Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Θετικοί με… αστερίσκους οι δικαστές στη δημιουργία Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων – Το “αγκάθι” της υποστελέχωσης

Μόλις ένας υπάλληλος ανά δικαστή, όταν στην Ε.Ε. ο μέσος όρος είναι 3 υπάλληλοι. Οι παρατηρήσεις της ΕνΔΕ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι ενστάσεις, που έχουν διατυπώσει οι δικαστικοί υπάλληλοι.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θετικοί με… αστερίσκους οι δικαστές στη δημιουργία Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων – Το “αγκάθι” της υποστελέχωσης FREEPIK

Σημείο αιχμής ως προς τη δημιουργία Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων αποτελεί για την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) η επίλυση του σοβαρού προβλήματος υποστελέχωσης των Δικαστηρίων από δικαστικούς υπαλλήλους, ενώ επισημαίνεται και η ανάγκη να διαθέτουν αυξημένα προσόντα λόγω του σημαντικού ρόλου που επιτελούν.

Δημιουργία Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων

Freepik

Υπό το πρίσμα αυτό η ΕνΔΕ αναφέρει πως το προωθούμενο νομοσχέδιο από το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη δημιουργία Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Προσθέτει, όμως, πως μόνο η τακτικότητα στις προσλήψεις και η άμεση πραγματοποίηση του πρώτου διαγωνισμού και μάλιστα για τον αναγκαίο αριθμό Δικαστικών Υπαλλήλων θα έχει σαν συνέπεια την τον περιορισμό του οξυμένου προβλήματος σε όλα τα Δικαστήρια της χώρας.

Παρά το σημαντικό ρόλο των Δικαστικών Υπαλλήλων στη λειτουργία του θεσμού της Δικαιοσύνης και στην επιτάχυνση αυτής, την τελευταία δεκαετία, η υποστελέχωση των Δικαστηρίων από Δικαστικούς Υπαλλήλους είναι ιδιαίτερα μεγάλη, εξαιτίας, κυρίως, της πολιτικής στο προγραμματισμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, που ακολουθείται από το 2010 και μετέπειτα» σημειώνει η ΕνΔΕ στις παρατηρήσεις που απέστειλε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης ενόψει της συζήτησης στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου.

Δημιουργία Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων

ende/freepik

Η αναλογία δικαστικών υπαλλήλων- δικαστικών λειτουργών

«Οι όποιες προσπάθειες έγιναν τα τελευταία χρόνια, είτε μέσω της κινητικότητας στο Δημόσιο είτε με προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, δυστυχώς, δεν απέδωσαν, διότι οι συνθήκες εργασίας είναι δύσκολες αλλά και οι αποδοχές είναι πολύ χαμηλές, σε αναλογία με τις προσφερόμενες υπηρεσίες» τονίζει η Ένωση.

«Η υποστελέχωση, πλέον, φθάνει στο σημείο η αναλογία τους προς τους Δικαστικούς Λειτουργούς να είναι ένας Δικαστικός Υπάλληλος προς έναν Δικαστικό Λειτουργό ενώ σ’ όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αναλογία είναι ακριβώς αντίθετη, δηλαδή τρεις Δικαστικοί Υπάλληλοι προς έναν Δικαστικό Λειτουργό. Η έλλειψη Δικαστικών Υπαλλήλων είχε αρνητική επίπτωση, όχι μόνο, στις παρεχόμενες προς τους πολίτες δικαστικές υπηρεσίες αλλά και στην υποστήριξη των Δικαστών» σημειώνει επίσης.

Και όπως τονίζει η εικόνα αυτή οδηγεί τους δικαστικούς υπαλλήλους να «υπερφορτώνονται αρμοδιοτήτων, λόγω της υποστελέχωσης, γεγονός που επιφέρει σημαντική καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των καθηκόντων τους. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι οι ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας των Δικαστηρίων να αμαυρώνουν τη διεθνή εικόνα της χώρας μας ως προς την λειτουργία της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

Οι παρατηρήσεις της ΕνΔΕ

Δικαστικοί υπάλληλοι: «Δεν είναι μαγική λύση» η Σχολή

Όπως έγραψε το dikastiko.gr οι δικαστικοί υπάλληλοι αντιδρούν στην αναστολή προσλήψεων, που έχει προαναγγελθεί ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για τη λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων. Και για το λόγο αυτό ζητά να ανασταλεί η ψήφισή του, να γίνει περαιτέρω επεξεργασία και άμεσα να προχωρήσει η κάλυψη των κενών θέσεων στα Δικαστήρια.

«Η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δικαστικές υπηρεσίες, απαιτεί την πλήρη κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και σε πρώτη φάση, ΑΜΕΣΑ, την προκήρυξη διαγωνισμού για τις ελάχιστες, περίπου 600 (σε σχέση με το σύνολο των κενών) θέσεις, που έχουν ήδη εγκριθεί μέχρι και το έτος 2022» τονίζει η ΟΔΥΕ.

«Η κυβέρνηση δια του Υπουργού Δικαιοσύνης, παρουσιάζει ως «μαγική λύση» για τα χιλιάδες κενά στις δικαστικές υπηρεσίες την ψήφιση του Σχεδίου Νόμου, που είναι έτοιμη να καταθέσει και το οποίο προβλέπει την ίδρυση της «Εθνικής Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων», αναστέλλοντας, ταυτόχρονα, κάθε διαδικασία πρόσληψης υπαλλήλων, τις οποίες προσλήψεις τις μεταθέτει σε μέλλοντα χρόνο και πλήρως συνδεδεμένες με τη λειτουργία της Σχολής» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

Δημιουργία Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων

odye

Και προσθέτει: «Άποψή μας είναι ότι, το Σχέδιο Νόμου δεν αντιμετωπίζει, σε καμία περίπτωση, την άμεση ανάγκη για μαζικές προσλήψεις, ενώ εκτιμούμε ότι θα δημιουργήσει και νέα προβλήματα, αφού προβλέπει μια πολύπλοκη και απαιτητική διαδικασία, με πολλαπλά στάδια αξιολόγησης και εξετάσεων, όχι μόνο γραπτών, αλλά και προφορικών και μάλιστα χωρίς καν την επίβλεψη του ΑΣΕΠ. Επίσης, δεν μπορεί να σχετίζεται η διαδικασία επιμόρφωσης των Δικαστικών Υπαλλήλων με διαδικασίες πρόσληψης, όπως το ορίζει το Σχέδιο Νόμου, με υπόβαθρο τη λειτουργία της Σχολής».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ