Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Το νομοσχέδιο με την μεταφορά δικαστηριακής ύλης οδηγεί στο τέλος(;) την σχεδόν 4μηνη αποχή των δικηγόρων

Οι δικηγόροι συνεχίζουν να απέχουν από τις ποινικές δίκες έως τις 26/2 αλλά εκτιμάται ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα αποκλιμακώσει την κόντρα με την κυβέρνηση, για το φορολογικό, τους ποινικούς κώδικες και το δικαστικό χάρτη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το νομοσχέδιο με την μεταφορά δικαστηριακής ύλης οδηγεί στο τέλος(;) την σχεδόν 4μηνη αποχή των δικηγόρων (ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σε τροχιά αποκλιμάκωσης όσον αφορά στον τρόπο αντίδρασης μέσω αποχής από τα καθήκοντά τους, περνάει όπως φαίνεται από το προσεχές διάστημα η κόντρα κυβέρνησης και δικηγόρων που ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου με το φορολογικό νομοσχέδιο και επεκτάθηκε σε άλλες σημαντικές νομοθετικές αλλαγές. Με τα προβλήματα, τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις σε σειρά ζητημάτων να είναι πάντα στο τραπέζι, ρόλο στην σταδιακή αποκλιμάκωση μετά τα τέλη Φεβρουαρίου, φαίνεται πως παίζει η ανάρτηση στη διαβούλευση και εν τέλει ψήφιση του νομοσχεδίου που μεταφέρει δικαστηριακή ύλη στους δικηγόρους, ένα πάγιο και σημαντικό αίτημά τους, το οποίο ικανοποιείται.

Σε αυτό το κλίμα η Ολομέλεια των Δικηγόρων αποφάσισε χθες αναστολή της αποχής για δίκες του δημοσίου και τη νομική βοήθεια και συνέχισή της στις ποινικές δίκες και τα fund έως τις 26/2. Εκεί εκτιμάται ότι θα κλείσει ο κύκλος των αποχών και οι αντιδράσεις θα είναι πιο στοχευμένες.

Παράλληλα αποφασίστηκε καθολική αποχή την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τους Κώδικες στις 21 ή 22 Φεβρουαρίου καθώς και στις 23/2 με πορεία στο ΥΠΟΙΚ για τα οικονομικά αιτήματά τους

Δικαστηριακή ύλη στους δικηγόρους: Το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο που τέθηκε προχθές το βράδυ σε δημόσια διαβούλευση, εκτιμάται ότι περί τις 200- 300.000 υποθέσεις ετησίως, που αυτή τη στιγμή απασχολούν τα δικαστήρια, μεταφέρονται στους δικηγόρους, τονώνοντας αφενός την δικηγορική δραστηριότητα και αφετέρου μειώνοντας κατά πολύ το χρόνο επίλυσής τους, δίνοντας μια τεράστια ανάσα στα δικαστήρια.

Αποχή δικηγόρων

Με το νομοσχέδιο μεταφέρεται δικαστηριακή ύλη στους δικηγόρους επιτυγχάνοντας ένα διπλό στόχο: Αφενός την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και αφετέρου την αποκλιμάκωση των αντιδράσεων των δικηγόρων ενόψει των αλλαγών στη δικαιοσύνη (Ποινικούς Κώδικες και το νέο Δικαστικό Χάρτη, αλλά και το φορολογικό).

Τι τους δίνει

Με το Σχέδιο Νόμου προτείνεται σειρά τροποποιήσεων στον Αστικό Κώδικα και στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, προκειμένου να καταστεί εφικτή η μεταφορά μεγάλου αριθμού υποθέσεων στους Δικηγόρους και Συμβολαιογράφους, η οποία μέχρι σήμερα απασχολεί αποκλειστικώς τους Δικαστικούς Λειτουργούς. 

Όπως αναφέρεται “με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις επιτυγχάνεται η ταχύτερη και με λιγότερο κόστος για τον πολίτη διεκπεραίωση νομικών υποθέσεων, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η ποιότητα και ασφάλεια της μεταφοράς της εν λόγω ύλης”.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται να πραγματοποιούνται από Δικηγόρους, του Δικηγορικού Συλλόγου του κατά τόπον αρμόδιου Πρωτοδικείου:

  • Η εγγραφή και τροποποίηση καταστατικού μεγάλης μερίδας των σωματείων – επαγγελματικών ενώσεων, συνδικαλιστικών οργανώσεων σωματειακής μορφής, καθώς και αθλητικών σωματείων.
  • Η έκδοση πράξης χορήγησης κληρονομητηρίου. Για την προστασία δικαιωμάτων τρίτων που ενδεχομένως θίγονται προβλέπεται η δυνατότητα παροχής έννομης προστασίας μετά από άσκηση ανακοπής. 
  • Η σύνταξη πράξης αποδοχής κληρονομιάς, η οποία για να προσλάβει τη μορφή δημοσίου εγγράφου θα προσκομίζεται μαζί με όλα τα σχετικά έγγραφα στον αρμόδιο γραμματέα του Δικαστηρίου της κληρονομιάς, προκειμένου να συνταχθεί η σχετική έκθεση αποδοχής και να καταχωρηθεί στα ειδικά βιβλία του Ειρηνοδικείου.
  • Οι εγγραφές και οι εξαλείψεις συναινετικών προσημειώσεων υποθήκης. 
  • Η λήψη ένορκης βεβαίωσης αποκλειστικώς από Συμβολαιογράφους ή/και Δικηγόρους.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης “παράλληλα, προβλέπονται ρυθμίσεις για το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. προκειμένου να καταστήσουν πιο ευέλικτη και αποτελεσματική τη λειτουργία του, καθώς και την πληρωμή απαιτήσεων από την παροχή υπηρεσιών στο πλαίσιο χορήγησης Νομικής Βοήθειας με στόχο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η καθυστέρηση στην εξόφληση των αποζημιώσεων”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ