Πέμπτη 13 Μαϊου 2021

Τσοβόλας: επιβεβλημένη και άμεση η υποστήριξη από το Δημόσιο στις εκκρεμείς υποθέσεις κατά της Novartis

Επιβεβλημένη είναι πλέον κατά τον Δημήτρη Τσοβόλα, η δήλωση παράσταση πολιτικής αγωγής του Δημοσίου και των υπολοίπων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, στις έρευνες των εισαγγελικών αρχών για το σκάνδαλο της Novartis

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τσοβόλας: επιβεβλημένη και άμεση η υποστήριξη από το Δημόσιο στις εκκρεμείς υποθέσεις κατά της Novartis

Επιβεβλημένη είναι πλέον κατά τον Δημήτρη Τσοβόλα, η δήλωση παράσταση πολιτικής αγωγής του Δημοσίου και των υπολοίπων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, στις έρευνες των εισαγγελικών αρχών για το σκάνδαλο της Novartis, προκειμένου να μην υπάρξει ζημία στα συμφέροντα του δημοσίου.

Παράλληλα ο δικηγόρος στην δήλωση του υποστηρίζει ότι με την “γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΝΣΚ είναι πλέον φανερό ότι οι φωνές που ακούστηκαν στο άμεσο παρελθόν από αξιωματούχους ότι δεν υπάρχει δήθεν σκάνδαλο Novartis και ότι πρόκειται για σκευωρία, πέφτουν στο κενό και τον μόνο που εξυπηρετούν είναι τη Novartis και όχι τα συμφέροντα του δημόσιου τομέα”.

Ολόκληρη η δήλωση του Δημήτρη Τσοβόλα:

“Όπως είναι γνωστό, η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την 23.12.2020 ομόφωνα γνωμοδότησε μεταξύ άλλων ότι το Ελληνικό Δημόσιο και τα λοιπά Ν.Π.Δ.Δ.(ΕΟΠΠΥ, ΕΦΚΑ κλπ) μετά το περιεχόμενο και τα ομολογημένα πραγματικά περιστατικά που περιλαμβάνονται στην από 25-6-2020 Συμφωνία Αναστολή Δίωξης (Σ.Α.Δ) που υπογράφτηκε μεταξύ εκπροσώπων του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και της εταιρείας NOVARTIS, μπορούν να ασκήσουν αγωγή κατά αυτής με αιτήματα την μη επανάληψη της προσβολής της προσωπικότητας του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ στο μέλλον, την χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης που υπέστησαν από την συμπεριφορά των οργάνων και προστηθέντων της εταιρείας, αλλά και για ανόρθωση της υλικής ζημίας του Δημοσίου ή άλλων Ν.Π.Δ.Δ.. Επίσης η ανωτέρω Ολομέλεια γνωμοδοτεί προς την Κυβέρνηση ότι θα πρέπει να εξετάσει την δυνατότητα παράστασης του Δημοσίου ή και των λοιπών Ν.Π.Δ.Δ.  (ΕΟΠΥΥ, ΕΦΚΑ κλπ)  για υποστήριξη της κατηγορίας σε εκκρεμείς ποινικές δίκες.

Ακόμη η Ολομέλεια του Ν.Σ.Κ. προτείνει και ότι: «Με δεδομένη την ομολογημένη παράνομη συμπεριφορά που περιγράφεται στη Συμφωνία Αναστολής Δίωξης (Σ.Α.Δ) η οποία συνιστά ενεργητική δωροδοκία, αλλά και σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα, να εξεταστεί από τα αρμόδια όργανα η περίπτωση αποκλεισμού της εταιρείας από συμμετοχή της σε διαδικασίες σύναψης συμβάσεων με το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα ή τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και εγγραφής της στον κατάλογο αποκλεισθέντων οικονομικών φορέων».

Η ανωτέρω γνωμοδότηση είναι υποχρεωτική για την Κυβέρνηση και την Διοίκηση. Ως εκ τούτου είναι επιβεβλημένο άμεσα το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ να δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής για στήριξη των κατηγοριών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στις Εισαγγελικές και Ανακριτικές Αρχές, ώστε να μην βρεθούμε προ των εκπλήξεων του ενδεχόμενου κλεισίματος των εκκρεμών ποινικών υποθέσεων που αυτό θα σημάνει την απώλεια του δικαιώματος διεκδίκησης από το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ των ανωτέρω αναφερομένων αποζημιώσεων. Γιατί οι ανωτέρω αξιώσεις προϋποθέτουν την θετική εξέλιξη των ποινικών υποθέσεων. Μετά την ανωτέρω γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΝΣΚ είναι πλέον φανερό ότι οι φωνές που ακούστηκαν στο άμεσο παρελθόν από αξιωματούχους ότι δεν υπάρχει δήθεν σκάνδαλο NOVARTIS και ότι πρόκειται για σκευωρία, πέφτουν στο κενό και τον μόνο που εξυπηρετούν είναι τη NOVARTIS και ΟΧΙ τα συμφέροντα του δημόσιου τομέα. Ας ελπίσουμε ότι τώρα το Δημόσιο θα ενεργήσει άμεσα και αποτελεσματικά, για να μην υπάρξει ζημιά στα συμφέροντα του δημόσιου τομέα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ