Τρίτη 03 Οκτωβρίου 2023

Βουλή: Ψηφίσθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης για “Αρχή ίσης μεταχείρισης ΑΜΕΑ”

Mε το «παρών» τάχθηκαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απείχε από την ψηφοφορία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βουλή: Ψηφίσθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης για “Αρχή ίσης μεταχείρισης ΑΜΕΑ” Eurokinissi

Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ψηφίσθηκε επί της αρχής από την ολομέλεια το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης με τίτλο «Αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, επικαιροποίηση της ορολογίας του Αστικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, του Κώδικα Συμβολαιογράφων και του ν.4478/2017, για την εναρμόνισή της με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που κυρώθηκε με τον ν.4074/2012 και λοιπές διατάξεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη των ατόμων με αναπηρία» από την Ολομέλεια.

Ειδικότερα, με το «παρών» τάχθηκαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απείχε από την ψηφοφορία σύμφωνα και με την απόφαση που έχει λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ για όλες τις ψηφοφορίες του νομοθετικού έργου της Βουλής.

Βουλή

Eurokinissi

Τσιάρας: Χάθηκε η ευκαιρία να φανεί η ωριμότητα του κοινοβουλίου

Για μια μεγάλη ευκαιρία συναίνεσης από όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, κατά την ομιλία που ολοκλήρωσε τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου.

Σημείωσε δε πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν αποτυπώνουν μόνο την κοινωνική ευαισθησία την οποία πρέπει να δείχνει συνολικά το κοινοβούλιο, αλλά την πραγματική ανάδειξη ζητημάτων που αφορούν στην ισότητα, των πολιτών.

Ο υπουργός καταλόγισε στην αντιπολίτευση ότι αντί να εξάρει και να επικροτήσει το βήμα που γίνεται, επέλεξε να κινηθεί σε μια εντελώς αντίθετη λογική. Σημείωσε πως «είναι πραγματικά κρίμα γιατί χάνεται μια ευκαιρία να φανεί επιτέλους η ωριμότητα του Ελληνικού Κοινοβουλίου».

Η κριτική, διευκρίνισε, «είναι καλοδεχούμενη αλλά η κριτική που ακούσαμε σήμερα δεν εστιάστηκε στα θέματα του νομοσχεδίου». Δεν είναι δυνατόν, είπε ο υπουργός «να ερχόμαστε κάθε φορά και να λέμε ότι ενδιαφερόμαστε για την ίση μεταχείριση των ΑμεΑ και όταν φτάνουμε στην ώρα της πράξης, ξαφνικά να βρίσκουμε τον τρόπο για να ξεφύγουμε».

Κώστας Τσιάρας

Eurokinissi

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Η προσπάθεια δεν σταματά επειδή είμαστε κοντά στις εκλογές

Για το θέμα της δικαστικής συμπαράστασης, ανέφερε πως «ήδη έχει συσταθεί ομάδα εργασίας. Εξελίσσεται η όλη διαδικασία και ήδη γίνεται προσπάθεια ενδεχομένως να έχουμε μια καταληκτική ολοκληρωμένη πρόταση ενδεχομένως και νωρίτερα από τον χρόνο ο οποίος έχει τεθεί.

Για τη νομική βοήθεια, σημείωσε, ότι επί των ημερών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε γίνει τίποτα, σε αντίθεση με όσες προσπάθειες έχουν γίνει αυτά τα τρεισήμισι – τέσσερα χρόνια από κοινού με την ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων προκειμένου να λυθεί αυτό το θέμα.

Ο υπουργός, ζήτησε να σταματήσει η συνολική κριτική από το βήμα της βουλής για τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να μην σεβόμαστε αυτό που τουλάχιστον το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει και κατά κάποιον τρόπο επιβάλλει. Δεν μπορεί να κάνουμε κριτική επί των δικαστικών αποφάσεων ad hoc. Όταν μας αρέσουν, οι δικαστικές αποφάσεις είναι καλές και λέμε μπράβο στους δικαστές. Και όταν δεν μας αρέσουν, να ακούμε “πώς είναι δυνατόν να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις, τους χειραγωγεί η κυβέρνηση ή εν πάση περιπτώσει οποιαδήποτε άλλη δικαιολογία”».

Τέλος, ο κ. Τσιάρας, τόνισε πως «η προσπάθεια της Κυβέρνησης δεν σταματά επειδή είμαστε κοντά στις εκλογές» και ότι θα υπάρξουν ακόμη δύο νομοθετήματα του Υπουργείου. Σημειώνεται πως αύριο Παρασκευή στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ξεκινάει η συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο του «πόθεν έσχες» και υπάρχει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που αφορά στην αναδιάταξη των αρμοδιοτήτων των διοικητικών δικαστηρίων της χώρας, όπως έχει αναφέρει το dikastiko.gr.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ