Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Βουλή: Αποφασίστηκε η εξαίρεση της Ζ. Κωνσταντοπούλου από την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη – Εξώδικη δήλωση – ΒΙΝΤΕΟ

Υπέρ της εξαίρεσης της της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενώ τα υπόλοιπα μέλη της εξεταστικής επιτροπής ψήφισαν κατά.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βουλή: Αποφασίστηκε η εξαίρεση της Ζ. Κωνσταντοπούλου από την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη – Εξώδικη δήλωση – ΒΙΝΤΕΟ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Την εξαίρεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου από την εξεταστική για Τέμπη αποφάσισε την Τρίτη η Βουλή στη βάση σχετικής γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου του Κοινοβουλίου.

Νωρίτερα ανέβηκαν οι τόνοι και υπήρξε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της εξεταστικής Δημήτρη Μαρκόπουλο και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, με τον κ. Μαρκόπουλο να «αναγκάζεται» να της κλείνει πολλές φορές το μικρόφωνο και την κα Κωνσταντοπούλου να καταγγέλλει πως «η διαδικασία είναι παράτυπη και η κυβέρνηση με τον πρόεδρο της Βουλής θέλουν να κουκουλώσουν το θέμα, αλλά δεν θα το επιτρέψει, επειδή είναι παρούσα και όρθια».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της εξεταστικής της απάντησε πως «πρέπει να σέβεται τις διαδικασίες, αφού και η ίδια έχει διατελέσει πρόεδρος της Βουλής»

Εξαίρεση Κωνσταντοπούλου από εξεταστική για Τέμπη: Ποιοι ψήφισαν υπέρ και ποιοι κατά

Υπέρ της εξαίρεσης της της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενώ τα υπόλοιπα μέλη της εξεταστικής επιτροπής ψήφισαν κατά.

Εξαίρεση Κωνσταντοπούλου από εξεταστική για Τέμπη

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσε εξώδικη δήλωση του συλλόγου ατόμων πληγέντων δυστυχήματος των Τεμπών ενάντια στην εξαίρεσή της από μέλος της Επιτροπής και σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται στο εξώδικο.

Η ανάρτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου:

“Ο Σύλλογος Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών 28-2- 2023
Καταγγέλλει με σκληρή γλώσσα Κυβερνητικές Μεθοδεύσεις Συγκάλυψης
Και παίρνει θέση εναντίον της προσπάθειας να εξαιρεθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου από την Εξεταστική Επιτροπή για το Έγκλημα των Τεμπών
Ο Σύλλογος Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών 28-2-2023 στον οποίο συμμετέχουν οι οικογένειες των θυμάτων και τα επιζήσαντα θύματα με εξώδικη δήλωση προς τον Πρόεδρο της Βουλής, με κοινοποίηση προς
1. τον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για «ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΤΥΧΩΝ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ» κ. Δημήτριο Μαρκόπουλο
2. τον Υπουργό Δικαιοσύνης και
3. την Εισαγγελία Αρείου Πάγου, καταγγέλλει μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης ενάντια στη λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση του Εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό».
Με σκληρή γλώσσα, οι οικογένειες των θυμάτων και οι επιζήσαντες καλούν τους υπεύθυνους Κυβερνητικούς παράγοντες «να απέχουν από κάθε απόφαση και ενέργεια θα αμαυρώσει περαιτέρω την εικόνα της Εξεταστικής Επιτροπής.».
Παραθέτουν την απόπειρα διαστρέβλωσης των διαδικασιών, αλλά και εκθέτουν ότι η εξαίρεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου επιχειρείται λόγω της γνώσης της για την υπόθεση, και της δυνατότητάς της να συμβάλει στην πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας.
Ακολουθούν αποσπάσματα της εξωδίκου και της ανακοίνωσης των οικογενειών:
«Δεν έχουμε άλλες λέξεις για να εκφράσουμε τον αποτροπιασμό μας για την εικόνα του Ελληνικού Κοινοβουλίου τόσο σε ό,τι αφορά τις σχετικές συζητήσεις που προηγήθηκαν, στις οποίες το σύνολο των Βουλευτών της Πλειοψηφίας μάς απογοήτευσαν με την μικροκομματική λογική των τοποθετήσεών τους, όσο και για την οικτρή κατάσταση της διαδικασίας που εξελίσσεται ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που ορίστηκε με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων.
Θεωρούμε ότι με όσα διαδραματίζονται ενώπιον της συγκεκριμένης Επιτροπής, με κύρια ευθύνη του ορισθέντος Προέδρου, γελοιοποιείται η διερεύνηση του πλέον πολύνεκρου κρατικού εγκλήματος που συνέβη στην χώρα τουλάχιστον μεταπολιτευτικά, ευτελίζονται οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί, λοιδορείται η μνήμη των νεκρών και όλα αυτά σε καθεστώς πλήρους αδιαφορίας για το πένθος μας.
Χαρακτηριστική περίπτωση της κατάστασης αποτελεί η μεθόδευση της επιχειρούμενης αποβολής από την Επιτροπή μέλους της, το οποίο προκύπτει ότι γνωρίζει περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση από άλλα, λόγω της φερόμενης εμπλοκής της στην υπεράσπιση συγγενών θυμάτων αφιλοκερδώς.
Λυπούμαστε που θα το πούμε ευθέως, αλλά πέρα από την αβάσιμη νομικά και ουσιαστικά αιτίαση ως λόγου εξαίρεσης ή αποχής του συγκεκριμένου μέλους, εκείνο που ενοχλεί την πλειοψηφία είναι ο βαθμός γνώσης της αλήθειας από τα μέλη της Επιτροπής. Τούτο συμβαίνει προφανώς διότι η αλήθεια έχει αναγορευτεί σε εχθρό του Επιτελικού Κράτους του κ. Μητσοτάκη.
Βέβαια το όλο ζήτημα αγγίζει τα όρια του τραγέλαφου εάν επιχειρήσει κανείς να εξετάσει τον όλο προβληματισμό υπό το πρίσμα της διάταξης του άρθρου 15 ΚΠΔ, σύμφωνα με το οποίο δεν υφίσταται ζήτημα αποκλεισμού, εξαίρεσης ή αποχής βουλευτή από οποιαδήποτε Επιτροπή της Βουλής ή την Ολομέλεια, ακόμη και όταν ασκείται αρμοδιότητα οιωνοί δικαστικού οργάνου, την οποία μόνο η Ολομέλεια επί της ουσίας διαθέτει.
Θα πρέπει, βέβαια, να σημειώσουμε ότι ειδική περίπτωση αποτελεί η παρουσία στην Επιτροπή του κ. Θάνου Πλεύρη, ο οποίος μάλιστα έχει οριστεί και εισηγητής της πλειοψηφίας, καθώς εσφαλμένα αναφέρεται μόνο η ιδιότητά του ως εν δυνάμει μάρτυρα, δεδομένου ότι έχει καταστεί ήδη τουλάχιστον δυνητικά υπόλογος των αδικημάτων της παράβασης καθήκοντος και της υπόθαλψης (έχουμε ήδη καταθέσει ερωτήσεις σχετικά με την αλλοίωση του τόπου εγκλήματος, τη διαχείριση της πληροφόρησης, αλλά και διάφορων άλλων παραβάσεων από πλευράς Περιφερειακής Αρχής και Κυβέρνησης).»
«Έχουμε δηλώσει ότι το συλλογικό Έγκλημα των Τεμπών που έλαβε χώρα την 28.2.2023 ανέδειξε τον από ετών εκτροχιασμό του κυρίαρχου συστήματος αξιών στον τόπο μας.
Δεν θα επιτρέψουμε να διαιωνιστεί αυτό, διότι αισθανόµαστε υπερήφανοι για τους προγόνους µας και θἐλουμε και οι απόγονοί μας να αισθάνονται το ίδιο. Άλλωστε πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι, εκτός από το δίκαιο ως συστήματος κανόνων, για εμάς τους Έλληνες, ακόμη μεγαλύτερη είναι η σημασία της Δικαιοσύνης ως αξίας και αρετής συνυφασμένης με την αξία του ανθρώπου και το σύνολο των προταγμάτων του πολιτισμού μας.»
«Σήμερα στις 12 μ.μ., θα λάβει χώρα η τρίτη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση του Εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό» και ζητούμε από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής και τα μέλη της Πλειοψηφίας, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, να απέχουν από οποιαδήποτε απόφαση ή ενέργεια αμαυρώσει περαιτέρω την εικόνα των δραστηριοτήτων της Εξεταστικής Επιτροπής σύμφωνα με τις επισημάνσεις μας”.

Το αίτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βασίλη Κόκκαλη, να εξαιρεθεί και ο βουλευτής της ΝΔ, Αθανάσιος Πλεύρης ως δυνητικά υπόλογος σε αδικήματα που αφορούν το δυστύχημα των Τεμπών, θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο είχε γνωματεύσει ότι «όποιος άσκησε καθήκοντα συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας ή κατέθεσε ως μάρτυρας, δεν μπορεί να ασκήσει καθήκοντα δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού στην αυτή υπόθεση και, επομένως δεν μπορεί να είναι μέλος της».

Η γνώμη αυτή διατυπώθηκε μετά από ερώτημα, διά μέσου του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, του προέδρου της εξεταστικής επιτροπής Δημήτρη Μαρκόπουλου, για ενδεχόμενο κώλυμα της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, ότι τίθεται θέμα αποκλεισμού από το να εκτελεί ανακριτικά καθήκοντα ως μέλος της επιτροπής, όποιος είναι συνήγορος κατηγορουμένου ή του υποστηρίζοντος την κατηγορία στην ίδια υπόθεση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ