Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Το τελευταίο νομικό χαρτί “παίζει” ο Δ. Κουφοντίνας – Τις επόμενες ημέρες η απόφαση για τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού

 Άρχισε να λαμβάνει ιατρική περίθαλψη. Τι λένε οι γιατροί και οι συνήγοροί του. Τις επόμενες ημέρες κρίνεται το αίτημα για μεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το τελευταίο νομικό χαρτί “παίζει” ο Δ. Κουφοντίνας – Τις επόμενες ημέρες η απόφαση για τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού

Με δεδομένη την αρνητική πρόταση της εισαγγελέως, το Δικαστικό Συμβούλιο Λαμίας θα αποφανθεί για το αίτημα του πολυϊσοβίτη, Δ. Κουφοντίνα τις επόμενες ημέρες, την ώρα που η κατάσταση της υγείας του βρίσκεται κρίνεται κρίσιμη, καθώς παρουσίασε οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες δέχθηκε κατόπιν και της εισαγγελικής διάταξης να δεχθεί ιατρική περίθαλψη με τη χορήγηση ορού ενυδάτωσης.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση την απόρριψη του αιτήματος του Δημ. Κουφοντίνα για το θέμα της μεταγωγής του στις φυλακές Κορυδαλλού, πρότεινε προς το Δικαστικό Συμβούλιο, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Λαμίας. Ειδικότερα, η εισαγγελική πρόταση αναφέρει πως πρέπει να απορριφθεί ως νόμω αβάσιμη η προσφυγή του πολυισοβίτη διότι δεν έχει εκδοθεί δεύτερη απορριπτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών. Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός προτείνει να απορριφθεί το αίτημα του κρατούμενου με το σκεπτικό ότι έπρεπε να εισαχθούν προς εκδίκαση στα διοικητικά δικαστήρια.

Στην πράξη, εάν η εισαγγελική πρόταση γίνει δεκτή – που οι εκτιμήσεις νομικών αναφέρουν πως θα γίνει – το Συμβούλιο θα παραπέμψει την απόφαση στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ), που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κράτους.

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση

Σε εξέλιξη είναι ούτως ή άλλως, πριν την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, η πολιτική αντιπαράθεση. «Η κυβέρνηση συντάσσεται με το Κράτος Δικαίου, ο ΣΥΡΙΖΑ με ακραίες μειοψηφίες. Η Δημοκρατία στη χώρα μας στηρίζεται σε γερά θεμέλια και στους θεσμούς της. Περιμένουμε από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια σαφή θέση χωρίς προσχήματα και υπεκφυγές. Η πολιτική του αφωνία γεννά ερωτήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στα Παραπολιτικά fm, ανέφερε: «Λάθος έχουμε μπει σε μια διελκυστίνδα εάν θα υποχωρήσει η κυβέρνηση ή ο Κουφοντίνας. Δεν μπορούμε να έχουμε νεκρό απεργό πείνας σε λειτουργούσα δημοκρατία». Ερώτηση κατέθεσαν σχετικά 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας πως υπήρξε λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή, όπως προσθέτουν, αφαίρεση αναρτήσεων ή «πάγωμα» λογαριασμών χρηστών, ύστερα από αναρτήσεις που αφορούσαν στην απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Δε γίνεται να επιλέγει κρατούμενος το κατάστημα που θα εκτίσει την ποινή του» υπογράμμισε η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, τονίζοντας στον ΑΝΤ1 πως κανείς δεν θέλει νεκρό τον Κουφοντίνα, αλλά η ζωή του είναι στα χέρια του και ο μόνος δρόμος που έχει είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη και όχι η απεργία πείνας.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας υπέρ Κουφοντίνα, με επεισόδια να ξεσπούν στο Σύνταγμα και τα Προπύλαια στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, όπου σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου

Παράλληλα με νεότερη ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας η διοίκηση του νοσοκομείου, ενημερώνει πως το προσωπικό “τηρώντας απόλυτα την κείμενη νομοθεσία και σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας προέβη άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ανάνηψης για την υποστήριξη των ζωτικών του λειτουργιών, καθώς και σε κάθε δυνατή προσπάθεια για την διασφάλιση της υγείας του, όπως προτάσσει η ιατρική δεοντολογία και η σχετική νομοθεσία”.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του νοσοκομείου αναφέρει: «Ενημερώνουμε ότι ο ασθενής του νοσοκομείου μας, Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος νοσηλεύεται για 18η ημέρα στην ΜΕΘ, σήμερα 05 Μαρτίου 2021 εμφάνισε οξεία νεφρική ανεπάρκεια συνεπεία της παρατεταμένης άρνησης λήψης τροφής και υγρών. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ, δεδομένης της επίμονης άρνησης του ασθενούς να σιτιστεί και να λάβει υγρά, τηρώντας απόλυτα την κείμενη νομοθεσία και σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας, προέβη άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ανάνηψης για την υποστήριξη των ζωτικών του λειτουργιών, καθώς και σε κάθε δυνατή προσπάθεια για την διασφάλιση της υγείας του, όπως προτάσσει η ιατρική δεοντολογία και η σχετική νομοθεσία. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του, πάντοτε σύμφωνα με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας».

Τι λένε οι γιατροί του

Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι προσωπικοί γιατροί του:

Η κατάσταση υγείας του απεργού πείνας και δίψας Δημήτρη Κουφοντίνα είναι εξαιρετικά κρίσιμη, αφού εμφάνισε οξεία νεφρική ανεπάρκεια και υπάρχει κίνδυνος να πέσει σε κώμα ή να επέλθει αιφνίδιος θάνατος.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, ως γιατροί της προσωπικής επιλογής του Δ. Κουφοντίνα, που τον έχουμε κατ’ επανάληψη επισκεφτεί και στη Φυλακή Δομοκού, και στην Παθολογική Κλινική και στη ΜΕΘ, ζητήσαμε από τη διοίκηση του Γ.Ν. Λαμίας να μεταβούμε στο νοσοκομείο. Με το αίτημά μας είναι σύμφωνοι και οι συνάδελφοι της ΜΕΘ του Γ.Ν. Λαμίας.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας να εξασφαλίσουμε τη σχετική άδεια, αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό.

Χθες, ο διοικητής του νοσοκομείου Ανδρέας Κολοκυθάς, προφανώς καθ’ υπαγόρευση της κυβέρνησης, αρνήθηκε -με πρόσχημα τα μέτρα προστασίας για την COVID 19- να μας στείλει τις βεβαιώσεις μετακίνησης.

Σήμερα, δεν απαντάει στις κλήσεις μας στο προσωπικό του τηλέφωνο, στο γραφείο του και στα e-mail. Tη μοναδική φορά που καταφέραμε να σηκώσει το τηλέφωνο, προφασίστηκε κλήση από την ΥΠΕ δηλώνοντας ότι θα μας ενημερώσει αργότερα, πράγμα που δεν έγινε.

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας και τον διοικητή του Γ.Ν. Λαμίας να σταματήσουν την παρελκυστική τακτική και να επιτρέψουν την επίσκεψή μας στον Δ. Κουφοντίνα, αποστέλλοντας τις βεβαιώσεις μετακίνησης.

Ζδούκος Θεόδωρος, Γενικός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ

Ντουζέπη Κατερίνα, Αναισθησιολόγος-Εντατικολόγοι, Επιμελήτρια Α ΕΣΥ”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ