Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Ιωάννης Διώτης: Ο εισαγγελέας «σταρ» με τις περγαμηνές, που ζητά δικαίωση σε δεύτερο βαθμό

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ιωάννης Διώτης: Ο εισαγγελέας «σταρ» με τις περγαμηνές, που ζητά δικαίωση σε δεύτερο βαθμό

Αρχίζει στις  24 Οκτωβρίου η δίκη του πρώην εισαγγελέα Ι. Διώτη ο οποίος κατηγορείται για τους τους χειρισμούς του, σχετικά με το περίφημο στικάκι με τους μεγαλοκαταθέτες στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας, το οποίο έγινε γνωστό ως «λίστα Λαγκάρντ».

Ο κ. Διώτης κατηγορείται για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, καθώς σύμφωνα με το βούλευμα δεν αξιοποίησε τη λίστα, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία και να προχωρήσει σε φορολογικούς ελέγχους. Μπορεί δε η πορεία των ερευνών για τη λίστα Λαγκάρντ να δικαίωσε την άποψη Διώτη πως τα στοιχεία δύσκολα θα εισέφεραν επιπλέον πράγματα και πολύ περισσότερο χρήματα στο δημόσιο ταμείο, όμως ο ίδιος τελικά- παρά την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση- τελικά καταδικάστηκε. Η δίκη του επρόκειτο να ξεκινήσει πρόσφατα όμως διεκόπη για τις 24/10  λόγω παρέλευσης ωραρίου.

Η άνοδος και η καταδίκη

Η απόσταση μεταξύ της δόξας της δεκαετίας του 2000, όταν έγινε συνώνυμο της εισαγγελικής “πυγμής” που οδήγησε στην εξάρθρωση την μέχρι τότε απόρθητη “17 Νοέμβρη”  και της στιγμής (προχθές) που άκουσε πως κρίνεται ένοχος και καταδικάζεται σε κάθειρξη 10 ετών , προφανώς μοιάζει τεράστια για τον Γιάννη Διώτη. Είχαν μεσολαβήσει αναρίθμητες στιγμές αναγνώρισης και καταξίωσης, διθυραμβικά σχόλια και δημοσιεύματα, σκληρή κριτική και αμφισβήτηση (κυρίως από αυτούς που καταδικάστηκαν εξαιτίας του) , περιπέτειες υγείας και προσωπικές – παραλίγο- τραγωδίες.

Η “αποστρατεία” (συνταξιοδότηση) από τον εισαγγελικό κλάδο έγινε νωρίς αφού πολλοί πίστευαν πως θα μπορούσε να φτάσει πολύ ψηλά. Τότε ήρθε όμως η επιλογή από την κυβέρνηση Παπανδρέου , που θεωρήθηκε -πιθανόν- κορωνίδα στην πολύχρονη καριέρα του.

Η επιλογή για τη θέση του διευθυντή του ΣΔΟΕ. Τότε, τον Μάιο του 2011, ουδείς πίστευε πως  τα συγχαρητήρια που δεχόταν για τη θέση που ανέλαβε, δε θα είχαν ουσιαστικό αντίκρισμα, αντίθετα θα ήταν αυτή ακριβώς η θέση, ο επίλογος πιθανότατα μιας μακρόχρονης καριέρας, γραμμένος όμως με μια καταδίκη. Κι αν αναρωτηθεί κανείς “μα είναι τόσο σημαντικό το γεγονός ότι καταδικάστηκε;”, υπενθυμίζοντας πως αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή, σίγουρα δεν έχει γνωρίσει εισαγγελικό λειτουργό αυτής της εμβέλειας και σίγουρα – επίσης- δεν γνωρίζει τον αξιακό κώδικα του Διώτη. Διότι εν προκειμένω σημασία δεν έχει το μέγεθος της ποινής (άλλωστε η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την απαλλαγή του και σε δεύτερο βαθμό αυτό μπορεί κάλλιστα να συμβεί) αλλά το ηθικό στίγμα.

Καταδίκη και διακοπή

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων , τον Οκτώβριο του 2017, καταδίκασε ομόφωνα τον πρώην εισαγγελέα φυλάκιση δέκα ετών με αναστολή  για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, την οποία χειρίστηκε ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

Tο δικαστήριο τον έκρινε ένοχο επειδή, έκρινε πως,  δεν αξιοποίησε τα στοιχεία που περιελάμβανε η λίστα των Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Γενεύης, αναγνωρίζοντας πως οι ενέργειές του έγιναν για να ωφεληθούν, δηλαδή για να μην ελεγχθούν, τα 2.059 πρόσωπα της λίστας.

Σημειώνεται πως η εισαγγελέας Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ζήτησε την απαλλαγή του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ,  υποστηρίζοντας πως η παράδοση του αρχείου με τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, αναιρεί οποιονδήποτε δόλο για τον κατηγορούμενο.  Η εισαγγελική λειτουργός, στην αγόρευση της υποστήριξε, πως ο χειρισμός του πρώην συναδέλφου της κ. Διώτη στην υπόθεση της λίστας καταθετών στην ελβετική HSBC, δεν προκάλεσε καμία ζημιά στο Δημόσιο και έτσι δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της απιστίας που του έχει αποδοθεί.

Σκληρή ανακοίνωση

Την απάντηση τότε την έδωσε ο ίδιος ο κ. Διώτης ο οποίος με μια σκληρή ανακοίνωση μίλησε για «μαύρη μέρα της Δικαιοσύνης».

«Σήμερα είναι μία μαύρη μέρα. Όχι για εμένα, γιατί είμαι αθώος και οπωσδήποτε αυτό θα αποδειχθεί και θα δικαιωθώ. Για τη Δικαιοσύνη είναι μαύρη η μέρα.

Αισθάνομαι ντροπή και οργή για την εκδοθείσα απόφαση, που μόνο προϊόν της αποδεικτικής διαδικασίας δεν είναι. Δεν υπήρξε ούτε μία μαρτυρία, ούτε ένα έγγραφο που να πιθανολογούσε έστω την ύπαρξη ενδείξεων ενοχής. Και όμως αυτό το δικαστήριο διαπίστωσε τη βεβαιότητα τέλεσης του αδικήματος της απιστίας, παρά την εισαγγελική αθωωτική πρόταση, παρά την αποδεικτική διαδικασία, κλείνοντας τα μάτια και τα αυτιά στην αλήθεια και τη νόμιμη διαδικασία.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί απροκάλυπτη καταπάτηση κάθε έννοιας νομιμότητας και κράτους δικαίου.

Δεν μετανιώνω που ανάλωσα τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου και έδωσα την ψυχή μου, για την απονομή της Δικαιοσύνης.

Ας τα βρουν με τη συνείδησή τους, αυτοί που εξέδωσαν την απόφαση αυτή.»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr