Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023

Τι ζήτησαν οι δικηγόροι από τον υπουργό Δικαιοσύνης

Σημεία αιχμής οι Κώδικες Δικηγόρων και Πολιτικής Δικονομίας, αλλά και η ανάγκη πλήρους επαναλειτουργίας των δικαστηρίων. Τι απάντησε ο Κ. Τσιάρας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τι ζήτησαν οι δικηγόροι από τον υπουργό Δικαιοσύνης dikastiko

Τα φλέγοντα ζητήματα τα οποία αφορούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα.

Πάγιο αίτημα των δικηγόρων, το οποίο επανέλαβαν προς τον υπουργό, είναι η πλήρης και ασφαλής επαναλειτουργία των δικαστηρίων. Καθοριστικής σημασίας – και πιθανό σημείο αντιπαράθεσης – για τους δικηγόρους αποτελεί, επίσης, η ανταπόκριση του υπουργείου σε ότι αφορά την υιοθέτηση βασικών προτάσεων τους για τους νέους Κώδικες, τον Κώδικα Δικηγόρων και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Έντονη υπήρξε, πάντως, η διαμαρτυρία τους για την αιφνιδιαστική απόφαση αναστολής λειτουργίας των διοικητικών δικαστηρίων της πρωτεύουσας σήμερα και αύριο λόγω του καύσωνα.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι θα εισηγηθεί στην αρμόδια Επιτροπή να επεκταθούν οι προς εκδίκαση ποινικές υποθέσεις, ώστε να διεξάγονται κανονικά οι ποινικές δίκες που αφορούν κακουργήματα και πλημμελήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται μέχρι και τις 31.12.2026 (αντί της 31.12.2025 που ισχύει μέχρι σήμερα).

Τσιαρας βουλή

Η ανακοίνωση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης συνάντηση αντιπροσωπείας της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας και του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσό, και την Πρόεδρο του ΔΣ Λάρισας, Νικολέττα Μπασδέκη με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, με αντικείμενο την επίλυση επειγόντων ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του δικηγορικού σώματος τέθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

– Η ανάγκη πλήρους και ασφαλούς επαναλειτουργίας των δικαστηρίων.

– Η προώθηση προς ψήφιση των διατάξεων για την τροποποίηση του Κώδικα Δικηγόρων, σύμφωνα με τις θέσεις της Ολομέλειας (έμμισθοι, πειθαρχικά, κλπ).

– Οι προτεινόμενες της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας σε σχέση με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που έθεσε η σχετική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.

– Η άμεση υλοποίηση του χρηματοδοτούμενου μέσω ΕΣΠΑ, Προγράμματος ΠΑΝ, για την πρακτική άσκηση ασκούμενων δικηγόρων σε δικαστήρια και δικηγορικά γραφεία.

– Η διάθεση στους δικηγόρους του υπογείου πάρκινγκ 2500 θέσεων στο Εφετείο Αθηνών μετά την οριστική, αυτοδίκαιη παραλαβή του κτηρίου με τον πρόσφατο ν. 4782/2021.

Τέλος, δηλώθηκε η έντονη διαμαρτυρία για την αιφνιδιαστική απόφαση αναστολής λειτουργίας των διοικητικών δικαστηρίων της πρωτεύουσας σήμερα και αύριο λόγω του καύσωνα (!!!).

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι θα εισηγηθεί στην αρμόδια Επιτροπή να επεκταθούν οι προς εκδίκαση ποινικές υποθέσεις, ώστε να διεξάγονται κανονικά οι ποινικές δίκες που αφορούν κακουργήματα και πλημμελήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται μέχρι και τις 31.12.2026 (αντί της 31.12.2025 που ισχύει μέχρι σήμερα).

Παράλληλα, ενημέρωσε το σώμα ότι έχει προωθηθεί στα συναρμόδια Υπουργεία προς υπογραφή το σχέδιο της ΚΥΑ για το Πρόγραμμα ΠΑΝ, μετά την αναμενόμενη δημοσίευση της οποίας, εντός του καλοκαιριού, θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους ασκουμένους.

Σε ό,τι αφορά τις τροποποιήσεις στον Κώδικα Δικηγόρων, ο Υπουργός ανέφερε ότι θα προωθηθούν προς ψήφιση σχετικές διατάξεις στο πλαίσιο της αμέσως προσεχούς νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου. Για τα υπόλοιπα θέματα, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί, αφού τα μελετήσει ενδελεχέστερα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ