Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

 Τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης “φωτογραφίζει” τους υποψήφιους για την προεδρία του Αρείου Πάγου

Η τροπολογία οπου εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια καθορίζει ρυθμίσεις για τον οικονομικό εισαγγελέα αλλά κυρίως μειώνει το χρόνο που απαιτείται να εχει υπηρετήσει κάποιος ως αντιπρόεδρος για να γίνει πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
 Τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης “φωτογραφίζει” τους υποψήφιους για την προεδρία του Αρείου Πάγου

Τη δεξαμενή των υποψηφίων για την ηγεσία του Αρείου Πάγου, τους 8 νέους αντιπρόεδρους και βέβαια  τον/την νέα πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου , διευρύνει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης στο σχέδιο νόμου που συζητείται αύριο στην Ολομέλεια «μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων κι άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου».

Με την τροπολογία  ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΕΔΩ) τροποποιούνται διατάξεις του κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και κατάσταση δικαστικών λειτουργών αναφορικά με τις προαγωγές δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στο βαθμό αντιπροέδρου, προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και συγκεκριμένα μειώνεται κατά ένα έτος ο προβλεπόμενος κατά τα ισχύοντα χρόνος παραμονής των κατεχομένων βαθμό, προκειμένου να προαχθούν στον επόμενο.

Συγκεκριμένα:

– Σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου προάγεται Αρεοπαγίτης με 2 τουλάχιστον έτη υπηρεσίας στο βαθμό αυτόν. Ο χρόνος αυτός ήταν 3 χρόνια

-Σε πρόεδρο του Αρείου Πάγου προάγεται αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ή αρεοπαγίτης που έχει τουλάχιστον έτη υπηρεσίας αρεοπαγίτη. Ο χρόνος αυτός ήταν 4 χρόνια

-Σε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προάγεται Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και Αρεοπαγίτης ή Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου με τουλάχιστον έτη υπηρεσίας στους βαθμούς αυτούς. Ο χρόνος μέχρι σήμερα ήταν 3 έτη.

Γιατί τώρα

Η αιτιολογική βάση ουσιαστικά το γεγονός ότι “θα ήταν δυσχερής η πλήρωση των θέσεων εξαιτίας της έλλειψης δικαστών που διαθέτουν τον απαιτούμενο χρόνο προϋπηρεσίας”. Κι αυτό γιατί αποχωρούν ως γνωστόν απο το Ανώτατο Δικαστήριο 32 αρεοπαγίτες και βέβαια 8 αντεισαγγελείς του . Το γεγονός ότι θα πρέπει να επιλεγεί και πρόεδρος του δικαστηρίου, όμως τα στοιχεία του αντιπροέδρου με προυπηρεσία έχουν μόνον δυο αντιπρόεδροι του Δικαστηρίου συνεπώς ήταν πολύ περιορισμένη η δεξαμενή των υποψηφίων που θα κληθούν απο τη διάσκεψη των προεδρων της Βουλής. Με αυτό τον τρόπο πλεον μπορουν να μπούν το “παιχνίδι” και αροεπαγίτες.

Αλλες ρυθμίσεις

Στην τροπολογία συμπληρώνεται το πλαίσιο άσκηση καθηκόντων των Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος και συγκεκριμένα προβλέπεται:

-Η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος, τους αναπληρωτές τους, καθώς και από τους εισαγγελικούς λειτουργούς που τους συνεπικουρούν, για τα μείζονος απαξίας κακουργήματα, που τελούν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή επωφελούμενοι από την ιδιότητα τους, διοικητές, υποδιοικητές ή πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων ή διευθύνοντες σύμβουλοι ή εντεταλμένοι σύμβουλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των ΟΤΑ, υπάλληλοι κλπ.

-Η επίλυση από τον προϊστάμενο εισαγγελέα του τμήματος οικονομικού εγκλήματος ζητημάτων σύγκρουσης αρμοδιότητας μεταξύ των εισαγγελιών οικονομικού εγκλήματος και των κατά τόπους εισαγγελέων πλημμελειοδικών.

Με την τροπολογία προβλέπεται η σύσταση στο υπουργείο Δικαιοσύνης 10 συνολικά οργανικών θέσεων προσωπικού διαφόρων κλάδων και κατηγοριών για την στελέχωση του Γραφείου Συλλογής και Επεξεργασίας Δικαστικών Στατιστικών Στοιχείων (JustStat).

Θητεία

Στις προωθούμενες διατάξεις ρυθμίζονται μεταξύ άλλων θέματα σχετικά με την θητεία των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών σε περίπτωση θανάτου, παραίτησης, εκπτώσεις ή με οποιοδήποτε τρόπο απώλεια της ιδιότητας του μέλους αυτών, ενώ επιτρέπεται με ΚΥΑ και για το χρονικό διάστημα από 1 Ιουνίου 2021 έως 31 Αυγούστου 2021, η τροποποίηση της διαδικασίας έκδοσης πιστοποιητικών, βεβαιώσεων, λοιπόν διοικητικών εγγράφων και αντιγράφουν δικαστικών αποφάσεων, καθώς και η αναστολή τις υποχρεώσεις καταβολής τελών, παραβόλων και εισφορών που απαιτούνται για την έκδοση των παραπάνω εγγράφων.

Αλλαγή φέρνει η τροπολογία και σε ζητήματα που αφορούν στις Ομάδες Διοίκησης του Ο.Σ.Δ.Δ.Υ. – Π.Π, καθώς:

Ρυθμίζονται εκ νέου θέματα σύνθεσης και λειτουργίας της κεντρικής ομάδας, των ομάδων και των υπό ομάδων εργασίας, παρέχεται η δυνατότητα σύστασης με υπουργική απόφαση, ομάδων και υπό ομάδων εργασίας με ειδικότερο αντικείμενο πέραν των ήδη προβλεπόμενων. Επίσης ορίζεται ως διευθύνων την κεντρική ομάδα εργασίας, ο γενικός γραμματέας δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντί δικαστικού η εισαγγελικού λειτουργού που ορίζεται από το αρμόδιο όργανο κατά τα ισχύοντα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ