Τι οδήγησε στο πρόστιμο-μαμούθ των 330.000 ευρώ για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι – Η ανάλυση του ποινικολόγου Βασίλη Χειρδάρη

Προχειρότητα και εξευτελιστική μεταχείριση, όπως αναφέρει και η απόφαση του ΕΔΔΑ, είναι μεταξύ των αιτιών για τις οποίες οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν το… μάρμαρο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τι οδήγησε στο πρόστιμο-μαμούθ των 330.000 ευρώ για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι – Η ανάλυση του ποινικολόγου Βασίλη Χειρδάρη EUROKINISSI

Μία νέα καταδίκη της χώρας οδήγησε στην “καμπάνα” των 330.000 ευρώ για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι του 2014, όπου έχασαν τη ζωή τους 11 πρόσφυγες και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) τα μέτρα που έλαβαν οι αρχές δεν ήταν μόνον ελλιπή, αλλά καταγράφηκε και εξευτελιστική συμπεριφορά προς τους επιζώντες.

«Η απόφαση Safi κ.α. κατά Ελλάδας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Στρασβούργου δεν περιποιεί τιμή στη χώρα μας. Είναι μια απόφαση που δημιουργεί άσχημες εντυπώσεις για την αντιμετώπιση των αλλοδαπών που εισέρχονται παρανόμως στην Ελλάδα» τονίζει χαρακτηριστικά ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης.

Βασίλης Χειρδάρης

dikastiko

«Κατ΄ αρχήν όταν πεθαίνουν 11 άτομα μετά από βύθιση του σκάφους που τους μετέφερε πρέπει να διενεργείται εμπεριστατωμένος έλεγχος των συνθηκών, από τις οποίες προήλθε ο θάνατος ανθρώπων. Δυστυχώς η έρευνα που έγινε από τις εγχώριες αρχές οδήγησαν σε καταδίκη της χώρας για το διαδικαστικό σκέλος του δικαιώματος στη ζωή. Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η έρευνα δεν είχε οργανωθεί και διεξαχθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η προστασία της ζωής των αλλοδαπών, ότι το συντονιστικό κέντρο δεν είχε ενημερωθεί για να βοηθήσει την προσπάθεια διάσωσης και ότι δεν είχαν τηρηθεί οι διεθνείς κανονισμοί» υποστηρίζει.

Ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

EUROKINISSI

Και όπως επισημαίνει: «Η προχειρότητα της αντιμετώπισης ενός σοβαρού θέματος ολοκληρώθηκε με το είχε οριστεί ως μεταφραστής και διερμηνέας άτομο που δεν γνώριζε την γλώσσα που διερμήνευε!».

Για τους λόγους αυτούς λέει ο κ. Χειρδάρης «το παζλ ολοκληρώθηκε με καταδίκη της χώρας για εξευτελιστική μεταχείριση των επιζώντων από το ναυάγιο, στους οποίους δόθηκε διαταγή να μείνουν γυμνοί, να σκύψουν και να περιστρέψουν τον εαυτό τους μπροστά στα μάτια των άλλων ναυαγών και ομάδας στρατιωτών. Κατά το ΕΔΔΑ ένας τέτοιος έλεγχος δεν ήταν αναγκαίος για την ασφάλεια της χώρας!».

Καταλήγει δε πως «το αποτέλεσμα είναι ότι οι Έλληνες πολίτες θα αναγκαστούν να πληρώσουν το ακριβό τίμημα των 330.000 ευρώ για να αποζημιωθούν οι προσφεύγοντες Αφγανοί». Και αναρωτιέται: «Μήπως πρέπει μετά την απόφαση του ΕΔΔΑ να διεξαχθεί σχετική έρευνα για τους υπαιτίους; Και μήπως πρέπει το ποσό που θα καταβληθεί να μην επιβαρύνει τους αθώους πολίτες;»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ