Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Υπόθεση υποκλοπών: Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Α. Ζήσης “τρέχει” τις διαδικασίες – Καταθέτει ο Γ. Δημητριάδης – ΒΙΝΤΕΟ

Καλεί μάρτυρες για να ολοκληρώσει την έρευνά του. Προ ημερών πραγματοποίησε αιφνιδιαστικό έλεγχο στην ΕΥΠ. Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπόθεση υποκλοπών: Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Α. Ζήσης “τρέχει” τις διαδικασίες – Καταθέτει ο Γ. Δημητριάδης – ΒΙΝΤΕΟ Eurokinissi

Κατάθεση ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση που χειρίζεται την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων δίνει ο Γρηγόρης Δημητριάδης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου καλεί μάρτυρες προκειμένου να ολοκληρώσει την έρευνα του και να συντάξει το σχετικό πόρισμα, το οποίο θα υποβάλλει στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, η οποία θα αποφασίσει για την πορεία της υπόθεσης.

Το όνομα του Γρηγόρη Δημητριάδη είχε εμπλακεί τον Αύγουστο του 2022 στην υπόθεση των υποκλοπών, με τον ίδιο να αρνείται κάθε ανάμειξη, αλλά να επιλέγει ως τότε υπεύθυνος του πρωθυπουργικού γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να παραιτηθεί από τη θέση αυτή.

«Ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι στην πρώτη γραμμή από την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας . Επί 6 χρόνια έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος κι έχει δεχθεί πολύ σκληρές επιθέσεις από πολλές πλευρές. Είναι γνωστό ότι αυτές οι θέσεις είναι «ηλεκτρικές καρέκλες» για αυτό και η παραμονή σε αυτές πχ στις ΗΠΑ είναι 1,5 χρόνο κατά μέσο όρο. Η παραίτηση έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του. Σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί» ανέφερε.

Υπόθεση υποκλοπών: Η “έφοδος” του αντεισαγγελέα στα γραφεία της ΕΥΠ

Προηγήθηκε προ ημερών , όπως έγραψε το dikastiko.gr ο αιφνιδιαστικός έλεγχος του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αχιλλέα Ζήση στα γραφεία της ΕΥΠ.

Πληροφορίες ανέφεραν πως ο αντεισαγγελέας Αχ. Ζήσης έκανε έφοδο έχοντας στο πλευρό του δύο ειδικούς πραγματογνώμονες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Πρωτοδικείου Αθηνών με σκοπό να εξακριβώσουν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τα ίδια πρόσωπα, για τα οποία επιχειρήθηκε παρακολούθηση μέσω του λογισμικού predator.

Αρμόδια πηγή σημειώνει πως η έρευνα Ζήση βαίνει προς ολοκλήρωση, αφού ήδη έχει καταθέσει μεγάλος αριθμός προσώπων κι έχουν απαντηθεί τα αίτημα δικαστικής συνδρομής της χώρας μας.

Όπως αναφέρεται, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης προέβη στον αιφνιδιαστικό έλεγχο προκειμένου να διαπιστώσει εάν η λίστα των προσώπων που έλαβαν το ύποπτο μήνυμα για την εγκατάσταση του predator ταυτίζεται με εκείνη όσων είχε θέσει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υπό παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Σε δηλώσεις προχώρησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτη Φάμελλου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γεωργία Αδειλίνη.

«Δηλώνουμε την έντονη ανησυχία και αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. γιατί 25 μήνες μετά την έναρξη της δικαστικής έρευνας δεν έχουν δοθεί ακόμη απαντήσεις για ένα μείζον δημοκρατικό και συνταγματικό ζήτημα, για την παρακολούθηση του μισού υπουργικού συμβουλίου, της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων, εισαγγελέων, πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα συνεχίσει να ζητά απαντήσεις, επιτάχυνση της έρευνας και απόδοση των ευθυνών για ένα μείζον ζήτημα παραβίασης του κράτους δικαίου, που έχει εκθέσει τη χώρα μας στο εξωτερικό και συνδέεται με βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και τη διαφάνεια», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κυρία Γεωργία Αδειλίνη, συνοδευμένος από τον τομεάρχη Δικαιοσύνης Αλέξανδρο Αυλωνίτη και τον συντονιστή των Κοινοβουλευτικών Τομέων ΕΠΕΚΕ Γιάννη Σαρακιώτη,σημειώνοντας ότι «η απόδοση ευθυνών θα δώσει και ένα μήνυμα στη κοινωνία ότι κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο».

Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου:

«Επισκεφτήκαμε σήμερα την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κυρία Γεωργία Αδειλίνη, για να εκφράσουμε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ την έντονη ανησυχία μας αλλά και την αντίδρασή μας για τη μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στην ολοκλήρωση της έρευνας αλλά και στην απόδοση ευθυνών για το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Είκοσι πέντε (25) μήνες μετά δεν έχουν δοθεί απαντήσεις για ένα μείζον δημοκρατικό και συνταγματικό ζήτημα, για την παρακολούθηση του μισού υπουργικού συμβουλίου, της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων, εισαγγελέων, πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων.

Οκτώ (8) μήνες μετά την συνάντηση με την κυρία Γεωργία Αδειλίνη που είχαμε πραγματοποιήσει μαζί με τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, ήρθαμε ξανά να καταθέσουμε την ανησυχία μας.

Ζητήσαμε απαντήσεις και επιτάχυνση της έρευνας.

Ζητήσαμε να μάθουμε πότε έγινε -όπως αναφέρουν διαρροές στα ΜΜΕ- η αιφνιδιαστική επίσκεψη του κ. Ζήση στην ΕΥΠ, αν ζητήθηκαν και ελήφθησαν τα πλήρη αρχεία, γιατί δεν έγινε η αντίστοιχη έρευνα στους παρόχους και γιατί δεν έγινε η αντίστοιχη έρευνα με την συνδρομή της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Τέθηκαν επίσης εκ μέρους μας και άλλα ερωτήματα, που όλα συμβάλουν στην αποκάλυψη του πραγματικού μεγέθους αυτού του μεγάλου σκανδάλου:

  • Αν συλλέχθηκαν αρχεία από τον έλεγχο στην ΕΥΠ που να μας δίνουν πληροφορίες για πιθανή παρέμβαση ανώτατου στελέχους της «intellexa» σε συμβάσεις και αρχεία της ΕΥΠ.
  • Τι γίνεται με την παραίτηση του κεντρικού μετόχου και εκπροσώπου της Krikel που είχε καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή της Βουλή
  • Και, τέλος, αν περιέχεται στην έρευνα το μεγάλο ζήτημα της εξαγωγής του παράνομου λογισμικού predator από τη χώρα μας στο εξωτερικό με ευθύνη του ΥΠΕΞ.

Αυτό που θέλουμε να δηλώσουμε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, είναι ότι θα συνεχίσουμε να ζητάμε απαντήσεις, να ζητάμε απόδοση των ευθυνών για ένα μείζον ζήτημα συνταγματικής παραβίασης και παραβίασης του κράτους δικαίου που έχει εκθέσει τη χώρα μας στο εξωτερικό και συνδέεται με βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και τη διαφάνεια.

Η δική μας παρέμβαση και η προτροπή να ολοκληρωθεί το συντομότερο η έρευνα συντελεί -επιπλέον της απόδοσης δικαιοσύνης – και στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας, εφόσον η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας αλλά και η απόδοση των ευθυνών θα δώσει και ένα μήνυμα στη κοινωνία ότι κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο».

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

«Μικρή αναπροσαρμογή

Διαβάζουμε ότι ο Γρ. Δημητριάδης, ανιψιός και πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη κατά την περίοδο εξέλιξης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, καλείται να καταθέσει ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση, για την υπόθεση των υποκλοπών.

Ο κ. Δημητριάδης, που είχε την ευθύνη της ΕΥΠ και που παραιτήθηκε λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, που μοιράζει εξώδικα και μηνύσεις SLAPP όταν ΜΜΕ και δημοσιογράφοι ερευνούν τα πεπραγμένα του, που είχε υπό την θεσμική εποπτεία του γραφείου του την υπηρεσία πληροφοριών, δύο χρόνια μετά τις αποκαλύψεις που εξέθεσαν την κυβέρνηση και τη χώρα μας διεθνώς, καλείται ως μάρτυρας σε μια υπόθεση ή ως ύποπτος για τέλεση αδικημάτων;»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ