Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Υπόθεση υποκλοπών: Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις, η Δικαιοσύνη και τα όρια των κρατικών αρχών

Τι ανέφερε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Οι αντιδράσεις των κομμάτων και το “νόμιμο και ηθικό” των παρακολουθήσεων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπόθεση υποκλοπών: Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις, η Δικαιοσύνη και τα όρια των κρατικών αρχών unsplash

Στη δίνη πολιτικών εξελίξεων έχει περιέλθει η χώρα για την υπόθεση των υποκλοπών μετά την αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη σχετικά με την παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου από την ΕΥΠ.

Νίκος Ανδρουλάκης

kinimaallagis.gr

Οι παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη καθώς και του επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων, έχουν φέρει προ των πυλών το πρόωρο άνοιγμα της Βουλής προκειμένου να εξεταστεί η υπόθεση.

Το αίτημα υποβλήθηκε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έγινε δεκτό από την κυβέρνηση, με τον εκπρόσωπο του κόμματος Γ. Οικονόμου να δηλώνει πως το Κοινοβούλιο θα τεθεί σε λειτουργία στις 22 Αυγούστου αντί στο τέλος του μήνα.

Υπόθεση υποκλοπών

eurokinissi

Το “mea culpa” του πρωθυπουργού στη δήλωση που έκανε την Δευτέρα στάθηκε αρκετό, αλλά όχι ικανό για να αποσοβήσει τις αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τα οποία περίμεναν – όπως ήταν αναμενόμενο – στη… γωνία για να προχωρήσουν στη σταύρωση της κυβέρνησης.

Υπόθεση υποκλοπών: «Λάθος» η παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Σύμφωνα με τη δήλωση του πρωθυπουργού «παρότι όλα έγιναν νόμιμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή. Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, προκαλώντας ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας».

Για το λόγο αυτός όπως είπε «γιατί αν και αφορούσε προβεβλημένο πολιτικό πρόσωπο, ο χειρισμός της υπήρξε ελλιπής. Ακριβώς γι’ αυτό απομακρύνθηκε αμέσως ο Διοικητής της ΕΥΠ. Ενώ και ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη». Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και 4 παρεμβάσεις στην ΕΥΠ.

Υπόθεση υποκλοπών: Στο επίκεντρο η Δικαιοσύνη

Κρίσιμο είναι πως για άλλη μία φορά η Δικαιοσύνη μπαίνει στο «κάδρο». Για το λόγο αυτό ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, όπως έγραψε το dikastiko.gr ανέλαβε ο ίδιος την έρευνα της υπόθεσης μετά την άσκηση ποινικής έρευνας που άσκησε.

Ενδεικτικές υπήρξαν οι δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος σε παρέμβασή του μίλησε για ζητήματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου όπου «δεν χωρούν συγκρίσεις, υπάρχει απόλυτη αξίωση και απόλυτη υποχρέωση σεβασμού. Περίμενα να αναφερθεί στο θεμελιώδες αυτό ζήτημα ο Πρωθυπουργός αλλά δυστυχώς δεν το έκανε σήμερα».

Ευάγγελος Βενιζέλος

EUROKINISSI

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι «δίπλα στις τεράστιες ευθύνες αλυσίδας πολιτικών οργάνων που θα δούμε που φτάνουν, υπάρχουν εξίσου τεράστιες ευθύνες της δικαιοσύνης με τη μορφή και πάλι εισαγγελικών λειτουργών ειδικών και αποκλειστικών καθηκόντων, όπως η «εισαγγελέας της ΕΥΠ». Είχε προηγηθεί η ακραία προκλητική εμπειρία της «εισαγγελέως διαφθοράς». Η κατάργηση των ειδικών / προνομιακών εισαγγελικών αυτών θέσεων που πλήττουν ούτως ή άλλως την αρχή του νόμιμου δικαστή, είναι επιβεβλημένη”.

Η έρευνα του Αρείου Πάγου

Κρατικοί λειτουργοί της ΕΥΠ αλλά και πρόσωπα της ΑΑΔΕ βρίσκονται στο στόχαστρο της έρευνας που διέταξε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, και ανέλαβε ο ίδιος προσωπικά.

Υπόθεση υποκλοπών

EUROKINISSI

Όπως έγραψε το dikastiko.gr στο μικροσκόπιο του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού της χώρας, του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, τίθενται οι διαρροές που εκτιμάται ότι έγιναν από κρατικούς λειτουργούς και πρόσωπα της ΑΔΑΕ, και αφορούν άκρως απόρρητα έγγραφα για τις υποκλοπές.

Το γεγονός ότι την έρευνα την διενεργεί ο ίδιος ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας απηχεί και τη σημασία της και πόσο κρίσιμο είναι το θέμα της διαρροής εγγράφων για την εθνική ασφάλεια. Κι αυτό γιατί η έρευνα (ποινική προκαταρκτική εξέταση) δεν αφορά την ουσία των υπό διερεύνηση υποθέσεων (ήδη εξελίσσεται άλλη) αλλά το γεγονός ότι πληροφορίες και στοιχεία που άπτονται της εθνικής ασφάλειας έγιναν “φειγ βολάν”. Αυτή η πρακτική τίθεται υπό διερεύνηση από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ