Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

To dikastiko.gr στα άδυτα της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος – Οδοιπορικό (Μέρος Β΄) – ΦΩΤΟ

Έντονο είναι το ενδιαφέρον στον κοινό πολίτη για ποια από τα αναγνωρίσιμα πρόσωπα από τον πολιτικό χώρο πέρασαν την μεγάλη βαριά μεταλλική πόρτα του τεκτονισμού, ποιοι επιφανείς Έλληνες διετέλεσαν μασόνοι, κ.ά.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
To dikastiko.gr στα άδυτα της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος – Οδοιπορικό (Μέρος Β΄) – ΦΩΤΟ dikastiko.gr

Του Παναγιώτη Τσιμπούκη

Το οδοιπορικό του «dikastiko.gr» στην Μεγάλη Στοά της Ελλάδος συνεχίζεται. Στο πρώτο χθεσινό μέρος του οδοιπορικού παρουσιάστηκε η πρώτη επαφή με τον τεκτονισμό στην Ελλάδα, τα πρόσωπα της ιεραρχίας της ΜΣΤΕ, ο σκοπός και η ιστορία της μασονίας, κ.ά.

Στην ΜΣΤΕ μας έγινε ξενάγηση στους χώρους του κτιρίου της οδού Αχαρνών, από τον μεγάλο διδάσκαλο Μιχάλη Ματτέ και τον πρόεδρο της στοάς «Αριστοτέλης 36» Λεωνίδα Κασσιάπη. Πάντως, έντονο είναι το ενδιαφέρον στο κοινό πολίτη για ποια από τα αναγνωρίσιμα πρόσωπα από τον πολιτικό χώρο πέρασαν την μεγάλη βαριά μεταλλική πόρτα του τεκτονισμού, ποιοι επιφανείς Έλληνες διετέλεσαν μασόνοι, κ.ά.

Πέρα από όσα ειπώθηκαν και εξηγήθηκαν κατά την ξενάγηση μας για τον τεκτονισμό, σημαντικά ενδιαφέρουσα ήταν η περιήγηση στην πλούσια βιβλιοθήκη και στο μικρό, αλλά εντυπωσιακό μουσειακό χώρο της ΜΣΤΕ. Ανακαλύπτεις σημαντικά ενδιαφέροντα ευρήματα και ντοκουμέντα που δεν αναμένεις να τα δεις και τα οποία αποδεικνύουν ότι σημαίνοντα επιφανή και αναγνωρίσιμα πρόσωπα από τον Ελλαδικό χώρο διετέλεσαν τέκτονες.

Το λάβαρο της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος

Πολιτικά πρόσωπα που διετέλεσαν τέκτονες

Κατ΄ αρχάς, από την πρόσφατη πολιτική ιστορία του τόπου μας, όπως μας επισημάνθηκε, τέκτονας διετέλεσε ο πρώην Πρωθυπουργός και αρχηγός κόμματος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Παράλληλα, από τη νεότερη ιστορία της χώρας μας και σύμφωνα με τα στοιχεία που εκτίθενται στο κτίριο της οδού Αχαρνών, τέκτονές ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο πρώην βουλευτής Γεώργιος Ράλλης, ο οποίος ήταν υιός του πρωθυπουργού Δημητρίου Ράλλη και παππούς του επίσης πρωθυπουργού το 1980 και τέκτονα Γεωργίου Ράλλη. Στους πρώην πρωθυπουργούς οι οποίοι διετέλεσαν τέκτονες περιλαμβάνονται και τα ονόματα, όπως είναι του Θεμιστοκλή Σοφούλη (διετέλεσε τρεις φορές πρωθυπουργός) και του Αλέξανδρου Παπαναστασίου (διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός). Δεν πρέπει να παραληφθεί ότι τέκτονας ήταν και ο επικεφαλής της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου του 1936 Ιωάννης Μεταξάς (1871 – 19 41) ο οποίος έμεινε στην ιστορία για την απόρριψη του ιταλικού τελεσιγράφου της 28ης Οκτωβρίου 1940, που του επιδόθηκε από τον Ιταλό πρέσβη Εμμανουέλε Γκράτσι, κάτι που έχει καταγραφεί στη μνήμη μας ως «ΟΧΙ».

Τέκτονας ο Βασιλέας Γεώργιος ο Β΄ και ο Άγγελος Έβερτ

Τέκτονας ήταν και ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Β΄(1922-1924 και 1935-1947 και πρωθυπουργός από 19 έως 22 Απριλίου 1941). Μάλιστα, στο μουσείο της ΜΣΤΕ εκτίθενται τα περιζώματα που φορούσε ο Βασιλέας Γεώργιος ο Β΄, φωτογραφίες του κ.λπ.

Εκτός πολιτικής, αλλά με σημαίνουσα θέση να κατέχει στην δημόσια διοίκηση της ασφάλειας της χώρας, ήταν ο πρώην διευθυντής της Αστυνομίας Πόλεων των Αθηνών και εν συνέχεια αρχηγός της Αστυνομίας Άγγελος Έβερτ, πατέρας του μετέπειτα προέδρου κόμματος Μιλτιάδη Έβερτ.

Φωτογραφία του Βασιλέα Γεωργίου Β΄ και τα περιζώματα που φορούσε

Σπύρος Γαλάτης αντιστασιακή οργάνωσης ΠΕΑΝ

Δεν πρέπει να παραληφθεί ότι στο Μουσείο της ΜΣΤΕ εκτίθενται και η τεκτονική ταυτότητα του Σπύρου Γαλάτη (1920-1963) ο οποίος συμμετείχε στην ανατίναξη των γραφείων της ναζιστικής «Εθνικής Σοσιαλιστικής Πατριωτικής Οργάνωσης» (ΕΣΠΟ) στην συμβολή των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος, στις 20 Σεπτεμβρίου του 1942. Η ανατίναξη έγινε από ομάδα της αντιστασιακής οργάνωσης «Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων» (ΠΕΑΝ) στην οποία συμμετείχε και ο Σπύρος Γαλάτης.

Η τεκτονική ταυτότητα του Σπ. Γαλάτη και άλλων

Αναμφίβολα υπάρχουν και άλλα πολιτικά και αναγνωρίσιμα πρόσωπα, όπως είναι δικαστές, επιχειρηματίες, γιατροί, κ.λπ. οι οποίοι διετέλεσαν τέκτονες ή είναι σήμερα ενεργά μέλη της ΜΣΤΕ, τα ονόματα των οποίων όμως δεν μας γνωστοποιήθηκαν, παρά τις επίμονες ερωτήσεις προς τον κ. Ματτές.

Η ιστορία της μασονίας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η πρώτη τεκτονική στοά ιδρύθηκε στη Βενετοκρατούμενη τότε Κέρκυρα, το 1782, με το όνομα «Beneficenza» (Αγαθοεργία), η οποία υπαγόταν στη Μεγάλη Στοά της Βερόνας, που έδρευε στην Παδούη της Ιταλίας. Το 1813, με μέριμνα του Ιωάννη Καποδίστρια, ιδρύθηκε στο Παρίσι Τεκτονικό Κέντρο με την ονομασία «Ελληνόγλωσσον Ξενοδοχείον», στο οποίο ο τεκτονισμός συνδυαζόταν στενά με την όλη τότε μυστική προετοιμασία για την απελευθέρωση της Ελλάδος. Εκεί μυήθηκε και ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, ο οποίος μετά μύησε στην συνέχεια και τον Νικόλαο Σκουφά.

Το 1863 ιδρύθηκε στην Αθήνα τεκτονική στοά υπό την ονομασία «Πανελλήνιον», με έγκριση και υπό την αιγίδα της Μεγάλης Ανατολής της Ιταλίας. Στη συνέχεια ιδρύθηκαν και άλλες στοές όπως είναι η «Ποσειδωνία» στον Πειραιά, ο «Σκουφάς» στη Χαλκίδα, ο «Αρχιμήδης» στην Πάτρα, οι «Παίδες Λεωνίδου» στη Σύρο, ο «Ρήγας Φεραίος» στη Λαμία, η «Πρόοδος» στο Άργος, κ.ά.

Στις 10 Απριλίου του 1867, μετά από αίτημα των Ελλήνων τεκτόνων, η Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας, κήρυξε αυτόνομο Ελληνικό Τεκτονικό Κέντρο, με την επωνυμία «Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος» με έδρα την Αθήνα, η οποία στην συνέχεια, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μετονομάστηκε σε «Μεγάλη Στοά της Ελλάδος».

Στην συνέχεια, το 1928 ο τότε Μέγας Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος Μιλτιάδης Πουρής, με μέλη του συμβουλίου τους Σπυρίδωνα Νάγο, Δημήτριο Παπούλια και τον τότε βουλευτή Γεώργιο Ράλλη, δημιούργησαν το Τεκτονικό Ίδρυμα με σκοπό «την ανέγερση και διατήρηση Μεγάρου εν Αθήναις προς ευόδωσιν έργων ευποιΐας ιδία δε περιθάλψεως ενδεών και μορφώσεως απόρων παίδων».

Μεγάλη Στοά της Ελλάδος

Ο Γιώργος Μπινιάρης, πρόσθετος Μεγάλος Διδάσκαλος

Κοινωνικές προσφορές

Όπως ανέφερε ο κ. Ματτές κατά τη μεταπολεμική περίοδο, οι κοινωνικές προσφορές του Ελληνικού τεκτονισμού, ήταν μεταξύ των άλλων, η ίδρυση και λειτουργία των νυκτερινών Σχολών μέσης εκπαιδεύσης «Μέλης» και «Φοίνιξ». Ακόμη, το 1958, ιδρύθηκε και λειτούργησε η «Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρείας» από τον τέκτονα χειρουργό Γεώργιο Κατσαφάδο, φίλο του κορυφαίου γιατρού με την παγκόσμια ακτινοβολία Γεωργίου Παπανικολάου-το γνωστό «Pap test»- (1883 -1962) και τον Αλέξανδρο Τζατζόπουλο. Επίσης, το 1965 όταν μέγας διδάσκαλος ήταν Αλέξανδρος Τζατζόπουλος συστάθηκε και λειτούργησε ο ξενώνας με την ονομασία «Οίκος Ξενίας και Περιθάλψεως Ασθενών» στην περιοχή Καλυφτάκι της Κηφισιάς, με σκοπό την βοήθεια καρκινοπαθών από την Ελληνική επικράτεια οι οποίοι όμως δεν διέμεναν στην Αθήνα. Στην συνέχεια ο ξενώνας αυτός εξοπλίστηκε, στελεχώθηκε και έτσι λειτούργησε το αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι». Τα τελευταία χρόνια η ΜΣΤΕ συνέχισε το έργο και τη δράση της, με δωρεές και υποτροφίες άνω των 300.000 ευρώ το χρόνο.

Μεγάλη Στοά της Ελλάδος

Μια από τις αίθουσες τελετών στην οποία διακρίνονται κίονες και στο τέλος -βάθος της αίθουσας υπάρχει αέτωμα, από την αρχαιότητα

Βιβλιοθήκη και Μουσείο

Η βιβλιοθήκη της ΜΣΤΕ έχει σπάνια βιβλία ιστορικής αξίας τα οποία χρονολογούνται από το 1870. Συνολικά αριθμεί πάνω από 8.500 τίτλους και γύρω στα 25.000 αντίτυπα. Κατά βάση τα βιβλία αφορούν στον τεκτονισμό , όπως επίσης υπάρχουν συγγράμματα κορυφαίων τεκτόνων και άλλων.

Μεγάλη Στοά της Ελλάδος

Τμήμα των βιβλίων που περιλαμβάνονται στην βιβλιοθήκη

Σπάνια ιστορικά ευρήματα συναντά επίσης ο επισκέπτης στο Μουσείο της ΜΣΤΕ, τα οποία ξεκινούν χρονικά από το βαθύ παρελθόν και φτάνουν σχεδόν στις μέρες μας. Επιστολές ιδιόχειρες, τεκτονικά μετάλλια, περιζώματα, σφύρες, σύμβολα (διαβήτες, κ.λπ.), σφραγίδες, έγγραφα, φωτογραφίες και άλλα αντικείμενα μεγάλης ιστορικής αξίας εκτίθενται στο μουσείο της ΜΣΤΕ.

Ναΐτες Ιππότες

Εντελώς, εντυπωσιακή είναι η στολή του Ναΐτη Ιππότη, η οποία εκτίθεται στο Μουσείο. Η στολή του Ναΐτη Ιππότη είναι λευκή και έχει επάνω της σύμβολα σε εντυπωσιακά χρώματα, που δύσκολα ξεκολλάει από επάνω της το μάτι του επισκέπτη και περιηγητή του μουσείου. Η ιστορία των Ιπποτών του Ναού ή των Ναϊτών Ιπποτών ανατρέχει σε βάθος χρόνου στο έτος 1118 και συγκεκριμένα στο Arginy castle κοντά στη Lyon της Γαλλίας, εκεί που οι πρώτοι Γάλλοι ιππότες (κυρίως από οικογένειες ευγενών) ορκίστηκαν . Είχαν μεγάλη ισχύ στο παρελθόν όπως είχα και μεγάλη διαδρομή (Ισπανία, Πορτογαλία, κ.λπ.), αλλά και δράση. Στην Ελλάδα φέρονται να εμφανίζονται στην Πελοπόννησο, τη Λαμία, τη Θήβα, την Κρήτη και ειδικά στη Ρόδο.

Μεγάλη Στοά της Ελλάδος

Η εντυπωσιακή στολή του Ναΐτη Ιππότη

Αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ.

Λυτή αλλά εντυπωσιακή είναι η αίθουσα που συνεδριάζει το 11μελες Διοικητικό Συμβούλιο της ΜΣΤΕ. Στο βάθος διακρίνεται μια ξύλινη πόρτα από την οποία συμβολικά εισέρχεται ο Μεγάλος Διδάσκαλος και ενώ τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. είναι ήδη στην αίθουσα. Το γραφείο του κ. Ματτές είναι ακριβώς πίσω από την ξύλινη αυτή πόρτα.

Επίσης, το ορθογώνιο τραπέζι των συνεδριάσεων έχει 12 καρέκλες παρά το γεγονός ότι τα μέλη του είναι 11. Η 12η καρέκλα αναμένει πάντα τον πιθανό επισκέπτη που θα συμμετάσχει σε κάποια συνεδρίαση.

Μεγάλη Στοά της Ελλάδος

Η αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ