Σάββατο 28 Μαϊου 2022

Τροπολογία Πλεύρη για προστασία των γιατρών από το “τσουνάμι” μηνύσεων – Τι είχε αποκαλύψει το dikastiko.gr

Μόνο για περιστατικά κορονοϊού και αντιμετώπιση της πανδημίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τροπολογία Πλεύρη για προστασία των γιατρών από το “τσουνάμι” μηνύσεων – Τι είχε αποκαλύψει το dikastiko.gr eurokinissi

Τροπολογία Πλεύρη: Φρένο στο “τσουνάμι” των μηνύσεων σε βάρος γιατρών από αρνητές του κορονοϊού βάζει η τροπολογία που  κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και δημιουργεί ένα πλέγμα προστασίας γύρω από τους επιστήμονες που δίνουν την μάχη για την πανδημία από την πρώτη γραμμή του μετώπου. Σύμφωνα με την τροπολογία, η αμέλεια αφορά μόνο σε λάθη και παραλείψεις ιατρικού χαρακτήρα έναντι των ασθενών με Covid.

Τροπολογία Πλεύρη

Τροπολογία Πλεύρη: Για προστασία γιατρών από το “τσουνάμι” μηνύσεων

«Επειδή γιατροί και υγειονομικοί στοχοποιούνται με μηνύσεις (…) αποφασίσαμε και προσδιορίζουμε χωρίς να υπάρχει κανένα ακαταλόγιστο, η ευθύνη παραμένει, άλλα προσδιορίζουμε με το άρθρο 3 της τροπολογίας την αμέλεια του υγειονομικού προσωπικού κατά την περίθαλψη ασθενών με Covid, αποκλειστικά και μόνο σε πράξεις και παραλείψεις που προδήλως αντιτίθενται στους κανόνες της ιατρικής επιστήμης» είπε ο Θάνος Πλεύρης.

«Περιορίζεται αποκλειστικά και μονό σε πράξεις και παραλείψεις που προδήλως αντιτίθενται στους γενικούς κανόνες της ιατρικής επιστήμης ή στο ιατρικό πρωτόκολλο για τη διαχείριση περιστατικών Covid-19 ή στα υγειονομικού χαρακτήρα μέτρα που εφαρμόζονται στην Ελληνική Επικράτεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο 3 της τροπολογίας. Τροπολογία Πλεύρη

«Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, εάν και εφόσον έχουν υπάρξει λάθη στη διαχείριση περιστατικών, μένει ακέραια η ευθύνη, αλλά είναι μία διατύπωση που προστατεύει τους ιατρούς και τους νοσηλευτές από μηνύσεις και αγωγές κατάφορες και προδήλως αντίθετες στο νομικό πλαίσιο» δήλωσε στη Βουλή ο κ. Πλεύρης.

 «Στην πραγματικότητα αποτυπώνεται στο Νόμο η διαμορφωμένη νομολογία που υπάρχει από την ιατρική ευθύνη, ώστε να προστατευτούν γιατροί και νοσηλευτές από αβάσιμες μηνύσεις, εάν διασωληνώνουν άτομα και πότε τους διασωληνώνουν, εάν και εφόσον υπάρχουν «αρνητές», οι οποίοι βρίσκονται απ’ έξω και τους απειλούν. Είναι μία διάταξη λοιπόν που θα αποδείξει εντός της Εθνικής Αντιπροσωπείας, αναλόγως πως θα ψηφίσει ο καθένας μας, εάν πραγματικά σεβόμαστε τους ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης και θέλουμε να τους προστατεύσουμε από αυτές τις αβάσιμες μηνύσεις και αγωγές. Περιλαμβάνει και την ποινική και την αστική ευθύνη» σημείωσε.

Τι είχε αποκαλύψει το dikastiko.gr – Το σχέδιο ποινικής ασυλίας

Το σχέδιο κλιμακούμενης ποινικής ασυλίας των γιατρών που βρέθηκαν- και βρίσκονται- στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά της πανδημίας, είχε αποκαλύψει το dikastiko.gr

Αφορμή για την ανάγκη προώθησης νομοθετικής ρύθμισης αποτέλεσε το γεγονός πως γιατροί βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πογκρόμ μηνύσεων σε βάρος τους που χωρίζονται σε δυο μέρη:

-από τη μια πλευρά οι αντιεμβολιαστές που φορτώνουν με μηνύσεις γιατρούς για κάθε ποινικό αδίκημα μπορεί να φανταστεί ο πιο ευφάνταστος ανθρώπινος νους

-απο την άλλη μηνύσεις συγγενών που είτε χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είτε αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν σύνδρομα μακράς διάρκειας επιπλοκών και καταλογίζουν ευθύνες στους γιατρούς.

Στις σκέψεις ήταν να κινηθεί μια διαδικασία κλιμακούμενης ποινικής αμνηστίας (με αναδρομική ισχύ) καθώς για την αστική ευθύνη ( αγωγές αποζημίωσης) , ούτως ή άλλως φέρει ακέραιη την ευθύνη το ελληνικό δημόσιο, κατ΄εντολήν του οποίου λειτουργούν οι γιατροί.

Όπως έγραφε το dikastiko.gr και προωθείται τώρα με την τροπολογία του υπουργείου Υγείας στόχος είναι η ευθύνη του ιατρού να περιοριστεί μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις βαρείας αμέλειας. Κι αυτό γιατί οι γιατροί εν προκειμένω δεν λειτούργησαν υπό συνθήκες κανονικής νοσοκομειακής λειτουργίας, αλλά υπό καθεστώς πανδημίας και νοσοκομειακής ασφυξίας.

Είχε προηγηθεί σχετική πρόταση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στις αρχές του χρόνου, η οποία ειχε αιτηθεί σύσταση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που θα εισηγηθεί τη σχετική νομοθετική παρέμβαση για την ασυλία των ιατρών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Για την προώθηση ρύθμισης είχε δεσμευτεί ο υπουργός Υγείας όπως έγραψε το dikastiko.gr στο πλαίσιο της Συνόδου των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας στα μέσα Νοεμβρίου

Με την ρύθμιση προανήγγειλε ότι θα προστατεύονται με το ακαταδίωκτο, οι γιατροί που συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας στο ΕΣΥ. Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ.Μίνα Γκάγκα, τόνισε ότι θα επιλυθεί το θέμα της αστικής ευθύνης όλων των γιατρών που δίνουν μάχη με την covid στα δημόσια νοσοκομεία, με δεδομένο ότι όλος ο κλάδος έχει κληθεί να στηρίξει το ΕΣΥ σε αυτήν την δύσκολη ώρα για τη χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΛΕΥΡΗ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ