Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2022

Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: “Επιχείρησαν να με παρουσιάσουν ως «ομοφοβικό», «ακροδεξιό φασίστα»” – Τι απαντά ο μεσίτης που είναι αντιμέτωπος με επιστροφή στη φυλακή

Καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξης μαζί με τον κοσμηματοπώλη για το θάνατο του Ζακ. Αφέθηκε ελεύθερος μετά από σχετικό αίτημα των συνηγόρων του, αλλά προ ημερών ανακοινώθηκε αίτημα αναίρεσης από τον Άρειο Πάγο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: “Επιχείρησαν να με παρουσιάσουν ως «ομοφοβικό», «ακροδεξιό φασίστα»” – Τι απαντά ο μεσίτης που είναι αντιμέτωπος με επιστροφή στη φυλακή EUROKINISSI

Αθώος μέχρι την τελική κρίση του Εφετείου δηλώνει ο μεσίτης, που μαζί με τον κοσμηματοπώλη καταδικάστηκαν για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Με αφορμή την προ ημερών απόφαση για την υιοθέτηση της αίτησης αναίρεσης για την αποφυλάκισή του από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία εφόσον γίνει από το αρμόδιο Ποινικό Τμήμα θα του δείξει το δρόμο για τη φυλακή, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Από την πρώτη στιγμή ο μεσίτης μέσω των συνηγόρων του Ιωάννη Γλύκα και Ορφέα Φίλιο είχε αναφερθεί σε πολιτικές παρεμβάσεις και προσπάθεια επηρεασμού της δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας πως θα προσφύγει στη δικαιοσύνη. «Στις 4 Ιουλίου του 2022, έγινε δεκτή ομόφωνα κατόπιν θετικής εισαγγελικής πρότασης από το Β’ Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, η αίτησή μου για την αναστολή εκτέλεσης της ποινής μου. Αμέσως, πήραν θέση μέλη πολιτικών κομμάτων» έλεγε.

Στη νέα ανακοίνωση υπεραμύνεται της αθωότητας του μέχρι την οριστική απόφαση. Μια αρχή, όπως λέει, η οποία «ισχύει σε όλα σχεδόν τα σύγχρονα δικαιοδοτικά συστήματα της υφηλίου (πλην κάποιων χωρών με ολοκληρωτικά καθεστώτα που παραβιάζουν συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα)».

Ο ίδιος δηλώνει ότι «είμαι ένας απλός πολίτης, βιοπαλαιστής και οικογενειάρχης. Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε πλέον πως στο πρόσωπό μου δικάζεται κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα που θέλει να προστατέψει το σπίτι του και την περιουσία του ή σπεύδει να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του που δέχεται επίθεση με μαχαίρι».

eurokinissi

Ο ίδιος δηλώνει πως «σε προσωπικό επίπεδο βιώνω μια λυσσαλέα επίθεση από συγκεκριμένους κύκλους», επειδή προσπάθησε να σταματήσει την διαφυγή ενός «αγνώστου σε εμένα δράστη μιας παράνομης πράξης που οπλοφορούσε, αφοπλίζοντας τον για να μην μαχαιρώσει κανέναν αθώο και ανυποψίαστο πολίτη από τους παρευρισκόμενους».

Και προσθέτει: «Το γεγονός πως ο δράστης ήταν μέλος της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ, το οποίο φυσικά αγνοούσα, αξιοποιήθηκε καιροσκοπικά από μια μερίδα άρτια οργανωμένων και σε πολλές περιπτώσεις επαγγελματιών δικαιωματιστών, που το χρησιμοποίησαν προκειμένου να προωθήσουν με επιθετικό τρόπο την ατζέντα τους, παραποιώντας την αλήθεια και λανσάροντας αφηγήματα άσχετα με την πραγματικότητα, στρέφοντας εναντίον μου μια ολόκληρη Κοινότητα με την οποία προσωπικά δεν έχω κανένα θέμα και κανένα πρόβλημα. Αυτοί, παραβλέποντας το γεγονός ότι η παρέμβασή μου δεν μπορούσε να έχει καμία σχέση με την όποια σεξουαλική ταυτότητα του δράστη, την οποία άλλωστε ήταν αδύνατο να γνωρίζω, με άθλιες μεθοδεύσεις, επιχείρησαν να με παρουσιάσουν ως «ομοφοβικό», «ακροδεξιό φασίστα» κ.λπ. ιδιότητες άσχετες με την προσωπικότητά μου αλλά και την ιδεολογία μου».

Υπόθεση Κωστόπουλου

eurokinissi

Αναλυτικά η ανακοίνωση του μεσίτη

«Με αφορμή την αίτηση αναίρεσης που ασκήθηκε από την αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κατά της ομόφωνης απόφασης του Μ.Ο. Εφετείου Αθηνών, με θετική πρόταση του Εισαγγελέα υπέρ της αναστολής της ποινής μου και της αποφυλάκισής μου, έως ότου δικαστώ σε δεύτερο βαθμό, θα ήθελα να γνωρίζετε αυτά που θα σας εκθέσω και να έρθετε για λίγο στη θέση μου. Σε προσωπικό επίπεδο βιώνω μια λυσσαλέα επίθεση από συγκεκριμένους κύκλους. Γιατί όλο αυτό; Διότι προσπάθησα να σταματήσω την διαφυγή ενός αγνώστου σε εμένα δράστη μιας παράνομης πράξης που οπλοφορούσε, αφοπλίζοντας τον για να μην μαχαιρώσει κανέναν αθώο και ανυποψίαστο πολίτη από τους παρευρισκόμενους. Το γεγονός πως ο δράστης ήταν μέλος της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ, το οποίο φυσικά αγνοούσα, αξιοποιήθηκε καιροσκοπικά από μια μερίδα άρτια οργανωμένων και σε πολλές περιπτώσεις επαγγελματιών δικαιωματιστών, που το χρησιμοποίησαν προκειμένου να προωθήσουν με επιθετικό τρόπο την ατζέντα τους, παραποιώντας την αλήθεια και λανσάροντας αφηγήματα άσχετα με την πραγματικότητα, στρέφοντας εναντίον μου μια ολόκληρη Κοινότητα με την οποία προσωπικά δεν έχω κανένα θέμα και κανένα πρόβλημα. Αυτοί, παραβλέποντας το γεγονός ότι η παρέμβασή μου δεν μπορούσε να έχει καμία σχέση με την όποια σεξουαλική ταυτότητα του δράστη, την οποία άλλωστε ήταν αδύνατο να γνωρίζω, με άθλιες μεθοδεύσεις, επιχείρησαν να με παρουσιάσουν ως «ομοφοβικό», «ακροδεξιό φασίστα» κ.λπ. ιδιότητες άσχετες με την προσωπικότητά μου αλλά και την ιδεολογία μου.

Πρόκειται για φαιδρότητες. Ποτέ μου δεν είχα πρόβλημα με την όποια σεξουαλική επιλογή του καθενός. Αντιθέτως, ήμουν και είμαι υπέρμαχος της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης του ατόμου. Η υπόθεση αυτή στην πορεία πολιτικοποιήθηκε καιροσκοπικά ,με ιδιοτελείς σκοπούς, για την επίτευξη των οποίων θεωρήθηκε από συγκεκριμένους κύκλους σκόπιμη η εξόντωσή μου δια της ποινικής καταδίκης και φυλάκισής μου. Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται μέχρι και σήμερα εις βάρος μου με αμείωτη ένταση, ενώ η (πολύ επικίνδυνη) στοχοποίησή μου έχει πάρει ανεξέλεγκτες πραγματικά διαστάσεις. Παρ’ ότι αποδείχθηκε περίτρανα στο δικαστήριο ότι ο άτυχος Ζαχαρίας Κωστόπουλος πέθανε από καρδιακή ανακοπή (η οποία δυστυχως ειχε ξεκινησει τουλάχιστον μια με δυο ώρες νωρίτερα πριν την βίαιη εισβολή του στο Κοσμηματοπωλείο με βάση τα ευρήματα στην ιατροδικαστική έκθεση του κρατικού παθολογοανατόμου τα οποία προσπάθησαν αρχικά να αποκρύψουν ), και ότι δεν υπήρχε κανενός είδους ρατσιστικό κίνητρο, το προαναφερόμενο σύστημα επέμεινε στο σαθρό και αναπόδεικτο αφήγημα πως η αντίδραση μου είχε να κάνει με ρατσιστικά κίνητρα και όχι με τον αφοπλισμό του εισβολέα δράστη ο οποίος κράταγε μαχαίρι.

Όλα αυτά με το αζημίωτο, καθώς στην υπόθεση με πρόσχημα την συγκέντρωση χρημάτων για τα δικαστικά έξοδα , ενεπλάκη και γνωστή ΜΚΟ , με αποτέλεσμα όλη αυτή η επιχείρηση να δημιουργήσει για τους «ενδιαφερόμενους» κέρδη ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, με βάση τουλάχιστον στοιχεία που έχουν οι ίδιοι δημοσιοποιήσει. Το ζητούμενο για όλους αυτούς ήταν να επιβάλλουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο τις όποιες επιλογές τους και με μοναδικό στόχο να περάσουν τα όποια μηνύματά τους στην ελληνική κοινωνία.

Την αποφυλάκισή μου αποφάσισαν έμπειροι δικαστές, με γνώμονα τις βασικές αρχές της δικονομίας: πως δικαιούμαι να παραμείνω ελεύθερος και θεωρούμενος αθώος, μέχρι την τελική εκδίκαση της υπόθεσής μου στο Εφετείο. Το οποίο τι έκανε; Γνωμοδότησε απλά με θετική εισήγηση του εισαγγελέα , πως ο …, κατά την πρώτη φάση της πρωτόδικης δικαστικής διαδικασίας, πληροί όλες τις εκ του νόμου προϋποθέσεις για την αναστολή της ποινής έως την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό με κυριότερα σημεία τα εξής : α) ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του όπως ορίστηκαν από ανακριτή και εισαγγελέα, β) δεν επιχείρησε να διαφύγει από τη χώρα, γ) παρουσιαζόταν ανελλιπώς, όπως ορίστηκε, στο Αστυνομικό τμήμα δ) δεν είναι ύποπτος για τέλεση νέων αδικημάτων από την στιγμή που το επελθόν αποτέλεσμα καταλογίζεται από αμέλεια και όχι από δόλο, ε) έχει καθαρό ποινικό μητρώο , καθώς επίσης και επαγγελματικά και οικογενειακά προβλήματα που έχουν προκύψει από την άδικη απόφαση.

Το γεγονός πως ένας νέος άνθρωπος έχασε την ζωή του στο συγκεκριμένο περιστατικό είναι πράγματι λυπηρό και συγκλονιστικό και με έχει λυπήσει βαθύτατα από την πρώτη στιγμή. Δεν ευθύνομαι όμως εγώ για αυτόν τον θάνατο. Στο δικαστήριο αποδείχθηκε με πραγματικά στοιχεία, πως η συμμετοχή μου δεν είχε σχέση με το επελθόν αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά όμως αποφασίστηκε να είμαι ο μοναδικός υπό κατηγορία που θα οδηγηθεί – και δη επιδεικτικά – στις φυλακές.

Ελπίζω πως στην δίκη μου στο εφετείο θα λάμψει η αλήθεια και θα δικαιωθώ.

Μέχρι όμως την τελική απόφαση του Εφετείου είμαι αθώος. Μια αρχή η οποία ισχύει σε όλα σχεδόν τα σύγχρονα δικαιοδοτικά συστήματα της υφηλίου (πλην κάποιων χωρών με ολοκληρωτικά καθεστώτα που παραβιάζουν συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα).

Συμπολίτες μου, Είμαι ένας απλός πολίτης, βιοπαλαιστής και οικογενειάρχης. Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε πλέον πως στο πρόσωπό μου δικάζεται κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα που θέλει να προστατέψει το σπίτι του και την περιουσία του ή σπεύδει να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του που δέχεται επίθεση με μαχαίρι. Γνωρίζω πως πολλοί εξ υμών παρακολουθείτε απορημένοι όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου. Χθες αυτό έγινε δίπλα μου, αύριο μπορεί – ο μη γένοιτο – να γίνει δίπλα σας, ή ακόμα – ο μη γένοιτο πάντα – να είστε εσείς το θύμα εγκληματικής ενέργειας. Πολλοί συμπολίτες μας έχουν ήδη πέσει κατά καιρούς θύματα εγκληματικών ενεργειών ή είδαν πράγματα που άφησαν βαθιά και ανεπούλωτα τραύματα στις ψυχές τους. Ζούμε με το φόβο καθημερινά, των συνεπειών αν βοηθήσουμε – ως οφείλουμε από τους ηθικούς νόμους – συνανθρώπους μας. Τι μας λένε ορισμένοι; Ότι δεν πρέπει να σπεύσουμε να βοηθήσουμε έναν συμπολίτη μας ο οποίος κινδυνεύει εάν είμαστε παρόντες σε μια παράνομη πράξη; Οι διώκτες μου γνωρίζουν μετά το πρωτόδικο δικαστήριο και όλα όσα ακούστηκαν εκεί μέσα, πως είμαι αθώος. Προσπάθησαν όμως και ακόμα προσπαθούν να ελέγξουν τη ροή των σχετικών δημοσιευμάτων, φροντίζοντας η αθωότητά μου να μη γκρεμίσει το παραπλανητικό και ψευδές τους αφήγημα.

Κάποιοι μισαλλόδοξοι και αδίστακτοι, χωρίς ηθικούς, αξιακούς και ανθρωπιστικούς φραγμούς, θέλουν έναν αθώο στη φυλακή, καθώς θεωρούν πως ο σκοπός τους αγιάζει τα μέσα. Θα το δεχθεί αυτό η κοινωνία; Ελπίζω η δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να έχω στο μέλλον μια δίκαιη δίκη. »

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ