ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Το “αγκάθι” της διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων που οδηγεί υποθέσεις σε δικάσιμο το 2027 και οι “μικροί Θεοί” σε υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία – BINTEO

Απαιτούνται ενιαίοι κανόνες για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών τόνισαν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν και μετέδωσε το dikastiko.gr.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το “αγκάθι” της διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων που οδηγεί υποθέσεις σε δικάσιμο το 2027 και οι “μικροί Θεοί” σε υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία – BINTEO dsa.gr

Ως μείζον ζήτημα ανέδειξαν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές την ανυπαρξία συγκεκριμένου νομικού πλαισίου για την αντιμετώπιση υποθέσεων από τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην “ευκολία” με την οποία επικαλούνται στα σχετικά έγγραφα την ύπαρξη κάποιου πρόδηλου σφάλματος, ώστε να… φύγει από τα χέρια τους, προκαλώντας όμως σημαντική εμπλοκή και με επακόλουθο χρονοβόρες δικαστικές περιπέτειες.

Υποθηκοφυλακείο Αθηνών

eurokinissi

Αυτό σε συνδυασμό με την υποστελέχωση τους οδηγεί σε τριτοκοσμικές εικόνες και σε σημαντικές καθυστερήσεις, καθώς και σε άλλα φαινόμενα συναλλαγών που κατά καιρούς έχουν καταγγελθεί από πολίτες.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) «αίθουσα Μιχάλης Επ. Ζαφειρόπουλος», από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσό, τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Γιώργο Ρούσκα και την γενική γραμματέα της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας, Μαρία Μπουρζούκη.

Ως θετικό με αφορμή τη συνέντευξη χαρακτηρίστηκε – «επί του πιεστηρίου» όπως είπε ο κ. Βερβεσός – η ανταπόκριση του αρμόδιου υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιου, με τον οποίοι οι δικηγόροι και οι άλλοι επαγγελματικοί φορείς θα έχουν συνάντηση την Παρασκευή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Yποθηκοφυλακεία: Δ. Βερβεσός – Δίνουν λαβή σε φαινόμενα «γρηγορόσημου»

«Οι τραγικές καθυστερήσεις δίνουν λαβή και χώρο να εμφανιστούν φαινόμενα γρηγορόσημου» σημείωσε ο κ. Βερβεσός, υπογραμμίζοντας πως οι συνθήκες δημιουργούν ανασφάλεια δικαίου και τονίζοντας την ανάγκη να εκδοθεί άμεσα – «χθες» όπως είπε – προκήρυξη για νέους υπαλλήλους στις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, θα πρέπει αφενός να υπάρξει ενιαίο πλαίσιο διαχείρισης των υποθέσεων και αφετέρου να δοθεί τέλος στον τρόπο διαπίστωσης πρόδηλου σφάλματος στα έγγραφα που κατατίθενται και οδηγούν τις υποθέσεις στα Δικαστήρια.

Yποθηκοφυλακεία

eurokinissi

Ειδικότερα, ανέφερε πως δίνεται ημερομηνία εξέτασης σε αυτά με ορίζοντα το 2027. «Θα πεις στον πελάτη σου θα πας το 2027 για να εξεταστεί η διόρθωση του πρόδηλου σφάλματος; Και μέχρι τότε δεν θα μπορεί να κάνει ακόμη και αγοραπωλησία του ακινήτου του; Εγώ όποτε πρέπει να το πω αυτό σε πελάτη, χρειάζεται να έχω πάρει 6 με 7 υπογλώσσια για να μην πάθω κάτι» υπήρξε η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Βερβεσού.

Γ. Ρούσκας: “Έχουν δημιουργηθεί μικροί Θεοί”

Με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο περιέγραψε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Γιώργος Ρούσκας την κατάσταση που επικρατεί.

Yποθηκοφυλακεία

eurokinissi

«Χρειάζεται ενιαία νομική ρύθμιση που θα εξαλείψει την υποκειμενικότητα των προϊσταμένων. Έχουν δημιουργηθεί “μικροί Θεοί” στο πλαίσιο των ελέγχων» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο θέμα των πρόδηλων σφαλμάτων, έφερε ως παράδειγμα πως απορρίπτονται τα έγγραφα που καταθέτουν γιατί «αναγράφεται ως Μαρία, ενώ έπρεπε να αναγράφεται ως Μαίρη και σε παρένθεση τα ακριβή στοιχεία». Ανάλογο παράδειγμα υπήρξε η αναγραφή ως Γεώργιου και όχι ως Γιώργου… Αυτό, όπως τόνισε, οδηγεί σε χρονοβόρες διαδικασίες μέσω δικαστηρίων, ενώ θα μπορούσε να διορθωθεί επί τόπου από τους υπαλλήλους των γραφείων.

Μαρία Μπουρζούκη: Ατελείωτη ταλαιπωρία άνευ λόγου

«Δεν πιστεύαμε ότι εν έτει 2023 θα αναπολούσαμε το καθεστώς των υποθηκοφυλακείων» σημείωσε η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, Μαρία Μπουρζούκη, επισημαίνοντας πως με την ενοποίηση με το Κτηματολόγιο η βάση έχει πολλά λάθη.

Περιγράφοντας τις τραγελαφικές και τριτοκοσμικές καταστάσεις που ζουν καθημερινά, ανέφερε πως σε μεγάλο γραφείο της Αττικής «πλακώνονται από τις 2 τα ξημερώματα για να πάρουν σειρά. Εάν πας στο αυτοκίνητό σου μπορεί και να την χάσεις».

Παράλληλα, μίλησε και για τις καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουν στη λήψη πιστοποιητικών όπως το πιστοποιητικό βαρών που πρέπει να εκδίδεται εντός 5 ημερών, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνά τις δύο εβδομάδες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υποθέσεις. «Δεν τηρούν το νόμο» ανέφερε και κατέληξε: «Το Κτηματολόγιο πορεύεται δραματικά λοξά».

Ανακοίνωση δικηγόρων και άλλων επαγγελματικών φορέων

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ