Δευτέρα 29 Μαϊου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Τι ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό οι δικαστές στη συνάντησή τους- Τα οικονομικά αιτήματα και οι βολές της μειοψηφίας για “αποτυχία”

Στις 16 Νοεμβρίου οι εκπρόσωποι των 6 δικαστικών συνδικαλιστικών ενώσεων συναντήθηκαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και έθεσαν σειρά οικονομικών αιτημάτων των δικαστικών λειτουργών. Για “ομολογία αποτυχίας” μιλάει η μειοψηφία της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τι ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό οι δικαστές στη συνάντησή τους- Τα οικονομικά αιτήματα και οι βολές της μειοψηφίας για “αποτυχία” freepik

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, είχαν οι εκπρόσωποι των 6 δικαστικών συνδικαλιστικών ενώσεων στις 16 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση συμμετείχαν η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων, η Ενωση Δικαστικών λειτουργών ΣτΕ, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών , η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και η Ένωση μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Το αντικείμενο της συνάντησης ήταν, κυρίως, οικονομικά αιτήματα των δικαστών :

Την Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων όλων των Δικαστικών Ενώσεων με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία παρευρέθηκαν ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γεώργιος Γεραπετρίτης και ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας. Στη συνάντηση, η οποία έγινε σε θετικό κλίμα, συζητήθηκαν θεσμικά ζητήματα της Δικαιοσύνης”, αναφέρει η ανακοίνωση που υπογράφουν οι πρόεδροι των Ενώσεων.

Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης

Παναγιώτης Τσούκας, Σύμβουλος της Επικρατείας

Παναγιώτης Δανιάς, Εφέτης Δ.Δ.

Ευάγγελος Μπακέλας, Εισαγγελέας Εφετών

Κωνσταντίνος Εφεντάκης, Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Εμμανουέλα Πανοπούλου, Νομική Σύμβουλος του Κράτους

Συνάντηση πρωθυπουργού με δικαστές

freepik

Κριτική

Η μειοψηφία της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων, υπό τον πρώην πρόεδρο Χριστ. Σεβαστίδη, κάνει λόγο για “ομολογία αποτυχίας η ανακοίνωση για τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό”. Και αναφέρουν πως αφενός η συνάντηση προετοιμάστηκε με μυστικοπάθεια και αφετέρου πως “διεκδίκησαν μόνο μια μικρή αύξηση ενός επιδόματος και δεν τέθηκε καθόλου το θέμα των Δώρων( επαναφορά Χριστουγέννων- Πάσχα).

Συνάντηση πρωθυπουργού με δικαστές

Freepik

Η ανακοίνωση σημειώνει:

“Ετοιμάστηκε η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό μέσα σε ένα κλίμα έντονης μυστικοπάθειας. Ενημερώθηκαν τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης την τελευταία στιγμή ότι η ατζέντα της συνάντησης θα περιλαμβάνει αποκλειστικά οικονομικά αιτήματα και συγκεκριμένα αίτημα επαναφοράς του βασικού μισθού στα επίπεδα του 2008! Η πρόεδρος της Ένωσης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποβάλει και το αίτημα που καταθέσαμε για διεκδίκηση επαναφοράς των δώρων Χριστουγέννων- Πάσχα και επιδόματος αδείας. Τελικά πληροφορούμαστε ότι κατά την συνάντηση διεκδίκησαν μόνο μια μικρή αύξηση ενός επιδόματος και δεν τέθηκε καθόλου το θέμα των Δώρων. Η άρνηση του Πρωθυπουργού να δεσμευτεί ακόμα και γι’ αυτό το αίτημα την στιγμή που έχει εξαγγείλει ήδη την αναμόρφωση του μισθολογίου στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα από το έτος 2024 και η παραπομπή του θέματος στον υπουργό οικονομικών, συνιστά μια χαμένη ευκαιρία. Και όλα αυτά μεταφράστηκαν στην κοινή Ανακοίνωση σε «συζήτηση για θεσμικά θέματα».

Η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχει υποχρέωση να ενημερώσει τα μέλη ποιες ακριβώς διαπραγματεύσεις έκανε για λογαριασμό τους, σε ποια βάση, ποια ήταν η απάντηση της Κυβέρνησης και πως σκοπεύουν να κινηθούν. Οι υπεκφυγές για «καλό κλίμα» και «συζήτηση για θεσμικά θέματα» προσβάλει τη νοημοσύνη των συναδέλφων.

Η μυστικοπάθεια και οι κρυφές ατζέντες της κ. Στενιώτη την οδήγησαν σε δικαστική ήττα και εξέθεσαν το δικαστικό σώμα, όταν διεκδικούσε ως ομάδα της μειοψηφίας το αφορολόγητο του 25%. Η συστηματική, μεθοδική και φανερή δουλειά που κάναμε ως Προεδρείο τα προηγούμενα χρόνια μας οδήγησαν σε διαδοχικές επιτυχίες: στην επιστροφή των χρονοεπιδομάτων και των μισθολογικών ωριμάνσεων, στον επανυπολογισμό και επιστροφή φόρου εισοδήματος για τα οικονομικά έτη 2012-2016 λόγω του αφορολόγητου του 25% των εισοδημάτων, στην επιστροφή του 50% των μισθολογικών περικοπών για την περίοδο από Αύγουστο 2012 έως και Ιούνιο 2014, στην διεκδίκηση της εισφοράς αλληλεγγύης με δικόγραφα για τα έτη 2021 -2022 και στην κατάργηση αυτού του φορολογικού βάρους για το 2023 καθώς και στην δικαστική διεκδίκηση της αναλογίας συντάξεων και μισθών στην βάση της απόφασης του Μισθοδικείου.

Το νέο προεδρείο ας καταλάβει ότι τα μισθολογικά θέματα που αφορούν όλο το Δικαστικό Σώμα δεν είναι πεδίο πειραματισμών και ας μετουσιώσει την πείρα που αποκτήθηκε σε οδηγό επιτυχίας. Διαφορετικά αποτελέσματα σαν τα χθεσινά θα τα δούμε να επαναλαμβάνονται συνέχεια.

Χριστόφορος Σεβαστίδης , ΔΝ Εφέτης,

Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εφέτης,

Παντελής Μποροδήμος, Πρωτοδίκης

Μιχάλης Τσέφας, Πρόεδρος Πρωτοδικών

Ιωάννης Ασπρογέρακας, Πρόεδρος Πρωτοδικών

Έφη Κώστα, Ειρηνοδίκης,

Μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ