Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Τι αλλάζει στους Κώδικες Ποινικής και Πολιτικής Δικονομίας με την ηλεκτρονική επίδοση δικογράφων – Πότε είναι έγκυρη η επίδοση, πότε γίνεται με φυσική παρουσία

Οι αλλαγές στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα αποδεσμεύσει 1.500 αστυνομικούς που θα αναλάβουν επιχειρησιακά καθήκοντα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τι αλλάζει στους Κώδικες Ποινικής και Πολιτικής Δικονομίας με την ηλεκτρονική επίδοση δικογράφων – Πότε είναι έγκυρη η επίδοση, πότε γίνεται με φυσική παρουσία Freepik

Ηλεκτρονικά δικόγραφα: Επιτάχυνση δικαστικών διαδικασιών, μείωση κόστους και απελευθέρωση προσωπικού, φέρνει η ηλεκτρονική επίδοση δικογράφων που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «ψηφιοποίησης των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων και αποδέσμευση της Ελληνικής Αστυνομίας από τη διενέργεια επιδόσεων εγγράφων».

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμεύονται 1.500 αστυνομικοί που απασχολούνταν σε επιδόσεις εγγράφων, όπως βέβαια αποδέσμευση δικαστικών επιμελητών και η διάθεσή τους σε άλλα καθήκοντα, καθώς και ο εκσυγχρονισμός της δικαιοσύνης μέσω της ψηφιοποίησης των δικονομικών διαδικασιών σύμφωνα με τις επιταγές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Τι αλλάζει:

Επίδοση – Αντικατάσταση άρθρου 155 ΚΠΔ

Με την προτεινόμενη ρύθμιση στην παρ. 1 του άρθρου 155ΚΠΔ, θεσμοθετείται ως κύριος τρόπος επίδοσης η επίδοση σε διάδικο ή μάρτυρα με ηλεκτρονικά μέσα.

Freepik

Η διαδικασία θα γίνεται μέσα από ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμας και με ηλεκτρονική αποστολή του εγγράφου από επιμελητή ποινικών-πολιτικών δικαστηρίων και εισαγγελιών ή δικαστικό υπάλληλο.

-Τα έγγραφα (όπως κλήσεις διαδίκων ή μαρτύρων, βουλεύματα, εισαγγελικές ή ανακριτικές διατάξεις) αποστέλλονται ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) και η επίδοσή τους θεωρείται επιτυχής με την ηλεκτρονική αποστολή του εγγράφου:

α) στην ψηφιακή θυρίδα του ενδιαφερόμενου,

β) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει ο ενδιαφερόμενος σε φορείς του δημοσίου (όπως Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης), ή

γ) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλωθεί από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο (μάρτυρα ή κατηγορούμενο) στο στάδιο της προδικασίας της ποινικής δίκης. Παράλληλα, επίδοση με ηλεκτρονικά μέσα προβλέπεται και στον διορισμένο συνήγορο ή αντίκλητο του κατηγορουμένου.

Αποστολή SMS

Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποστολή αλλά και η ανάγνωση του επιδοθέντος εγγράφου, προβλέπεται η ταυτόχρονη αποστολή μηνύματος σε αριθμό σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας που έχει καταχωρηθεί στην ανωτέρω ψηφιακή θυρίδα, ή σε αριθμό σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας, που έχει δηλωθεί κατά την εξέταση του διαδίκου ή μάρτυρα στο στάδιο της προδικασίας της ποινικής δίκης. Το ανωτέρω μήνυμα αποστέλλεται εκ νέου με αυτοματοποιημένη διαδικασία μετά την πάροδο σαράντα οκτώ ωρών από την αρχική αποστολή.

Ηλεκτρονικά δικόγραφα: Πότε γίνεται φυσικά

Με την προτεινόμενη ρύθμιση στην παρ. 2 του άρθρου 155 ΚΠΔ δεν καταργείται πλήρως η φυσική επίδοση, αλλά περιορίζεται μόνο στις περιπτώσεις κατηγορουμένων που έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους κατά τον χρόνο της επίδοσης, λόγω της πιθανολογούμενης έλλειψης εξοικείωσής τους με τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνικές επικοινωνίας και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατόπιν αξιολόγησης του αρμόδιου εισαγγελέα, ιδίως όταν υφίσταται αντικειμενική αδυναμία επίδοσης με ψηφιακό τρόπο (όπως ανυπαρξία στοιχείων καταχωρημένων στις ψηφιακές πλατφόρμες, δύσβατες ορεινές ή παραμεθόριες περιοχές), οπότε η επίδοση διενεργείται από επιμελητή ποινικών-πολιτικών δικαστηρίων και εισαγγελιών ή ιδιώτη δικαστικό επιμελητή και όταν υφίσταται επικινδυνότητα, οπότε οι επιδόσεις γίνονται από αστυνομικά όργανα.

Freepik

Επίδοση σε κατηγορούμενο με ηλεκτρονικά μέσα ή φυσικό τρόπο- Τροποποίηση παρ. 1, 2 και 4 άρθρου 156 ΚΠΔ

-Με την προτεινόμενη προσθήκη στην παρ. 1 του άρθρου 156 ΚΠΔ, θεσμοθετείται και η δυνατότητα επίδοσης με ηλεκτρονικά μέσα στον κατηγορούμενο κάθε εγγράφου της προδικασίας και της διαδικασίας στο ακροατήριο, ωσότου η απόφαση καταστεί αμετάκλητη.

-Επιπλέον, στην παρ. 2 προστίθεται η δυνατότητα γνωστοποίησης της μεταβολής της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή του αριθμού σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας του κατηγορουμένου. Τέλος, στην παρ. 4, για λόγους εναρμόνισης με την παρ. 1, στις περιπτώσεις που ο κατηγορούμενος δηλώσει, αρχικά ή μεταγενέστερα, διεύθυνση κατοικίας ή διαμονής στην αλλοδαπή, προβλέπεται ότι η επίδοση στον συνήγορο που διορίστηκε κατά την παρ. 2 του άρθρου 89, διενεργείται τόσο με φυσικό τρόπο, όσο και με ηλεκτρονικά μέσα.

Επίδοση σε πρόσωπα άγνωστης διαμονής- Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 157 ΚΠΔ

Με τη ρύθμιση, στις περιπτώσεις προσώπων άγνωστης διαμονής, διευρύνεται η αναζήτηση από τα όργανα επίδοσης και στα ψηφιακά δεδομένα. Επιπλέον, ορίζεται ότι αν η έρευνα στα καταχωρημένα στοιχεία στα πληροφοριακά συστήματα του Ελληνικού Δημοσίου αποβεί άκαρπη ως προς τον τόπο διαμονής και δεν επαρκεί για να γίνει επίδοση με ηλεκτρονικά μέσα, τότε η επίδοση διενεργείται με φυσικό τρόπο με τις προϋποθέσεις και τους όρους για τις επιδόσεις σε πρόσωπα αγνώστου διαμονής.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ