Πέμπτη 23 Μαϊου 2024

Τραγωδία στο Μάτι: Ποινή φυλάκισης για ψευδή στοιχεία στον τότε διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου, Ι. Φωστιέρη

Δικαστήριο μετά από μήνυση επέβαλε ποινή δύο ετών με αναστολή για παραπλάνηση της εισαγγελικής αρχής

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τραγωδία στο Μάτι: Ποινή φυλάκισης για ψευδή στοιχεία στον τότε διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου, Ι. Φωστιέρη eurokinissi

Ένοχος για κατάθεση ψευδών στοιχείων στις εισαγγελικές αρχές, που αφορούσαν το σύστημα engage και τις κινήσεις των οχημάτων αξιωματικών την ώρα της πυρκαγιάς στις 23 Ιουλίου 2018, την τραγωδία στο Μάτι, κρίθηκε ο τότε διοικητής του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων Ιωάννης Φωστιέρης, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δυο ετών με αναστολή.

Στο δικαστήριο κρίθηκε πως εξέδωσε εν γνώσει του δημόσιο έγγραφο βεβαιότητας ψευδών στοιχείων σχετικά με τις αφίξεις σημαντικών μελών του Π.Σ και απέκρυψε την παρουσία δύο υψηλόβαθμων Αξιωματικών που έπαιξαν ρόλο στην πυρκαγιά, με σκοπό να παραπλανήσει την εισαγγελική αρχή.

Τη μήνυση κατά του Φωστιέρη αλλά και του Χρήστου Γκολφίνου (τότε υπευθύνου του 199 και της κίνησης των οχημάτων του Π.Σ.) ο οποίος αθωώθηκε, είχε υποβάλει ο αξιωματικός Γιάννης Κώστας.

Η εισαγγελική πρόταση στην κύρια δίκη για την τραγωδία στο Μάτι

Την ενοχή του Ι. Φωστιέρη έχει ζητήσει και ο εισαγγελέας στην κύρια δίκη για την τραγωδία στο Μάτι, κρίνοντας πως «η απόφαση του κ. Φωστιέρη, κατά τον Εισαγγελέα, ήταν προϊόν πίεσης εξαιτίας τηλεφωνημάτων του ιδιοκτήτη των διυλιστηρίων και επέδρασε στην εξάπλωση της φωτιάς στην Πεντέλη που στην συνέχεια κατέκαψε το Μάτι» και αναφέροντας επίσης την παράλειψη του να ζητήσει εγκαίρως συνδρομή δύο Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού που ήταν διαθέσιμα στην Ελευσίνα ώστε να συνδράμουν. «Ήταν σφάλμα και πλημμέλεια» είπε ο εισαγγελικός λειτουργός για τον κ. Φωστιέρη

Τραγωδία στο Μάτι

eurokinissi

Τι είχε πει στην απολογία του ο Ι. Φωστιέρης

Στις ακραίες καιρικές συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί στις 23 Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική απέδωσε όσα συνέβησαν στην τραγωδία στο Μάτι ο πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ, Ιωάννης Φωστιέρης κατά την απολογία του στη δίκη για τους 104 νεκρούς.

«Είχαμε ένα να ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο. Είναι καταγεγραμμένο από τους μετεωρολογικούς σταθμούς. Υπάρχουν καταγραφές από τον μετεωρολογικό σταθμό της Πεντέλης όπου φαίνεται ότι η σταθερή ροή αέρα να είναι 6 μποφόρ. Υπήρχαν ριπές 8-9 μποφόρ. Ένα πτητικό δεν μπορεί να κάνει επιτυχημένες ρίψεις με αυτες τις συνθήκες» είπε και συμπλήρωσε: «Εμείς είμαστε πυροσβέστες επαγγελματίες, δεν ήμαστε πολιτικοί. Σε κάθε συμβάν θα σταλεί το μέσο που προσφέρει έργο. Εμείς δεν κάνουμε πολιτική».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ