Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Εισαγγελέας για τις αναφορές Τσουκάτου περί χρηματοδότησης με 16 δισεκ. δραχμές του ΠΑΣΟΚ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εισαγγελέας για τις αναφορές Τσουκάτου περί χρηματοδότησης με 16 δισεκ. δραχμές του ΠΑΣΟΚ

Η οικονομική εισαγγελία θα διερευνήσει τις αναφορές του Θεόδωρου Τσουκάτου στην απολογία του, την περασμένη εβδομάδα, περί εκτεταμένης ιδιωτικής χρηματοδότησης των κομμάτων.

Συγκεκριμένα, με παραγγελία που έδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, προς την επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, Μαριάννα Ψαρουδάκη, εισαγγελέας θα διερευνήσει αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις. Μάλιστα, η δικογραφία θα συσχετιστεί με την ήδη ανοιχτή έρευνα για τα δάνεια των κομμάτων που εκκρεμεί  -επίσης- στην οικονομική εισαγγελία.

Να σημειωθεί, πως τα τυχόν αδικήματα, φέρονται να έχουν διαπραχθεί το 2000 και συνεπώς βρίσκονται στα όρια της παραγραφής. Παράλληλα, τα τυχόν αδικήματα μπορούν να αφορούν από παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας, έως ξέπλυμα μαύρου χρήματος και σίγουρα, με βάση τις περιγραφές Τσουκάτου, δεν αφορούν μόνο το ΠΑΣΟΚ αλλά το σύνολο του κομματικού δυναμικού της χώρας εκείνη την εποχή.

Τι είπε 

Αφορμή στάθηκαν τα δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε αποσπάσματα από την απολογία του πρώην «στρατηγού» του ΠΑΣΟΚ, Θεοδ. Τσουκάτου. Σε αυτά, ο κ. Τσουκάτος περιγράφοντας το καθεστώς χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, έδωσε ως παράδειγμα (με δικούς του υπολογισμούς) το εξής: Μόνο το ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική περίοδο του 2000 πήρε «ιδιωτική χρηματοδότηση» περί τα 16 δισεκ. δραχμές. Μάλιστα, αναφέρθηκε στα εκτεταμένα έξοδα που ήταν π.χ.

-Μετακινήσεις ετεροδημοτών με αεροπλάνα, πλοία και λεωφορεία.

-Διαφήμιση σε ΜΜΕ (κανάλια, εφημερίδες, ραδιόφωνα)

-Προεκλογικές συγκεντρώσεις: Φώτα, μεγάφωνα, εξέδρες, μετακινήσεις φίλων κόμματος

-Υλικά εκτύπωσης (φυλλάδια κλπ)

Όλα τα κόμματα

Οι αναφορές αυτές έγιναν στο δικαστήριο, καθώς τόσο ο πρόεδρος του δικαστηρίου, όσο και η εισαγγελέας, συμφώνησαν πως τελικά οι περισσότερες ερωτήσεις τους ήταν ουσιαστικά εκτός κατηγορητηρίου, αφού κατέτειναν στον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων, που είναι και η βασική θέση του κ. Τσουκάτου για την κατάληξη των χρημάτων (σ.σ. στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ).

Ο άλλοτε στρατηγός του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας αυτοκριτική, είπε πως ένα από τα μεγάλα λάθη του ήταν πως εξαρχής δεν πολέμησε όπως έπρεπε την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων από εταιρίες, κάτι που αποτελούσε και αποτελεί πάγια πρακτική: «Κανείς όμως δεν ήθελε και δεν θέλει να ερευνήσει την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων».  Επικαλέστηκε, μάλιστα, και σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του Κ. Σημίτη που εκδόθηκε το 2015 και μιλά για την ιδιωτική χρηματοδότηση ως πάγια πρακτική των πολιτικών σχηματισμών.

Πρόεδρος: Είπαμε ένα νούμερο για το 2000; 16 δισεκατομμύρια δραχμές από ιδιωτική χρηματοδότηση εταιριών;

Τσουκάτος: Ναι, υπήρχαν εθνικές εκλογές τότε, αλλά εγώ δεν ήμουν στην επιτροπή.

Πρόεδρος: Ποιες είναι αυτές οι εταιρίες;

Τσουκάτος: Δεν μπορώ να αναφέρω ονόματα, υπάρχει κώδικας εχεμύθειας γιατί αυτές οι εταιρίες δεν ήθελαν να βγαίνουν τα ονόματά τους. Πολλές από αυτές χρηματοδοτούν και σήμερα πολιτικά κόμματα από κονδύλια για δημόσιες σχέσεις που έχουν.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ