Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Το ΣτΕ για τις υποκλοπές: Ο Νικ. Ανδρουλάκης στην ΑΔΑΕ που καλείται να αποφασίσει βάσει της απόφασης

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει, με βάση την απόφαση ότι ο νόμος του 2021 είναι αντισυνταγματικός, να ενημερωθεί πλήρως για τους λόγους παρακολούθησής του.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το ΣτΕ για τις υποκλοπές: Ο Νικ. Ανδρουλάκης στην ΑΔΑΕ που καλείται να αποφασίσει βάσει της απόφασης Eurokinissi

Την πλήρη ενημέρωσή του για τους λόγους για τους οποίους τέθηκε σε καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ θα ζητήσει σε συνάντηση που έχει καθοριστεί για σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρ. Ράμμο. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την απόφαση του ΣτΕ εν Ολομελεία, που έκρινε ότι η πλήρης απαγόρευση ενημέρωσης του θιγόμενου (που τέθηκε υπό παρακολούθηση), η οποία θεσπίστηκε με το άρθρο 87 του νόμου 4790/2021, είναι ανίσχυρη και αντισυνταγματική διότι «αποτελεί υπέρμετρο περιορισμό του απαραβίαστου της επικοινωνίας, που δεν δικαιολογείται στο πλαίσιο της λειτουργίας του κράτους δικαίου».

Η επίμαχη ρύθμιση κατατέθηκε με τροπολογία σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας τον Μάρτιο του 2021, και απαγόρευε αναδρομικά στην ΑΔΑΕ να παράσχει οποιαδήποτε ενημέρωση σε όσους παρακολουθούνται με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας. Όταν διαπιστώθηκε η παρακολούθηση Ανδρουλάκη τον Αύγουστο του 2021 ο νόμος είχε ήδη τεθεί σε ισχύ γι’ αυτό και η ΑΔΑΕ είχε αρνηθεί με πράξη της να ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Τι σημαίνει πρακτικά

Η επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην ΑΔΑΕ σηματοδοτεί εξελίξεις αλλά για να κινηθεί η Ανεξάρτητη Αρχή θα πρέπει να δημοσιευτεί η απόφαση του ΣτΕ (δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα, αφού έγινε γνωστή μόνο περιληψή της) και να της επιδοθεί. Ακολούθως θα πρέπει να ληφθεί απόφαση από την ολομέλεια της Αρχής η σύνθεση της οποίας άλλαξε το περασμένο καλοκαίρι, στη να βάση δεδομένων: “Επομένως, η προσβαλλόμενη πράξη, κατά το μέρος που ερείδεται στην ανωτέρω ανίσχυρη διάταξη, είναι μη νόμιμη, και για το λόγο αυτό, που βασίμως προβάλλεται, η κρινόμενη αίτηση πρέπει να γίνει εν μέρει δεκτή, η πράξη αυτή να ακυρωθεί εν μέρει και η υπόθεση να αναπεμφθεί στην Α.Δ.Α.Ε. για νέα, νόμιμη κρίση, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 5 του ν. 2225/1994, όπως ίσχυε πριν από την τροποποίησή της με την κριθείσα ως ανίσχυρη διάταξη του άρθρου 87 του ν. 4790/2021”, αναφέρει το ΣτΕ (465/2024 Ολομ.)

Στη συνέχεια θα μπορεί να ζητήσει από τον εισαγγελέα της ΕΥΠ να της γνωστοποιήσει τους λόγους της παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη, εφόσον, όπως προβλέπει ο νόμος που αναβιώνει, δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Σε αυτή την κατεύθυνση βέβαια συνηγορεί η τοποθέτηση του πρωθυπουργού που δήλωσε στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών ότι «ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και δεν έπρεπε ποτέ να είχε τεθεί υπό παρακολούθηση». Συνεπώς η ΕΥΠ, προφανώς, θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο νέος νόμος

Το ΣτΕ πάντως μπορεί να μην εισήλθε στην επεξεργασία του νέου νόμου, 5002/2022, αφού έκρινε πως δεν είναι εφαρμοστέος σε ζητήματα που εκκρεμούσαν πριν από την ψήφισή του. Όμως επιφυλάσσει μια επιδερμική, πλην καλή αναφορά στο νέο νομικό πλαίσιο που ψηφίστηκε μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών αναφέροντας χαρακτηριστικά : “…τούτο δε διότι με τον νεώτερο αυτό νόμο εισήχθη ένα νέο νομοθετικό καθεστώς που καταλαμβάνει όλη τη διαδικασία επιβολής της

άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, από την υποβολή του σχετικού αιτήματος και την έγκριση του επίμαχου μέτρου έως την γνωστοποίηση της άρσης του. Το καθεστώς αυτό αποτελεί ένα σύστημα με εσωτερική συνοχή, οι ουσιαστικές και διαδικαστικές προϋποθέσεις του οποίου προσιδιάζουν στις αιτήσεις άρσης του απορρήτου που υποβάλλονται δυνάμει του διατάξεών του, προκειμένου να διεκπεραιωθούν κατά τις ειδικές ρυθμίσεις του και τις εγγυήσεις που το ίδιο θεσπίζει. Τούτο επιρρωνύεται από την απουσία μεταβατικών διατάξεων, ισχύει δε κατά μείζονα λόγο προκειμένου για πολιτικά πρόσωπα, όπως ο αιτών, για τα οποία προβλέπεται ειδική δημόσια αρχή για την κίνηση της διαδικασίας υποβολής του αιτήματος άρσης του απορρήτου και ειδικό όργανο για την χορήγηση της πρώτης από τις δύο συνολικά απαιτούμενες άδειες έγκρισής του”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ