Τρίτη 03 Οκτωβρίου 2023

Τι προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λειτουργία της ΕΥΠ – ΟΛΟ ΤΟ ΦΕΚ

Ο επικεφαλής διορίζεται με απόφαση του αρμόδιου κυβερνητικού μέλους μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής της Βουλής.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τι προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λειτουργία της ΕΥΠ – ΟΛΟ ΤΟ ΦΕΚ ΦΕΚ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την ΕΥΠ που είχε προαναγγείλει στη δήλωσή του την Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ΠΝΠ προβλέπει επιπλέον δικλίδες ασφαλείας σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ και επαναφέρει διάταξη που είχε καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018, προκειμένου τα αιτήματα για άρση απορρήτου της Υπηρεσίας να εγκρίνονται και από εισαγγελέα Εφετών, πέραν του εισαγγελέα της ΕΥΠ. Παράλληλα, ενισχύει τη λογοδοσία της ΕΥΠ μέσω της αυστηρότερης του κοινοβουλίου από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Σε αυτήν αναφέρεται πως λαμβάνεται υπόψη η εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη για τη θέσπιση ρυθμίσεων για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Σύμφωνα με την ΠΝΠ ο «Διοικητής είναι μετακλητός υπάλληλος της κατηγορίας των ειδικών θέσεων με βαθμό 1ο. Διορίζεται και παύεται ελεύθερα με απόφαση του αρμόδιου μέλους της Κυβέρνησης. Ο διορισμός διενεργείται μετά από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως η «άρση απορρήτου επιστολών και τηλεφωνικής ή άλλης επικοινωνίας, καθώς και καταγραφή δραστηριότητας προσώπων με ειδικά τεχνικά μέσα και ιδίως με συσκευή ήχου και εικόνας εκτός κατοικίας. Η διάταξη αυτή υποβάλλεται προς έγκριση μέσα σε είκοσι τέσσερις (24) ώρες στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών».

ΠΝΠ για ΕΥΠ

EUROKINISSI

ΠΝΠ για ΕΥΠ: Τι αναφέρει 

Έχοντας υπόψη:

  1. Το άρθρο 19, την παρ.1 του άρθρου 44 και το άρθρο 65 του Συντάγματος.
  2. Την εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη για τη θέσπιση ρυθμίσεων για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
  3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίζουμε:

Άρθρο πρώτο

Διαδικασία διορισμού Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών

  1. Στην παρ.2 του άρθρου 9 του ν.3649/2008 (Α’ 39), το δεύτερο εδάφιο επικαιροποιείται ως προς το αρμόδιο όργανο, προστίθεται τρίτο εδάφιο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής: «2. Ο Διοικητής είναι μετακλητός υπάλληλος της κατηγορίας των ειδικών θέσεων με βαθμό 1ο. Διορίζεται και παύεται ελεύθερα με απόφαση του αρμόδιου μέλους της Κυβέρνησης. Ο διορισμός διενεργείται μετά από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της.».
  2. Η υποχρέωση παροχής γνώμης σύμφωνα με την παρ.1 καταλαμβάνει και τον υπηρετούντα κατά τη δημοσίευση της παρούσας Διοικητή. Στην περίπτωση του πρώτου εδαφίου, η γνώμη παρέχεται εντός προθεσμίας σαράντα πέντε (45) ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας, άλλως ο διορισμός ανακαλείται αυτοδικαίως.

Άρθρο δεύτερο

Διάταξη άρσης απορρήτου επικοινωνιών από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών

Στο τέλος της περ. (β) της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν.  3649/2008 (Α’  39) προστίθενται δύο εδάφια και η περ. (β) διαμορφώνεται ως εξής: «β. Ενεργεί, ύστερα από διάταξη του εισαγγελικού λειτουργού της παραγράφου 3 του παρόντος και τηρουμένων των διατάξεων του ν. 3115/2003, άρση απορρήτου επιστολών και τηλεφωνικής ή άλλης επικοινωνίας, καθώς και καταγραφή δραστηριότητας προσώπων με ειδικά τεχνικά μέσα και ιδίως με συσκευή ήχου και εικόνας εκτός κατοικίας. Η διάταξη αυτή υποβάλλεται προς έγκριση μέσα σε είκοσι τέσσερις (24) ώρες στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών. Η ισχύς της διάταξης αρχίζει από την έγκριση του Εισαγγελέα Εφετών.»

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΦΕΚ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ