιοσύνη.

Η χώρα οδηγήθηκε στο δεύτερο lockdown και η Δικαιοσύνη και οι συλλειτουργοί της, για ακόμα μία φορά, βρίσκονται εκτεθειμένοι απέναντι σε αυτή τη δυσχερή κατάσταση, χωρίς να έχουν γίνει προβλέψεις για τον κλάδο, χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα.

Ο θεσμικός ρόλος της Δικαιοσύνης, κατά το Σύνταγμα, είναι να διασφαλίζει αποτελεσματικά τη λειτουργία του κράτους Δικαίου, αλλά και τη δυνατότητα των πολιτών να γνωρίζουν και να εμπιστεύονται ότι η προσωπική τους πρόοδος εξαρτάται μόνον από τις ικανότητές τους, τα δικαιώματά τους και τον νόμο, με αρωγό τη Δικαιοσύνη.

Με τον τρόπο αυτό, η Δικαιοσύνη καθίσταται ο εγγυητής της κοινωνικής ειρήνης και του κράτους δικαίου, ως θεμελίου της κοινωνικής συμβίωσης.

Σε μια δημοκρατική κοινωνία, αντίστοιχα, ο Δικηγόρος έχει να επιτελέσει το ύψιστο λειτούργημα. Λειτούργημα που συνδέεται με την εφαρμογή των κανόνων δικαίου και στοχεύει στην υπεράσπιση των ατομικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Ο ρόλος των δικηγόρων καθίσταται μείζονος σημασίας καθώς και αναγκαίος στο χώρο της Δικαιοσύνης και η αποστολή τους υψηλή στη σύγχρονη κοινωνία.

Όμως, όσο παράλογο και αν ακούγεται, με βάση τα παραπάνω, η Δικαιοσύνη και οι συλλειτουργοί της δεν αντιμετωπίζονται όπως θα έπρεπε από το Κράτος. Η Δικαιοσύνη πάλι «πάγωσε». Τα Δικαστήρια κλείνουν και για ακόμη μία φορά δεν θα είναι σε θέση να επιτελέσουν τα συνταγματικά τους καθήκοντα. Οι Δικηγόροι απομονωμένοι μάχονται για τα δικαιώματα των εντολέων τους απέναντι σε ένα, μάλλον, αδιάφορο σύστημα.

Το δικηγορικό σώμα πλήττεται περισσότερο από όλους τους άλλους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Ενώ η πανδημία θα μπορούσε να έχει λειτουργήσει ως καταλύτης εκσυγχρονιστικής μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, αντ’ αυτού, με αφορμή πρόχειρες λύσεις, η αποτελεσματική επιτέλεση του έργου της παραμελήθηκε.

Μέτρα που λήφθηκαν αλλά αποδείχθηκαν ελλειπή, αφού ουδέποτε τηρήθηκαν. Μέτρα που έπρεπε να είχαν ληφθεί αλλά αγνοήθηκαν. Διάθεση εξοπλισμού και προσωπικού, αξιοποίηση δυνατοτήτων ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, χορήγηση υγειονομικού υλικού κλπ. κλπ. Οι τόσο εύλογες παρατηρήσεις που γίνονται όλους αυτούς τους μήνες από τους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας απαντώνται με σιωπή. Το πιο απλό είναι να προτείνουμε όλο και δραστικότερα μέτρα. Αλλά τα δραστικά μέτρα έχουν και δραστικό κόστος για όσους περιμένουν την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, για όσους υπηρετούν τη Δικαιοσύνη στο όνομα της κοινωνικής συνοχής.

Έχουμε βρεθεί θεατές της οικονομικής καταστροφής του Δικηγορικού Κλάδου, λες και πρόκειται για θεατρική παράσταση. Τραγωδία, σίγουρα.

Η αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων θέτει εν αμφιβόλω τον αξιοπρεπή βιοπορισμό των Δικηγόρων και καθιστά απαγορευτικά για πολλούς ακόμα και τα βασικά έξοδα διαβίωσης.

Μετά το φιάσκο των voucher των 600 Ευρώ κατά το πρώτο lockdown, Δικηγόροι και Ασκούμενοι περιμένουν, καθηλωμένοι στις οθόνες τους, το επόμενο επίδομα πείνας που θα εξαγγείλει η Κυβέρνηση.

Στους χαλεπούς αυτούς καιρούς, θα περίμενε κανείς ότι το έργο των κυβερνόντων της χώρας θα εξαντλείτο στη διασφάλιση της τυφλής απονομής της δικαιοσύνης, και όχι στη φίμωσή της. Τον αφελή!

O Θεόδωρος Μαντάς είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω-Ποινικολόγος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ