Σάββατο 25 Μαϊου 2024

Βασιλική Θάνου για δηλώσεις Πολάκη: Αντιδεοντολογικές και καταδικαστέες – Λανθασμένη η εντολή εισαγγελικής έρευνας για ποινικό αδίκημα ή συνταγματική εκτροπή

Σεβαστή η απόφαση για τον Νίκο Παππά, αρκετές φορές άλλη πρόταση κάνει ο εισαγγελέας και άλλη η κρίση του Δικαστηρίου, ανέφερε καταρρίπτοντας φωνές πως ήταν στημένο Δικαστήριο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βασιλική Θάνου για δηλώσεις Πολάκη: Αντιδεοντολογικές και καταδικαστέες – Λανθασμένη η εντολή εισαγγελικής έρευνας για ποινικό αδίκημα ή συνταγματική εκτροπή EUROKINISSI

Θέση για το κεντρικό ζήτημα της πολιτικής επικαιρότητας των τελευταίων ημερών που δεν είναι άλλο από τις ραγδαίες εξελίξεις που πυροδότησαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι επιλογές του βουλευτή Χανίων, Παύλου Πολάκη, έλαβε η πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Μιλώντας στο ertnews.gr η Βασιλική Θάνου αναφέρθηκε στην ανάρτηση του βουλευτή υπογραμμίζοντας πως «η ανάρτηση αυτή είναι αντιδεοντολογική, είναι καταδικαστέα, διότι επιτρέπεται η κριτική ασφαλώς στις δικαστικές αποφάσεις και μπορεί ο οποιοσδήποτε να εκφράζει τις αντιρρήσεις του ως προς την ορθότητά τους, δεν επιτρέπεται όμως να στρέφεται ονομαστικά, με ονομαστική αναφορά, κατά συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών». 

Παράλληλα, η κ. Θάνου σημείωσε: «Δε νομίζω όμως ότι μπορεί να θεμελιώσει ούτε ποινικό αδίκημα, ούτε και ότι φθάνει μέχρι του σημείου να συνιστά συνταγματική εκτροπή ή να θέτει σε κίνδυνο τη νομιμότητα ή τη δημοκρατία».

Βασιλική Θάνου - Θράκη

eurokinissi

Βασιλική Θάνου: Η ανάρτηση δε μπορεί να προκαλέσει διέγερση σε βία

Ερωτηθείσα αν κακώς δόθηκε η εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής για το αδίκημα της διέγερσης η κ. Θάνου απάντησε: «κατά τη δική μου άποψη ναι. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να θεμελιώσει ποινικά αδικήματα ούτε της διέγερσης προς εκτέλεση, προς διάπραξη ποινικών αδικημάτων, ούτε και την άσκηση βίας κατά δικαστικών λειτουργών. Πιστεύω ότι κανένας από τους δικαστικούς λειτουργούς, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στην ανάρτηση αυτή, δεν αισθάνεται ότι ασκήθηκε βία εναντίον του και μάλιστα προκειμένου περί δικαστικών λειτουργών ο καθένας εξ αυτών είναι ανώτατοι δικαστές και έχουν υπηρετήσει επί 35 ως 40 χρόνια στο δικαστικό σώμα. Δεν νομίζω λοιπόν ότι ούτε από την ανάρτηση αυτή, ούτε από οποιαδήποτε άλλη κριτική κατά των δικαστικών αποφάσεων μπορούν να αισθανθούν ότι ασκείται βία εναντίον τους».

«Δεν είναι διέγερση αυτό που είπε ο κύριος Πολάκης ότι “αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς δεν θα είναι αλλιώς την άλλη φορά”; Αυτή τη λέξη πώς εσείς την έχετε εισπράξει, με την εμπειρία σας τόσα χρόνια;» ήταν η επόμενη ερώτηση του δημοσιογράφου Θάνου Σιαφάκα με τη Βασιλική Θάνου να απαντά: «Κοιτάξτε, πράγματι έπρεπε οπωσδήποτε να αποφευχθεί η έκφραση αυτή. Σας είπα και πριν ότι είναι μια έκφραση η οποία εκφεύγει ακόμα και από τα ακραία όρια της κριτικής. Δεν νομίζω όμως ότι θα βρεθεί οποιοσδήποτε ο οποίος θα παρασυρθεί σε άσκηση ποινικών αδικημάτων εξαιτίας της φράσεως αυτής του του κυρίου Πολάκη. Και γιατί το λέω αυτό; το εξηγώ διότι η ανάρτηση αυτή δεν μπορεί να παρασύρει οποιονδήποτε. Διότι ήδη όλοι οι συντελεστές, τα στελέχη, τα μέλη του κόμματος στο οποίο ανήκει και ο κύριος Πολάκης, αμέσως έσπευσαν και καταδίκασαν και εξέφρασαν την αντίρρησή τους, τη διαφωνία τους ως προς την ανάρτηση αυτή. Επομένως, ένα και μόνο μεμονωμένο πρόσωπο δεν νομίζω ότι μπορεί να προκαλέσει διέγερση σε οποιαδήποτε».

Δικαστές κατά Πολάκη

eurokinissi

Τι είπε για το Νίκο Παππά

Ερωτηθείσα για την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Νίκο Παππά και στην επισήμανση ότι η εισαγγελική αρχή είχε αποδομήσει πλήρως το κατηγορητήριο, αλλά μετά ήρθαν 13 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι είπαν κάτι άλλο η κ. Θάνου απάντησε ως εξής: «αυτό δείχνει ότι δεκατρείς ανώτατοι δικαστές είχαν μία άποψη, νομική άποψη, η οποία ήταν αντίθετη με την απαλλακτική, την αθωωτική άποψη απόφαση πρόταση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου[…] Η απόφαση ασφαλώς κρίνεται από τους δικαστές. Ο εισαγγελέας, όπως είναι γνωστό, απλώς προτείνει, κάνει την πρότασή του. Οι δικαστές κατέληξαν σε αυτή την άποψη. Είχαν αυτή την κρίση[…] η απόφαση είναι σεβαστή».

Η κ. Θάνου είπε ότι «αυτό δεν είναι κάτι ασύνηθες. Αρκετές φορές συμβαίνει άλλη πρόταση να κάνει ο εισαγγελέας και σε άλλη κρίση να καταλήγει το δικαστήριο. Δεν είναι κάτι το οποίο συμβαίνει πολύ σπάνια».

«Πολλοί βάζουν το ζήτημα ότι ενδέχεται να υπάρχει διαπλοκή της μιας εξουσίας με την άλλη στο ζήτημα αυτό των δικαστικών ότι είναι πιασμένοι έχουμε ακούσει, ότι πρόκειται για ένα στημένο ειδικό δικαστήριο. Πώς τα ακούτε όλα αυτά; Σας εξαγριώνουν;» ήταν η ερώτηση που έθεσε στη συνέχεια ο Θ. Σιαφάκας με τη Β. Θάνου να απαντά: « Δε θα μπορούσα ποτέ και δεν θα ήθελα ποτέ να πιστέψω κάτι τέτοιο. Απλώς το δικαστήριο, οι 13 δικαστές αξιολόγησαν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία προέκυψαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και κατέληξαν σε αυτή την κρίση περί καταδικαστικής απόφασης. Αυτό δεν σημαίνει ούτε και μπορεί κανείς να το υποστηρίξει θεωρώ με βασιμότητα ότι υποκρύπτεται κάτι άλλο. Το γεγονός βέβαια ότι είναι άλλη απόφαση του εισαγγελέως και άλλη απόφαση των δικαστών θα μπορούσε σε ορισμένους να δημιουργήσει ενδεχομένως κάποιους προβληματισμούς[…] ως προς την ορθότητα της κρίσεως, είτε της εισαγγελέως είτε των δικαστών, αφού υπάρχει μεγάλη απόσταση».

Ο δικός σας προβληματισμός σε τι συνίσταται ακριβώς στη μία πλευρά ή στην άλλη, ρωτήθηκε η καλεσμένη της εκπομπής και απάντησε λέγοντας: «ως προς την ορθότητα της κρίσεως επαναλαμβάνω» και πρόσθεσε ότι «εγώ που υπηρέτησα επί 42 χρόνια το δικαστικό σώμα δεν θα μπορούσα ποτέ να υποστηρίξω και μάλιστα έτσι, χωρίς στοιχεία και με τόση ευκολία ότι υποκρύπτεται κάτι άλλο από πίσω[…]Σε κάθε περίπτωση και για να το ολοκληρώσω η απόφαση είναι σεβαστή. Δικαιούται όμως, όπως είπα και πριν, οποιοσδήποτε να αμφισβητεί την ορθότητα της κρίσεως».

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι η δικαιοσύνη είναι το τελευταίο, το ύστατο καταφύγιο των απλών πολιτών του απλού πολίτη. Θέλω να σας ρωτήσω αν η εμπιστοσύνη στο θεσμό της δικαιοσύνης υφίσταται στο ακέραιο ή έχει κλονιστεί κατά την κρίση σας;» ήταν ακόμα μία ερώτηση που δέχθηκε η πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου για να δώσει την ακόλουθη απάντηση: «μα βλέπουμε και τις δημοσκοπήσεις και τα στατιστικά στοιχεία τα οποία προκύπτουν τα τελευταία αυτά χρόνια και δυστυχώς διαπιστώνεται ότι έχει πολύ κλονιστεί η εμπιστοσύνη του πολίτη προς την κρίση της δικαιοσύνης.

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ