Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Βαρτζόπουλος: Ζητεί παροχή υγειονομικής βοήθειας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε, να διαθέσει προς αυτόν τον σκοπό στα Δυτικά Βαλκάνια αρχικώς 70 εκατομμύρια ευρώ, με πενιχρά όμως μέχρις στιγμής αποτελέσματα" επισημαίνεται από τον κύριο Βαρτζόπουλο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βαρτζόπουλος: Ζητεί παροχή υγειονομικής βοήθειας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων

Με τα δεδομένα της πανδημίας να αλλάζουν λόγω και των μεταλλάξεων του κορονοϊού, τον “πόλεμο” της Κομισιόν με τις φαρμακοβιομηχανίες για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων να μαίνεται και το 3ο κύμα του φονικού να βρίσκεται έξω από την πόρτα της Ευρώπης και άρα της χώρα μας, δύο βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν μια ενδιαφέρουσα πρόταση.

Συγκεκριμένα, την εξέταση της δυνατότητας παροχής υγειονομικής βοήθειας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, με εμβόλια και τεχνική υποστήριξη, ζήτησαν με ερώτηση τους από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Υγείας οι βουλευτές της ΝΔ Δ. Βαρτζόπουλος, Β´ Θεσσαλονίκης, και Ζ. Τζηκαλάγιας, Καστοριάς.

Πέραν των -ιδιαιτέρως για την Μακεδονία- πρακτικών θεμάτων της συνύπαρξης (οδική πρόσβαση, εμπόριο, εποχιακοί εργάτες, τουρισμός) υπάρχει και η πολιτική και ιστορική διάσταση, τόνισαν οι δύο βουλευτές και γιατροί. Η σημερινή δεσπόζουσα θέση της Ελλάδος στην ΝΑ Ευρώπη έχει και ηθικά χαρακτηριστικά. Οι Έλληνες στην μακραίωνο εθνική μας πορεία πάντοτε θεωρούσαμε υποχρέωση μας, να προσφέρουμε αρωγή στους έχοντες ανάγκη, ακόμη και από το υστέρημα μας. Μια τέτοια στιγμή είναι και τώρα.

Η Κυβέρνηση παρά τις σοβαρές αντικειμενικές δυσκολίες έχει επιτύχει, να εφαρμόζει ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα μεταξύ των αποτελεσματικότερων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού, ηλικιωμένων, ευπαθών ομάδων και ειδικών επαγγελμάτων εξυπηρέτησης του κοινού μέχρι και την άνοιξη δημιουργεί ασπίδα. Εμείς τα καταφέρνουμε, υπογράμμισαν οι βουλευτές. Οι γείτονες όμως, όχι.

Οι χώρες αυτές εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον μηχανισμό COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Προς το παρόν όμως η υπόσχεση του προγράμματος, να εξασφαλίσει δόσεις, που θα καλύπτουν το 20% του πληθυσμού, παραμένει ανεκπλήρωτος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε, να διαθέσει προς αυτόν τον σκοπό στα Δυτικά Βαλκάνια αρχικώς 70 εκατομμύρια ευρώ, με πενιχρά όμως μέχρις στιγμής αποτελέσματα.

Η Κυβέρνηση, ενδεχομένως και ηγουμένη μιας κοινής προσπάθειας με τις λοιπές βαλκανικές χώρες-μέλη της ΕΕ, καλείται, να εξετάσει την δυνατότητα παροχής βοήθειας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων προς κάλυψη έστω των αρχικών στοιχειωδών αναγκών εμβολιασμού του υγειονομικού τους προσωπικού και ευπαθών ομάδων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ