Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023

Υποχώρηση του κράτους Δικαίου διακρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών: Πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και διωγμοί λειτουργών στην Τουρκία οι βασικές διαπιστώσεις

Σε εξέλιξη η εαρινή σύνοδος που πραγματοποιείται στην Αθήνα με τη συμμετοχή 42 εθνικών δικαστικών ενώσεων από ισάριθμα κράτη της Ευρώπης. Ολοκληρώνονται το Σάββατο οι εργασίες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υποχώρηση του κράτους Δικαίου διακρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών: Πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και διωγμοί λειτουργών στην Τουρκία οι βασικές διαπιστώσεις

Στο δίπολο υποχώρησης των αρχών του κράτους Δικαίου και της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους επικεντρώθηκαν οι αναφορές δικαστικών λειτουργών που συμμετέχουν στην εαρινή σύνοδο που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών στην Αθήνα.

Μεταξύ των διαπιστώσεων, που καταγράφηκαν κατά τις εργασίες της συνόδου οι οποίες ολοκληρώνονται το Σάββατο, ήταν οι συνέπειες στην έννομη τάξη που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς και το γεγονός πως στην Τουρκία εκατοντάδες είναι οι δικαστές, οι εισαγγελείς, οι δικηγόροι που βρίσκονται στη φυλακή. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις επιπτώσεις της πανδημίας στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr η εαρινή σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών (EAJ-regional group of the IAJ) συνδιοργανώνεται με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) στην Αθήνα στο διάστημα 1ης και 3ης Ιουνίου.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον υπεύθυνο αυτής Δημήτριο Φούκα και Πρόεδρο Πρωτοδικών. Στη σύνοδο εκπροσωπούνται 42 εθνικές δικαστικές ενώσεις από ισάριθμα κράτη της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της δικαστικής ενώσεως της Ουκρανίας, ενώ ως παρατηρητές θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι δικαστικών ενώσεων από τρίτες χώρες.

Κατά την εναρκτήρια τελετή χαιρέτισαν τις εργασίες της συνόδου παράγοντες της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όπως και εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών  και Ελληνικών  Δικαστικών Ενώσεων.

Μαργαρίτα Στενιώτη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών: Το κράτος Δικαίου δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια

Στην απειλή της κοινωνικής συνοχής αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη, η οποία είναι και η «οικοδέσποινα» της συνόδου.

«Η αρχή του Κράτους Δικαίου, όμως, τα τελευταία χρόνια δοκιμάσθηκε λόγω των διαδοχικών ή και παράλληλων κρίσεων, που σημειώθηκαν σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Η δημοσιονομική, η μεταναστευτική, η υγειονομική και η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία διαμόρφωσαν μία νέα κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, με ιδιαίτερες συνέπειες στην έννομη τάξη» σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Οι κρίσεις αυτές είχαν σαν συνέπεια την υποχώρηση των αρχών του Κράτους Δικαίου και παράλληλα τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, σε τέτοιο σημείο ώστε να απειλείται η κοινωνική συνοχή. Κυρίως στις χώρες της Μεσογείου καταγράφηκε υποβάθμιση του δικαιώματος στην εργασία, του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση, του δικαιώματος στην υγεία. Πολλοί μίλησαν για υποβάθμιση των δικαιοκρατικών εγγυήσεων που έφθανε μέχρι την πλήρη συρρίκνωση του δικαιώματος στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των πολιτών και την προσβολή της αξίας του ανθρώπου, η προστασία της οποίας αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση κάθε Πολιτείας».

Η κυρία Στενιώτη μίλησε για την πανδημία, λέγοντας πως «πέραν της υγειονομικής διάστασής της, η πανδημία Covid-19 έφερε στο προσκήνιο εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα για τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Οι κυβερνήσεις, για να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της νόσου, συγκέντρωσαν στα χέρια τους την άσκηση της νομοθετικής εξουσίας και έλαβαν μέτρα που επέφεραν σοβαρά πλήγματα στο σύστημα των ελευθεριών και των δικαιωμάτων. Το δίκαιο έπαυσε να έχει την πρωτοκαθεδρία στη ρύθμιση της κοινωνικοπολιτικής ζωής και οι κανόνες που ρυθμίζουν τη συμβίωση των πολιτών εκπορεύονταν  από την αυθεντία των ειδικών».

Αιχμές Στενιώτη

dikastiko.gr

Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών: Τα περισσότερα κράτη έχουν ανθεκτικούς δικαιοκρατικούς θεσμούς

Ωστόσο, η ίδια εμφανίστηκε αισιόδοξη. «Διαπιστώνουμε, ότι το Κράτος Δικαίου, παρά την υποχώρησή του, εν τέλει διατηρεί την εγγυητική λειτουργία του, εφόσον μετατρέπεται σε  κράτος πρόληψης και αναπτύσσει πολιτικές, με τις οποίες διαφυλάσσονται τα αγαθά των πολιτών και κυρίως των ευάλωτων. Διαπιστώνουμε ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ανθεκτικούς δικαιοκρατικούς θεσμούς».

Δεν παρέλειψε πάντως να μιλήσει για χώρες, που δοκιμάζονται ακόμη, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, στις οποίες «η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ουσιαστικά καταργήθηκε και υπάρχει ανάγκη επανόδου στην πλήρη προστασία των δημοκρατικών θεσμών, του δημοκρατικού αξιακού συστήματος και του Κράτους Δικαίου, που  υποχώρησαν με δεδομένο ότι ο σεβασμός του κράτους Δικαίου συνδέεται άρρηκτα με τον σεβασμό της Δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Τονίζοντας το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, η πρόεδρος της ΕνΔΕ μίλησε και για την κατάσταση στην Τουρκία. «Στην γείτονα χώρα μας, στην Τουρκία εκατοντάδες είναι οι δικαστές, οι εισαγγελείς, οι δικηγόροι που βρίσκονται στη φυλακή και πολλοί άλλοι αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Η αλληλεγγύη που επιδεικνύει τόσο EAJ όσο και η IAJ στους συλληφθέντες είναι μεγάλη. Ο Murat Arslan, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών Yarsav, μέλους της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών έγινε το σύμβολο του αγώνα για ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στην Τουρκία».

Παρέπεμψε μάλιστα στα λόγια του σύμφωνα με τα οποία «το τίμημα που πληρώνουμε απλώς αυξάνει την πίστη μας ότι το κράτος δικαίου και η δημοκρατία τις επόμενες ημέρες θα εσωτερικευτούν και ανεβάζει το μαχητικό μας πνεύμα» αποδεικνύουν το μέγεθος του αγώνα που κάνουν για επάνοδο στην Δημοκρατία».

Κλείνοντας η κυρία Στενιώτη επισήμανε: «Προς προστασία των πολιτών χρειαζόμαστε πραγματικά ανεξάρτητα δικαστικά συστήματα, επιβάλλεται η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας».

Γιώργος Κώτσηρας: Όλοι οφείλουν να έχουν αποκλειστικό μέλημα την βελτίωση πρόσβασης των πολιτών στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη

Στη σημασία της εξωστρέφειας, προκειμένου να αντιμετωπίζονται νομικά ζητήματα και με διασυνοριακό χαρακτήρα, αναφέρθηκε ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μιλώντας για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο σύστημα Δικαιοσύνης (ενίσχυση της ψηφιοποίησης, Δικαστική Αστυνομία, αξιολόγηση δικαστικών λειτουργών, κατασκευή νέων δικαστικών μεγάρων, κ.ά.), ο κ. Κώτσηρας έκανε ειδική αναφορά έκανε στα εθνικά σχέδια δράσης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ελλάδα, όπως ενδεικτικά, τα Εθνικά Σχέδια Δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού,  για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων, για την προστασία την δικαιωμάτων των Ατόμων με αναπηρία κ.λπ.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στη βελτίωση της ταχύτητας και της ποιότητας απονομής Δικαιοσύνης, που αποτελεί βασικό άξονα του προγραμματικού λόγου του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ τόνισε ότι οφείλουν όλοι (πολιτεία και συλλειτουργοί στον χώρο της Δικαιοσύνης) να έχουν αποκλειστικό μέλημα τους την προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών πρόσβασης των πολιτών στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

Σύνοδος ΕΔΕ

Πάνος Αλεξανδρής: Η υπεράσπιση του κράτους Δικαίου αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού δημοκρατικού κεκτημένου 80 χρόνια

Την ανάγκη η Ευρώπη να υπερασπιστεί όλες τις ευρωπαϊκές κατακτήσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου επισήμανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής, αναφέροντας πως η υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού δημοκρατικού κεκτημένου 80 χρόνια μετά την λήξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου και μετά τη βάναυση ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ στην Ευρώπη επικρέμονται και πάλι οι αξίες του πολέμου και της αυθαιρεσίας.

Όπως πάντως διευκρίνισε ο κ. Αλεξανδρής η εστία και βάση του κράτους Δικαίου είναι η κατοχύρωση της και προσέθεσε ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αποτελεί προαπαιτούμενο σε όλο τον ευρωπαϊκό δικαικό χώρο και για όλες οι ευρωπαϊκές δημοκρατικές κυβερνήσεις καλούνται να συνδράμουν σ’ αυτό, καθώς  αυτό είναι η εγγύηση για το μέλλον και την εξέλιξη της Δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών: Οι δικαστές να υιοθετούν την κληρονομιά του Αριστοτέλη

Σημαντικές υπήρξαν οι παρεμβάσεις εκπροσώπων της Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόσο ο Πορτογάλος πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών José Igreja Matos, όσο και ο Κροάτης εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών Duro Sessa, αφού εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για την διοργάνωση της συνόδου και την παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων, επισήμαναν ότι πρέπει οι δικαστές να υιοθετούν την κληρονομία του Αριστοτέλη  και προσέθεσαν ότι η Αθήνα είναι το όνομα που εμπεριέχει την περισσότερη Δημοκρατία.

Μίλησαν επίσης για τη διεθνή κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης και ειδικά στις χώρες που δεν υπάρχουν δημοκρατικά καθεστώτα, επισημαίνοντας την αλληλεγγύη τους προς όλους τους δικαστές, όπου αυτοί και ένα ευρίσκονται.

Σύνοδος ΕΔΕ

Χαιρετισμοί

Τις εργασίες της συνόδου προλόγισε ο  πρόεδρος Πρωτοδικών Δημήτρης Φούκας ο οποίος σήκωσε το βάρος της όλης διοργάνωσης. Ο κ. Φούκας αφού ευχαρίστησε τόσο τους συνέδρους, όσο και στους παραβρισκόμενους για την παρουσία τους, αναφέρθηκε στις προσωπικότητες του προεδρείου και την συμμετοχή 42 δικαστικών Ενώσεων.

Τέλος, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αθηνών Κώστας Μπακογιάννης και ο Παναγιώτης Δανιάς (πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών) εκ μέρους των Ελληνικών Δικαστικών Ενώσεων, ενώ παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, αντιπρόεδροι  του Αρείου Πάγου, δικαστές, κ.λπ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ