Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Τραγωδία στο Μάτι: “Εάν υπήρχε εναέρια επιτήρηση θα μπορούσε να κατασταλεί η φωτιά εν τη γενέσει”, είπε ο πραγματογνώμονας Δ. Λιότσιος

Πριν ξεσπάσει η φωτιά δεν είχε δοθεί εντολή για μεταστάθμευση αεροσκαφών και ελικοπτέρων, κατέθεσε και πρόσθεσε πως είκοσι λεπτά είναι καθοριστικά για μετέπειτα πορεία της πυρκαγιάς.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τραγωδία στο Μάτι: “Εάν υπήρχε εναέρια επιτήρηση θα μπορούσε να κατασταλεί η φωτιά εν τη γενέσει”, είπε ο πραγματογνώμονας Δ. Λιότσιος Eurokinissi

Με εντάσεις εξελίχθηκε η κατάθεση του πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου στη δίκη για το Μάτι, καθώς ο μάρτυρας κατά τη διάρκεια της εξέτασης συμβουλευόταν τις σημειώσεις του. Βέβαια, όσα σημαντικά κατέθεσε για τις παραλείψεις των ιθυνόντων την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς, είναι αυτά που τον καθιστούν και μάρτυρα κομβικής σημασίας για τη δίκη που διεξάγεται.

Ο μάρτυρας προχώρησε σε σημαντικές επισημάνσεις, όπως ότι πριν ξεσπάσει η φωτιά δεν είχα δοθεί εντολή για μεταστάθμευση αεροσκαφών και ελικοπτέρων, ενώ δεν δόθηκε ούτε έγκαιρη εντολή για εναέρια επιτήρηση της Αττικής.

«Όταν ο βαθμός επικινδυνότητας είναι στο 4 αυξάνονται και δυνάμεις και η ετοιμότητα. Στην Αττική είχαμε βαθμό επικινδυνότητας 4. Το ότι δεν έγινε η μεταστάθμευση αεροσκαφών, συνέβαλε στην εξάπλωση της πυρκαγιάς. Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα έγκαιρης μεταστάθμευσης σε κατάλληλα αεροδρόμια» είπε και εξήγησε πως για παράδειγμα τα αεροσκάφη καναντέρ πρέπει να μετασταθμεύουν σε άλλα αεροδρόμια προκειμένου να μην επηρεάζονται από ανέμους.

«Όταν υπάρχει επικινδυνότητα 4, μπορούν να σηκωθούν και καναντέρ προκειμένου να κάνουν επιτήρηση και να προσγειωθούν σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο. Υπήρχε καναντέρ στο Πικέρμι. Με τη χρήση της επιτήρησης και την άμεση βολή από το αεροσκάφος αυτό, έχουμε πολλές πιθανότητες να καταστείλουμε άμεσα τη φωτιά» είπε ο κ. Λιότσιος συμπληρώνοντας πως η εντολή δόθηκε καθυστερημένα.

«Το αίτημα καθυστέρησε και το αποδέχθηκε η ιδιωτική αερολέσχη. Το αίτημα αφού δεν εστάλη την ώρα που έπρεπε δεν μπορούσε να προχωρήσει, καθώς χρειαζόταν τρίωρη διαθεσιμότητα του αεροσκάφους. Η ιδιωτική αερολέσχη αποδέχθηκε το αίτημα. Στις 14:04 πέταξε το πρώτο αεροσκάφος. Το αεροσκάφος δεν αντιλήφθηκε καπνό. Στις 16:46 εκτέλεσε και πάλι εναέρια πτήση. Δεν αναγράφεται στο ημερολόγιο ότι έγινε πτήση από την αερολέσχη» είπε ο μάρτυρας.

Τραγωδία στο Μάτι

eurokinissi

Πρόεδρος: Λέτε εσείς πως εάν είχε γίνει επιτήρηση και είχε εντοπιστεί η πυρκαγιά στα Γεράνια όρη θα είχε περιοριστεί η εξάπλωση;

Μάρτυρας: Εάν υπήρχε εναέρια επιτήρηση στην Κινέττα θα μπορούσε να κατασταλεί η φωτιά εν τη γενέσει. Είκοσι λεπτά είναι καθοριστικά για μετέπειτα πορεία της πυρκαγιάς. Σε συνδυασμό με τους ανέμους πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Δίκη για το Μάτι

eurokinissi

Δίκη για το Μάτι: “Με τρία εναέρια μέσα και εντολή εκκένωσης, πιθανό να μην είχαμε θρηνήσει τόσα θύματα”

Τα βέλη του προς το ΕΣΚΕ έστρεψε και για την πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 16.41 στο Νταού Πεντέλης και έκαιγε μέχρι τις 16.55 ανενόχλητη ενώ ήδη από τις 16.45, είχε ενημερωθεί το ΕΣΚΕ από αξιωματικό του συντονιστικού ελικοπτέρου πως είναι ορατή από το Μαρκόπουλο. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι γνώριζαν. Στις 16.59 η φωτιά λόγω της μη επιχείρησης εναέριων μέσων διασπάστηκε σε δύο μέτωπα, προς Καλλιτεχνούπολη και Νέο Βουτζά. Στις 17:10 φτάνει το πρώτο εναέριο μέσο στην πυρκαγιά. Είναι το μοναδικό πτητικό μέσο μέχρι 18:20 και δεν μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς», είπε ο κ. Λιότσιος.

Όπως σημείωσε ο μάρτυρας, στις 17.30  ο χειριστής του ελικοπτέρου ενημέρωσε το ΕΣΚΕ ότι η φωτιά στην περιοχή του Νέου Βουτζά μπαίνει σε σπίτια. «Η συνδρομή μόνο ενός πτητικού μέσου μέχρι τις 18.20 κρίνεται επιχειρησιακά ανεπαρκής. Στις 17.30, πενήντα λεπτά από την αναγγελία της πυρκαγιάς, η πυρκαγιά είναι κοντά σε σπίτια και τα απειλεί και μόνο ένα εναέριο μέσο επιχειρεί. Αν είχαν στείλει τρία εναέρια μέσα η πυρκαγιά ίσως να ήταν ελεγχόμενη και δίνοντας εντολή εκκένωσης των οικισμών πολιτών θα ήταν πιθανό να μην είχαμε θρηνήσει τόσα θύματα» τόνισε ο κ. Λιότσιος.

Η κατάθεση του πραγματογνώμονα θα συνεχιστεί την Πέμπτη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ