Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Υπό οικονομικό “διωγμό” οι δικηγόροι: Καταγγέλλουν την έλλειψη μέτρων στήριξης – Ζητούν για άλλη μία φορά πάγωμα αύξησης ασφαλιστικών εισφορών

Αγνοήθηκαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, όπως αναφέρει απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπό οικονομικό “διωγμό” οι δικηγόροι: Καταγγέλλουν την έλλειψη μέτρων στήριξης – Ζητούν για άλλη μία φορά πάγωμα αύξησης ασφαλιστικών εισφορών freepik

Καμπανάκι για κινητοποιήσεις σήμαναν για άλλη μία φορά οι δικηγόροι, οι οποίοι σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την έλλειψη μέτρων στήριξης και δηλώνουν πως τελούν υπό οικονομικό «διωγμό».

δικηγόροι

dikastiko.gr

Αιχμή του δόρατος αποτελεί και η κυβερνητική πρόθεση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από το τρέχον έτος, που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τους δικηγόρους, όπως κατ’ επανάληψη έχουν αναφέρει.

«Οι ελεύθεροι επαγγελματίες – επιστήμονες βρίσκονται σήμερα ανάμεσα στη Σκύλα της ακρίβειας και του πληθωρισμού και τη Χάρυβδη του δραματικού περιορισμού των εισοδημάτων τους» όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός.

Δημήτρης Βερβεσός

eurokinissi

Όπως τόνιζε ανάμεσα στα άλλα πως «έγιναν 300.000 λιγότερες δικηγορικές πράξεις το 2020 σε σύγκριση με το 2019, 100.000 λιγότερες το 2021 και ήδη μέχρι 30/9 υπολείπονται κατά 460.000 το 2022».

Δικηγόροι: Επλήγησαν περισσότερο από κάθε άλλη κατηγορία

«Θα ανέμενε κανείς ότι ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, έστω και αυτή την ώρα, θα λάμβαναν μέτρα στήριξης των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων, οι οποίοι επλήγησαν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία εργαζομένων τόσο από την μνημονιακή πολιτική όσο και από τις συνέπειες της πανδημίας και ταυτόχρονα κλήθηκαν να καλύψουν δημοσιονομικά κενά με την επιβολή επιβαρύνσεων σε βάρος τους, όπως τα αυξημένα φορολογικά βάρη (ΦΠΑ), το τέλος επιτηδεύματος, την επικείμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, κοκ.» αναφέρει η απόφαση της Ολομέλειας.

Δυστυχώς, προσθέτει, «ο Πρωθυπουργός, όπως προέκυψε και από την πρόσφατη συνέντευξή του για την οικονομική πολιτική, αγνόησε για μία ακόμη φορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες. Παρέλειψε να αναφερθεί στα οικονομικά προβλήματα του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, τη μεσαία τάξη. Κανένα από τα μέτρα που εξήγγειλε δεν αφορούν στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες. Συμπεριφέρθηκε σαν να μην αντιμετωπίζουμε οξυμένα προβλήματα».

δικηγόροι

freepik

Τα αιτήματα των δικηγόρων

Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας, το δικηγορικό σώμα εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του και θα συνεχίσει, με κάθε τρόπο, τον διεκδικητικό του αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων του, όπως έχουν προτεραιοποιηθεί με τις αποφάσεις της Ολομέλειας και ιδίως:

α. Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

β. Την αναστολή αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για το τρέχον έτος (2023).

γ. Την θεσμοθέτηση υποχρεωτικής παράστασης, άλλως, του πιστοποιητικού ελέγχου συνδρομής νομικών προϋποθέσεων (νομικού ελέγχου) στις εμπράγματες δικαιοπραξίες, καθώς και σε ορισμένες κατηγορίες ενοχικών συμβάσεων σημαντικού οικονομικού αντικειμένου.

δικηγόροι

Freepik

δ. Την επέκταση της απαλλαγής από το ΦΠΑ μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι είναι Η ΜΟΝΗ μνημονιακή υποχρέωση, που δεν έχει υλοποιήσει η ελληνική Πολιτεία

ε. Την κατάργηση, άλλως, μείωση του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες.

στ. Την άμεση επαναρτίωση του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας του ΟΑΕΔ του ν. 3986/2011, με την απόδοση των οφειλομένων ποσών από τον eΕΦΚΑ.

ζ. Την επίλυση των θεμάτων των εμμίσθων (ιδίως αύξηση αποδοχών, μισθολογική εξέλιξη, ωριμάνσεις, μεταπτυχιακά, αποζημιώσεις).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ