Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και το “mind the gap”… στο κενό ΦΠΑ – ΒΙΝΤΕΟ

Επιπλέον 2 δισ. κάθε χρόνο σε μόνιμη βάση έως το 2026, ο στόχος της κυβέρνησης για χρηματοδότηση νέων φοροελαφρύνσεων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και το “mind the gap”… στο κενό ΦΠΑ – ΒΙΝΤΕΟ Freepik

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της νέας τετραετίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής προκειμένου να προκύψουν νέοι πόροι για τα κρατικά ταμεία μέρος των οποίων θα διατεθεί σε παροχές.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, την τελευταία 4ετία έχουν προκύψει επιπλέον έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό, σε σταθερή βάση, της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι στόχος είναι το 2026 το επιπλέον ποσό που θα προκύψει για τον κρατικό κορβανά σε μόνιμη και ετήσια βάση να είναι επιπλέον 2 δισ. ευρώ.

Τα εν λόγω επιπλέον αυτά έσοδα σε συνδυασμό με την μεγέθυνση της οικονομίας, θα καλύψουν μέρος ή το σύνολο των πιθανών επιπλέον κοινωνικών παροχών ή μείωσης της φορολογίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι υπολογισμοί γίνονται με βάση το κενό ΦΠΑ, όπως αυτό μετριέται από την Κομισιόν. Όπως μάλιστα σημειώνουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών είναι και το μόνο αντικειμενικό στοιχείο που μπορεί να μετρήσει την φοροδιαφυγή.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τα μέτρα που βρίσκονται στο στάδιο της εφαρμογής, αλλά και αυτά που ήδη έχουν υλοποιηθεί θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.

Αυτά που σχεδιάζονται είναι μεταξύ των άλλων η διασύνδεση POS – ταμειακών, προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος μόνο στη βάση τιμολογίων εσόδων και εξόδων που περνούν από το MyDATA, επέκταση POS σε όλη την αγορά και αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών.

Περιορισμός φοροδιαφυγής: Mind the gap… στο κενό ΦΠΑ

Σε ότι αφορά το κενό ΦΠΑ, αυτό ήταν το 2019 στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκθέσεις της Κομισιόν στο 23,4% και ένα χρόνο μετά υποχώρησε στο 19,7%. Σήμερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, το κενό βρίσκεται στο 15%.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς το κέρδος των 8,4 ποσοστιαίων μονάδων, φέρνει επιπλέον έσοδα σε μόνιμη βάση 2,5 δισ. τον χρόνο. Από αυτά τα πρόσθετα έσοδα των 2 δισ. ευρώ έρχονται από τον ΦΠΑ και τα 500 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων, αφού αποκαλύπτονται περισσότερα κέρδη.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι το 2026 το κενό ΦΠΑ να φτάσει στο μέσο ευρωπαϊκό όρο που είναι 9%. Αυτό εφόσον επιτευχθεί μεταφράζεται σε επιπλέον 2 δισ. ευρώ δημόσια έσοδα.

Πάντως, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2024 δεν έχουν εγγραφεί πρόσθετα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι εισπράξεις από ΦΠΑ προβλέπεται να ανέλθουν σε 24,2 δισ. ευρώ το 2024 από 23,1 δισ. ευρώ φέτος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ