Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Θεσσαλονίκη: Δικαστική απόφαση δικαιώνει θύματα κλοπής τραπεζικών θυρίδων – Αποζημίωση ύψους 245.000 ευρώ

Στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν απαλλαχθεί ενώ ο τραπεζικός υπάλληλος που φέρεται να ήταν υπεύθυνος για τις κλοπές βρέθηκε απαγχονισμένος όταν εντοπίστηκε μέρος των κλοπιμαίων στην κατοχή του.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θεσσαλονίκη: Δικαστική απόφαση δικαιώνει θύματα κλοπής τραπεζικών θυρίδων – Αποζημίωση ύψους  245.000 ευρώ unsplash

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δικαίωσε σε δεύτερο βαθμό μισθωτές για την κλοπή τραπεζικών θυρίδων και την απώλεια των περιουσιακών τους στοιχείων, μέσα από θησαυροφυλάκιο του κεντρικού υποκαταστήματος της ΕΤΕ, στη Θεσσαλονίκη.

Μετά την απόφαση από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο ασκήθηκαν εφέσεις και από την τράπεζα αλλά και από τους ενάγοντες.

Κλοπή τραπεζικών θυρίδων: Η απόφαση σε πρώτο βαθμό

Σύμφωνα με το grtimes.gr, σε πρώτο βαθμό, τον Μάρτιο του 2017, το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης αποφάσισε να καταβληθεί χρηματικό ποσό 121.000 ευρώ που ισούται με την αξία περισσότερων από 118 κοσμημάτων, χρυσών νομισμάτων και άλλων πολύτιμων αντικειμένων που βρίσκονταν μέσα στη συγκεκριμένη θυρίδα.

Από το αρχικό ποσό αυτό των 121.000 ευρώ αφαιρέθηκε το ποσό των 7.400 ευρώ που ισούται με την αξία των πολύτιμων αντικειμένων που ήταν μεταξύ των κλοπιμαίων που εντοπίστηκαν, το 2018 και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

Η απόφαση σε δεύτερο βαθμό του Μονομελούς Πρωτοδικείου

Η τράπεζα ισχυρίστηκε και σε δεύτερο βαθμό ότι πρέπει να απαλλαχθεί από τη ευθύνη απέναντι στους ενάγοντες, επικαλούμενη σχετικό όρο της σύμβασης μίσθωσης.

Ωστόσο, το Πρωτοδικείο απέρριψε την ένσταση αναφέροντας στην απόφασή του ότι ο όρος της σύμβασης που επικαλείται η τράπεζα είναι άκυρος «όταν αφορά απαλλαγή ευθύνης από δόλο ή βαριά αμέλεια, όπως συμβαίνει εν προκειμένω».

Το δικαστήριο έκρινε ότι η κλοπή των αντικειμένων οφείλεται στο γεγονός ότι η τράπεζα δεν έλαβε τα ενδεικνυόμενα, αναγκαία και πρόσφορα προστατευτικά μέτρα για την ασφαλή φύλαξη και προστασία τους.

Έτσι, εξέδωσε τελεσίδικη απόφαση δικαιώνοντας τους μισθωτές θυρίδας για την απώλεια των περιουσιακών τους στοιχείων, και επιδίκασε αποζημίωση 117.600 ευρώ για την αξία των κλοπιμαίων και για ηθική βλάβη, ενώ το συνολικό χρηματικό ποσό που θα καταβληθεί από την τράπεζα, μαζί με τους νόμιμους τόκους και τα δικαστικά έξοδα, ανέρχεται σε περίπου 245.000 ευρώ.

Εταιρείες για υποθέσεις διαφθοράς

Freepik

Κλοπή τραπεζικών θυρίδων: Το χρονικό

Στις 7 Ιανουαρίου 2013, η σύζυγος από το ζευγάρι των θυμάτων, επισκέφτηκε τον χώρο των θυρίδων στο συγκεκριμένο κατάστημα για να παραλάβει διάφορα κοσμήματα κι άλλα αντικείμενα και είδε ότι το περιεχόμενο της θυρίδας ήταν ανέπαφο.

Στην επόμενη επίσκεψη της, στις 21 Αυγούστου 2013, εισήλθε στο χώρο του θησαυροφυλακίου, μαζί με τον αρμόδιο υπάλληλο που κατείχε το δεύτερο κλειδί (pass partout) και διαπίστωσε ότι η θυρίδα δεν μπορούσε να ανοίξει.

Η τράπεζα κάλεσε υπηρεσιακά ειδικό τεχνικό από την Αθήνα ο οποίος προσήλθε στο υποκατάστημα το πρωί της 27ης Αυγούστου και με τη χρήση ειδικών εργαλείων προχώρησε στην παραβίαση (διάρρηξη) της κλειδαριάς ασφαλείας.

Ανοίγοντας την κλειστή θυρίδα διαπιστώθηκε ότι αυτή ήταν κενή και ότι είχε αφαιρεθεί το σύνολο των αντικειμένων που είχαν τοποθετήσει εκεί οι ενάγοντες. Στις 30 Σεπτεμβρίου διενεργήθηκε αυτοψία από αστυνομικούς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Οι παθόντες υπέβαλαν αγωγή όταν διαπίστωσαν ότι εξαφανίστηκαν τα πολύτιμα αντικείμενα που φύλασσαν στη θυρίδα. Μεταξύ αυτών ήταν χρυσά δακτυλίδια, σταυροί, περιδέραια, βραχιόλια και σκουλαρίκια με πολύτιμους λίθους, ρολόγια, χρυσές λίρες Αυστρίας (Δουκάτα), χρυσό 20δόλαρο Αμερικής, χρυσά πεντόλιρα και λίρες Αγγλίας, χρυσά Κωνσταντινάτα, ασημένια σκαλιστά μαχαιροπίρουνα, επαγγελματική φωτογραφική μηχανή κ.α.

Οι ενάγοντες (σύζυγοι) είχαν συνάψει έγγραφη σύμβαση με την εναγόμενη τράπεζα, το 1998, για την εκμίσθωση την υπ’ αριθμόν 208 θυρίδας στο θησαυροφυλάκιο, έναντι ετήσιου μισθώματος 93 ευρώ. Στις 24 Οκτωβρίου 2013 η τράπεζα απάντησε ότι κατόπιν έρευνας που διενήργησαν στελέχη του καταστήματος Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε ότι η δυσλειτουργία της κλειδαριάς οφειλόταν αποκλειστικά και μόνο στη φθορά της λόγω παλαιότητας.

Freepik

Κλοπή τραπεζικών θυρίδων: Άλλες 5 αγωγές

Άλλοι 5 μισθωτές θυρίδων έχον υποβάλλει αγωγές αποζημίωσης για κλοπή πολύτιμων αντικειμένων από τις θυρίδες της συγκεκριμένης τράπεζας.

Δύο αγωγές έχουν απορριφθεί και οι ενάγοντες άσκησαν εφέσεις έτσι ώστε να κριθούν από το ιεραρχικά ανώτερο Πρωτοδικείο, ενώ πρόσφατα εκδόθηκαν οι αποφάσεις για τις τρεις από τις αγωγές.

Στο σκεπτικό αναφέρεται ότι το δικαστήριο αποδέχεται πως υπήρξε κλοπή του περιεχομένου των θυρίδων επειδή δεν τηρούνταν τα μέτρα ασφαλείας ενώ ως δράστης κατονομάζεται ένας τραπεζικός υπάλληλος ο οποίος βρέθηκε απαγχονισμένος μετά τον εντοπισμό μέρους των κλοπιμαίων στην κατοχή του.

Εκτός από τις 5 αγωγές του Ειρηνοδικείου, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης προσέφυγε άλλος ένας μισθωτής θυρίδας η οποία βρέθηκε ξεκλείδωτη κατά την επίσκεψη του καταγγέλλοντος στο συγκεκριμένο θησαυροφυλάκιο.  Το δικαστήριο αναγνώρισε την κλοπή που υπέστη και του επιδίκασε ως αποζημίωση όλο το χρηματικό ποσό το οποίο διεκδικούσε.

Το ποινικό σκέλος της υπόθεσης

Τον Ιανουάριο του 2023, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης απαλλάχθηκαν οι κατηγορούμενοι για τις διαρρήξεις σε συνολικά 12 θυρίδες, στο θησαυροφυλάκιο υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας, στη Θεσσαλονίκη.

Οι δικαστές αποφάσισαν να μην αποδοθούν κατηγορία σε βάρος των 6 τραπεζικών υπαλλήλων, συνταξιούχων και εν ενεργεία και να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη σε κατηγορούμενο ο οποίος απεβίωσε

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ