Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Τζούλιαν Ασάνζ: Το Βρετανικό Δικαστήριο έκρινε ότι μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ

Οι δικηγόροι του 52χρονου αγκαλιάστηκαν στο δικαστήριο μετά την τελευταία απόφαση στο μακροχρόνιο αυτό νομικό θρίλερ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τζούλιαν Ασάνζ: Το Βρετανικό Δικαστήριο έκρινε ότι μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ ΑΝΤ1

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, αποφάσισε ότι ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, μπορεί να ασκήσει νέα έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το BBC, η απόφαση σημαίνει ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ θα μπορέσει να αμφισβητήσει τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής της μελλοντικής δίκης του και κατά πόσον θα παραβιαστεί το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου.

Ο Ασάνζ, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φυλακή, θα έχει τώρα αρκετούς μήνες στη διάθεσή του για να προετοιμάσει την έφεσή του, η οποία θα αφορά το κατά πόσον τα αμερικανικά δικαστήρια θα προστατεύσουν ή όχι το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου ως Αυστραλός πολίτης.

Οι δικηγόροι του 52χρονου αγκαλιάστηκαν στο δικαστήριο μετά την τελευταία απόφαση στο μακροχρόνιο αυτό νομικό θρίλερ.

Υποστήριξαν ότι η υπόθεση εναντίον του -που σχετίζεται με τη δημοσιοποίηση άκρως απόρρητων εγγράφων πριν από σχεδόν 15 χρόνια σχετικά με υποτιθέμενα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ- έχει πολιτικά κίνητρα.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι τα αρχεία Wikileaks – τα οποία αποκάλυψαν πληροφορίες για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν – έθεσαν σε κίνδυνο ζωές.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ αντιστέκεται στην έκδοσή του από το Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερο από μια δεκαετία, αφότου ο ιστότοπός του Wikileaks δημοσίευσε τα εμπιστευτικά έγγραφα των ΗΠΑ το 2010 και το 2011.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ